sari yanti

Baru-baru ini, pelakon kecil molek berwajah comel Sari Yanti Dato’ Mohamad Nazari,33 atau lebih dikenali sebagai Sari Yanti ada memuat naik gambar lauk kegemarannya iaitu Lawa Kuinin didalam instagram. Punyalah sedap lauk Lawa Kuinin ni, sampaikan ibu kepada Barr Al Aliy,8 dan Basit Al-Haq,6 dan Dariya Inara, 2 bulan berkata dia boleh tambah nasi 8 kali!

Bagi yang mengikuti instagram Sari Yanti, pelakon ini membahasakan dirinya ‘kakak’ buat para pengikut kesayangannya.

Berikut antara perkongsian oleh isteri kepada Jep Sepahtu ini;

“Lauk (Lawa Kuinin) ni kakak boleh tambah nasi 8 kali.”

“Kisahnya hari tu waktu mantai ( sehari sebelum raya) dekat kampung mama buat lauk ni. Jadi waktu orang semua berbuka, kakak tak boleh lah berbuka sama kan.Sebab kena jaga baby, tambahan kakak memang tak puasa. Jadi memang biasanya kalau tak puasa kena makan kemudian.”

“Nak jadikan cerita ada lah mama buat lauk lawa kuinin ni.Kakak tengok lauk tu laju je jalan. Aduh debar-debar hati kakak takut lauk tu habis.Maklumlah kakak time tu baru habis pantang jadi teringat lah nak makan macam-macam. Kuinin pulak musim bukan sepanjang masa. Kalau sentiasa ada tak la kakak risau. kakak dok peteng (tenung/perati) je lauk tu dari tingkap. Sebab tengok cousin ipar kakak @enciksyafa yang baru belajar makan lauk tu memang suka betul. Dia letak lauk depan dia. Pastu dia makan je sampai habis.”

“Mama ternampak kakak macam risau terus cakap. Lawa kuinin tu ada lagi mama dah asingkan dalam almari lauk. Fuhhh .. lega.”

IKLAN

“Kakak harap post kakak yang ni @enciksyafa tak la tengok. Takut cousin kakak @farahidamazlan terpaksa pulak buat lawa kuinin memalam ni. Nak buat tu tak da masalah rasanya. Tapi kuinin tu mana tah nak cari.”

. . This lauk i can tambah nasik 8 times. Lawa kuinin ? .. . Kisah nya hari tu time mantai ( a day before raya) kat kampung mama buat lauk ni.. so time orang semua buka kakak tak leh la berbuka sama kan.. sebab kena jaga baby plus kakak memang tak puasa. So memang biasanya kalau tak puasa kena makan kemudian. . . Nak jadikan cerita ada lah mama buat lauk lawa kuinin ni.. kakak tengok lauk tu laju je jalan.. aduh debar debar hati kakak takut lauk tu habis.?. Maklumlah kakak time tu baru habis pantang jadi teringat lah nak makan macam macam.. kuinin pulak musim bukan sepanjang masa. Kalau sentiasa ada tak la kakak risau .. kakak dok peteng (tenung/perati) je lauk tu dari tingkap. Sebab tengok cousin ipar kakak @enciksyafa yang baru belajar makan lauk tu memang suka betul. Dia letak lauk depan dia. Pastu dia makan je sampai habis ? . . . Mama ternampak kakak cam risau terus cakap. Lawa kuinin tu ada lagi mama dah asingkan dalam almari lauk. Fuhhh .. lega ? . . Kakak harap post kakak yang ni @enciksyafa tak la tengok. Takut cousin kakak @farahidamazlan terpaksa pulak buat lawa kuinin memalam ni. Nak buat tu tak da masalah rasanya. Tapi kuinin tu mana tah nak cari . ?

A post shared by Sari Yanti (@sariyanti) on

Menerusi perkongsian di ig story pula, Sari Yanti sudi berkongsi resipi Lawa Kuinin yang diminta oleh para pengikutnya.Mudah je rupanya nak buat lauk ni.

Bahan-Bahan:

Bawang Besar
Cili padi
Santan Segar/ Santan Kotak
Garam
Air panas

IKLAN

Cara Membuat:

1.Potong sedikit bawang besar.
2.Potong cili padi ikut tahap kepedasan masing-masing.
3.Masukkan garam dalam santan segar.Kalau tiada santan segar santan segar pun boleh.
4.Tambah sedikit air panas dalam santan.
5.Tambahkan kesemuanya didalam buah kuinin yang telah dipotong. Siap!

Menurut Sari Yanti, Lawa Kuinin ini tidak perlu dimasak, dihidangkan begitu saja dan cukup mudah disediakan. Boleh juga cuba Lawa Durian, Lawa Terung dan Lawa Jantung Pisang.

Tambahnya lagi, bagi Lawa Terung, terungnya perlu dibakar dahulu atas arang, diperah dengan sedikit limau dan letak sedikit ikan masin yang telah digoreng.Bagi Lawa Jantung pula, jantung pisang tersebut perlulah direbus terlebih dahulu. Namun bagi Sari Yanti, Lawa yang paling sedap adalah Lawa Bacang kerana ada rasa masam-masamnya.

Jadi buat mak-mak yang nak cuba lauk orang negeri sembilan ni, boleh lah cuba resipi lawa kuinin yang Sari Yanti kongsikan.

IKLAN

Selamat Mencuba!

Sumber: Sari Yanti

Baca disini:

“Ingatkan Dia Keluar Hari Pertama Ramadhan, Rupanya Tak Sabar Bawa Bahagia Untuk Semua..”-Sari Yanti

‘Terima Kasih, Sayang..’ Sari Yanti Selamat Bersalin, Jepp Sepahtu Bergelar Abah!