keropok TIGER

Baru-baru ini viral gambar-gambar keropok perisa sate yang dikeluarkan oleh pengeluar arak yang cukup dikenali. Penularan gambar-gambar keropok tidak halal tersebut tersebar dan menimbulkan kerisauan ramai pihak, apabila takut ada yang terbeli.Rupanya kisah sebenar ‘penjualan’ keropok ini adalah sebaliknya.

Berikut merupakan perkongsian dan penjelasan oleh Dr Aida Firdaus Muhammad Nurul Azmi, Pensyarah Kanan, Sains dan Teknologi Makanan dari Fakulti Sains Gunaan UiTM Shah Alam sebagai panduan;

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Awal-awal pagi ni saya menerima kiriman gambar-gambar potato chips di bawah (rujuk Foto 1 dan 2) dikeluarkan oleh Tiger, salah satu pengeluar beer (arak) yang cukup dikenali.

Isunya, pastilah ramai yang tertanya-tanya tentang isu Halal produk ini.Tambahan pula apabila ada ‘disclaimer’ di bahagian belakang produk yang mengatakan produk ini HANYA UNTUK NON-MUSLIM DAN BERUSIA 21 TAHUN KE ATAS rujuk Foto 3.

Risau Anak-Anak Terbeli, Ini Cerita Sebenar Isu Keropok Viral Tidak Halal Yang Mak Ayah Patut Tahu

Jawapan saya ringkas.

IKLAN

Pengeluar tidak salah, tiada undang-undang yang mengatakan TIDAK BOLEH MENJUAL PRODUK MAKANAN YANG HARAM BAGI ORANG ISLAM (MUSLIM). Kewajipan mencari yang Halal itu adalah kefardhuan ke atas seorang insan yang mengaku Muslim makanya, sebagai seorang pengguna, kita harus bijak memilih.

Belajar membaca label pada pembungkus makanan.Ajarkan juga kepada anak-anak anda tentang kepetingan Logo Halal yang diiktiraf JAKIM. InsyaAllaah anda boleh bersandar kepada kredibiliti JAKIM sebagai pengeluar sijil Halal di Malaysia.

Bahkan, disebabkan anak saya sudah faham konsep Halal, saya terselamat daripada membeli jajan-jajan yang tiada logo Halal seperti contoh, Kinder Bueno dalam hati, mama tarik nafas lega sebab dapst selamatkan duit.

Namun, tidak dinafikan, ibu-ibu terutamanya merasa risau bagaimana jika anak-anak TERBELI produk-produk seperti ini?

IKLAN

Ada yang mencadangkan agar produk-produk yang TIDAK HALAL ini diletakkan di kawasan khas yang menempatkan produk-produk NON-HALAL.Saya bersetuju dengan cadangan ini, sekurang-kurangnya dapat mengurangkan risiko terbeli.

Untuk mendapatkan kepastian, maka saya bertanya kepada sahabat-sahabat yang aktif dalam bahagian persijilan Halal.

Jawapan yang diterima adalah, produk ini BUKAN UNTUK DIJUAL…benar ia boleh didapatkan di SPEEDMART, tapi hanyalah sebagai free gift jika membeli beer brand Tiger, anda boleh rujuk Foto 4.

IKLAN

Risau Anak-Anak Terbeli, Ini Cerita Sebenar Isu Keropok Viral Tidak Halal Yang Mak Ayah Patut Tahu

Jadi, buat semua pengguna MUSLIM, jadilah pengguna yang bijak. Semak sebelum sebar, semoga kita semua dapat menjaga diri dan makan makanan yang Halal dan daripada sumber yang Halal juga.

Pesanan Ikhlas,

Dr Aida Firdaus Muhammad Nurul Azmi
Pensyarah Kanan
Sains dan Teknologi Makanan
Fakulti Sains Gunaan
UiTM Shah Alam

Semoga perkongsian dan penjelasan ini bermanfaat. Kongsikan maklumat ini agar lebih ramai yang tahu cerita sebenar.

Sumber: Dr Aida Azmi Official

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI