Setiap daripada kita telah ditentukan rezeki masing-masing. Begitu juga dalam kehidupan adik beradik, mungkin ada ahli keluarga kita ditakdirkan lebih daripada adik beradik yang lain atau ada yang hanya cukup-cukup makan. Semuanya ini adalah rezeki masing-masing.

Kehidupan kita dengan adik beradik lain tidak sama. Masing-masing ada kelebihan dan kekurangan, begitu juga rezeki mereka. Ada yang pandai, punya bekerja yang baik dan mungkin juga ada yang lemah dalam pelajaran dan pekerjaan hanya cukup-cukup makan.

Sebenarnya, semua ini telah diaturkan olehNya. Ada sebab semua ini. Malah, kalau rezeki kita lebih daripada adik beradik lain, tak perlulah mendabik dada dan menunjuk-nunjuk. Sebaliknya, raikan mereka dan bantu adik beradik lain.

Jaga adab, keharmonian dalam keluarga dan jangan sombong, ada sebab Allah pilih kita ini. Seperti yang dikatakan oleh Anie Alja dalam perkongsiannya.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Tak Guna KAYA Kalau TAK MAMPU Bantu Adik Beradik Sendiri, Dahulukan Ahli Keluarga

Jangan BERKIRA Untuk Membantu Adik Beradik, Sebab Rezeki Kita Berkat Doa Persaudaraan

Info Lebih Menarik DI SINI

IKLAN

Lebih Daripada Adik Beradik – Berjuang Cari Rezeki

Semasa kita kecil bersama adik beradik lain, pernah tak perasan dalam keluarga sendiri siapa yang paling cantik, pandai, nakal dan paling mak sayang. Semuanya yang ‘paling’ lah. Tentu ada kan!

Bila kita semakin meningkat dewasa, kita tahu siapa yang paling berjaya, alim atau paling mak percaya dengan rahsia.

Seorang itu paling garang, ada paling sabar, paling kuat mengelat. Begitu jugalah saya dan suami, kami paling ‘kononnya’. Rezeki lebih sikit daripada adik-beradik lain.

“Cik Anie bolehlah… ada bank bergerak.” Usik anak buah baru kahwin.

IKLAN

“Hang bolehlah… kalau kami…” Jawab adik membidas cadangan acik.

Bila sedar, kita ‘lebih’ dalam keluarga yang adik-beradik masih berjuang mencari rezeki, kena jaga adab bila bersama mereka. Berusaha sedikit beradab untuk menjaga harmoni antara kita sesama keluarga. Ini amalan acik dan suami bersama anak-anak;

Apa yang saya dan keluarga amalkan adalah:

1. Kurang bercerita tentang benda material bila berjumpa. Kami tukar kereta baru, tak terus bawa balik kampung. Mak tak tahu, adik-beradik tak tahu. Sampaikan mak mertua pernah tertanya, ‘kenapa kereta ni lebih besar ya… tapi macam sama, warna pun sama.’
Anak-anak pun turut gelak. Suami menjawab, “Budak-budak dah besar mak, cari yang luas sikit.”
Jawapan yang sama suami bagi pada sesiapa sahaja yang perasan dengan kereta kami.
Dia tak jawab, “Oh … kalau sayang anak-anak, kena beli kereta yang filosofi ‘zero casualty.”
Kalau inilah cara kita berbasa-basi dengan adik-beradik, memanglah mereka menyampah dan
meluat. Bukan salah adik-beradik, salah kita sebab saja menunjuk-nunjuk.
2. Bila kakak ipar bercerita membeli-belah di Nilai 3, buat langsir tiga jam, siap satu rumah. Acik buntang mata, kagum. Jangan ‘ek eleh’ kan mereka. Mereka tengah suka, raikan sajalah. Tak kurang sesen pun duit kita.
Sekali mertua buka cerita, acik buat langsir tak macam cucu tu. ‘Acik Anie pergi kedai… dia pilih kain, pilih corak jahitan, orang datang mai ukur kat rumah dan PASANGKAN sekali.’
Kagum betul dia bercerita. Suami pandang acik terpaku, acik angkat bahu. Dan anak-anak buah jawab, ‘Alaaa…. nenek shopping dengan acik anie, bolehlaaa….’ Gelak berderai cucu-cucu. Nenek pun gelak kena sindir.
3. Pesan pada anak-anak, jangan bercerita benda tak perlu. Nak berlagak dengan harta material, cari kawan setara. Dia pergi Norway, kita balik daripada New York. Baru sepadan. Kalau kita balik dari Disney HK, jangan kongsi dengan sepupu balik dari Bukit Merah Lagoon. Jangan tunjuk jam disney, reben kelapa mickey, nak tunjuk jugak, beli sorang satu. Pakai sesama. Semua boleh meraikan barang Disney walaupun setakat sepet rambut.
4. Jangan kongsi dalam media sosial, our where and about. Acik tepek foto dalam FB tapi setting ONLY ME. Mereka tak perlu tahu semua itu. Kita tak boleh agak, siapa suka, siapa tak suka. Kita memanglah gedik sebab mampu. Orang tak mampu tapi teringin, mulalah syaitan akan masuk jarum. Jadi, kalau kita berakal, tutup lubang syaitan itu. SEAL IT, kata suami Acik.
Kadang-kadang kita tengok adik seorang ini macam susah, tetapi berjalan makan angin tak habis-habis. Bila sembang, selalu tak cukup duit.
Sebagai manusia, kita akan buat pengiraan dalam kepala. Sama juga kalau kita mewah menunjuk tak malu-malu, adik-beradik buat kenduri, minta derma, mak masuk hospital, adik bongsu nak masuk asrama, kita kering hati nak hulur seratus dua. Mereka pun ada kalkulator dalam kepala.
“Amboi, bukan main menunjuk kereta besar. Makan hotel saja, tak kan mak masuk hospital bagi RM50? Paling-paling RM500 atau kalau betul dah gigih menunjuk sangat, RM5K, celah gigi saja kot.” Agak-agak ‘berasap’ tak dengar ayat itu.

 

IKLAN

Allah Pilih Kita

Acik punyai point, kalaulah rezeki lebih daripada adik-beradik, jaga adab dalam hubungan sesama adik beradik. Kita ada lebih, sebab Tuhan pilih kita. Tak tahu sampai bila. Dia nak rentap, sekali saja, boleh papa kedana dibuatnya.

Acik selalu fikir rezeki adalah MEDIUM kita dan manusia lain. Jadi sebagai medium, jangan perasan kita saja pandai cari duit. Orang lain pun kuat cari rezeki, lagi kuat daripada kita ttapi dah rezeki takat tu. Tuhan bagi rezeki dia cara lain; mungkin ilmu, hati tenang, tidur nyenyak, anak-anak cerdik, mak ayah memahami.

Jadi, janganlah sombong. Rezeki kita hanya apa yang kita makan dan pakai. Jujur, setakat mana banyak kita mampu minum dan makan? Jangan perasan, orang meluat pada kita sebab kita kaya… tolonglahh.

MW: Perkongsian yang cukup menarik. Memang betul pun apa yang dikatakan ini.

Sumber: Anie Alja

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita