Hujung bulan dapat gaji, mulalah suami berkira-kira dan buat bajet untuk perbelanjaan keluarga termasuklah hutang-hutang yang perlu dilunaskan. Ada masa juga, bajet lari dan kerap tidak cukup duit. Sehari gaji, tolak itu ini, tinggal berapa saja jumlahnya.

Rasanya tiap-tiap bulan mesti rasa tidak cukup duit dan nak tunggu awal bulan gaji seterusnya tentulah buat suami berfikir panjang untuk ‘korek’ di mana lagi duit. Muungkin agak beruntung bila isteri bekerja dan dapatlah membantu serba sedikit.

Bagaimana pula kalau isteri tidak bekerja. Mahu pening kepala memikirkan tidak cukup duit untuk hari-hari mendatang.

Sebenarnya, semua ini berbalik pada nafkah isteri. Jangan dibuat main-main dengan nafkah isteri. Dalam menghitung pengiraan perbelanjaan keluarga. Adakah suami dah masukkan nafkah isteri dalam bajet itu.

IKLAN

Inilah yang dikatakan oleh Azizul Azli Ahmad dlam perkongsiannya tentang nasfkah isteri. Boleh jadi, belanja keluarga jadi sempit bila suami tidak berikan nafkah pada isteri. Jaga-jaga.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Suami Kena WAJIB Dahulukan Nafkah ISTERI Dan ANAK, Barulah Ahli Keluarga Lain

Isteri Bekerja Pun BERHAK Dapat NAFKAH Suami Walaupun Hanya RM10

IKLAN

Info Lebih Menarik DI SINI

Tidak Cukup Duit, Masukkan Nafkah Isteri

1. Jika belanja keluarga kita selalu sempit, belum habis bulan dah kepit kepit.

2. Semak kembali nafkah isteri kita masuk dalam bajet atau tidak. Walau keduanya bekerja hebat, nafkah isteri mesti dapat.

3. Tak mampu beri banyak, mulakan dengan sedikit agar dapat berkat. Ia kewajipan untuk jadi suami hebat dan kacak berabad.

4. Lebih hebat jika dapat tiap kali beri depan anak agar mereka terdidik bahawa abah mereka bukan hanya hebat, tetapi beri ‘gaji’ atas kebaikan ibunya. Kali pertama nak mula memang susah, malu rasanya. Tapi biar mereka tahu abah mereka hebat jaga keluarga.

5. Jika tak mampu WAJIB minta isteri halalkan belanja kita, “Wani Hasnita, bulan nie abang tak mampu bayar duit kereta. Boleh halalkan untuk kali ini saja?” .
Jujur sahaja, walaupun tebal muka kita nak ungkapkannya.

6. Duit ini bukan duit belanja dapur, jangan salah anggap beri duit belanja itu nafkah dari kita. Percayalah ada KEBERKATAN dari nafkah isteri tercinta. Jangan terlalu berkira dengan keluarga.

Jangan teruja nak kahwin satu lagi jika nafkah isteri masih ‘lari lari’ sembunyi.

IKLAN

MW: Tak kisah banyak atau sedikit pun nafkah diberi oleh suami, sebab itulah terselit keberkatanannya.

Sumber: Azizul Azli Ahmad

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI