Macam biasa, roti john pun salah satu menu bulan Ramadan yang agak glamour. Ada sesetengah orang sanggup ke bazar berhimpit-himpit semata-mata nak beli roti john. Tapi macam mana pula rasanya? Sedap ke tidak?

Haaa… kalau nak selamat dan ikut cita rasa tekak, mak-mak boleh cuba resepi Puan Chinta Eyja ini.

Resepi Roti John

Bila Ramadhan tiba wajib beli Roti John dekat Bazar dan sanggup beratur panjang. Tetapi tahun ni saya cuba buat sendiri walaupun campak-campak.

Simptom Mummy anak kecik masak sambil berperang dekat dapur. Alhamdulillah walaupun tak berapa nak cantik rupa Roti John tapi puas hati dapat buat sendiri.

Ok, sekarang kalau ada mak-mak yang teringin sangat nak makan Roti John, sila cari bahan-bahan dulu.

Bahan-bahan:

Tumis Bawang Merah + Bawang Putih (Potong dadu)
Masukkan Rempah Kari (Campur air)
Masukkan Daging (Cincang)
Masukkan Sosej (Potong)
Masukkan Garam
Masukkan Lada Sulah
(Tiada sukatan sebab saya campak-campak)

Sosej bagi rasa special sikit. Kalau tak nak letak sosej pun tak apa.

Daging burger nak gantikan dengan isi ayam pun boleh kalau tak makan daging.

 

Boleh guna roti ini.

Cara Nak Buat:

Pecahkan Telur + Masukkan Daun Sup / Bawang bukan Mak Cik Bawang yer.

Campurkan.

Roti belah dua, jangan bagi putus yerk dan sapukan mentega / planta then terus tekap atas Pan.

Cairkan Mentega / Planta dan tuangkan inti.

Tekapkan roti.

Kemudian terbalikan.

Ini yang dh siap tekap.

Letak Mayonis + Sos Cili. Nak letak timun / Salad atau ikut citarasa pun boleh.

Lipat roti, dap owh!

Potong.

Siap untuk di ngap. Bismillah.