Ibu, Bertaubatlah..

Kejamnya ibu membuang zuriat sendiri. Tega sungguh kamu membuang janin yang sudah 9 bulan kau kandungkan dengan susah derita dan air mata. Kau campakkan dia dari tingkat dua bangunan, kau buang dia dalam tong sampah, kau sangkut dia di pintu pagar masjid. Semudah itukah kau melupakan dosa besar yang pernah kau terlanjurkan?

Catatan yang dikongsikan Cik Puan Ammy ini untuk ibu fahami. Agar para ibu yang telah melakukan dosa yang berulang-ulang, berzina malah membunuh tanpa perasaan menyesal kembali bertaubat kepada Allah. Kerana pintu taubat tuhan itu sentiasa terbuka luas. Ibu, bertaubatlah selagi masih punya waktu.

Ibu, Apa Dosaku..

Apa salahku…? Adakah wujudnya aku daripada perbuatanmu yang terlarang maka kau hukum aku bergini. Tidakkah ada sedikit kasih sayang dari sudut kecil hatimu untuk menyayangiku, mengasihiku ataupun mengasihani aku.

Aku ingin hidup ibu, ingin menikmati susu mu, ingin merasai belaian manja tanganmu dan ingin menjagamu di usia tuamu kelak. Adakah wujudnya aku hanya dari nafsu serakahmu maka aku dihumban ke bawah, di campak tanpa sehelai benang, dibiarkan tergolek di dada jalan kaku tidak berdaya.

IKLAN

Ibu… Andai aku boleh berkata – kata, akan ku sujud di kakimu mohon kemaafan kerana aku wujud di rahim mu tanpa redha mu.

Ibu… Tempatku adalah di sisimu. Bukan di longkang atau di parit, bukan di lubang najis atau kelikir jalan yang keras. Aku layak dibelai dan dimanja. Bukan dijilat atau digonggong haiwan betaring, bukan dicampak atau dijadikan tempat melepaskan amarahmu.

Maafkan aku ibu… Ampunkan aku ibu… Wujud aku membuatkan mu lelah, menanggung derita sakitnya melahirkan bersendirian tanpa lelaki kejam yang tidak layak dipanggil ayah sehingga kamu menjadi tidak waras, sanggup menjadi pendosa membuang anakmu, darah dagingmu yang kamu kandung 9 bulan 10 hari.

IKLAN

Ibu, Tidak Mengapa..

Andainya ditakdirkan nafasku hanya sampai disini… Aku kembali kepada maha pencipta… Akulah kupu – kupu syurga itu… Akan bebas beterbangan di taman – taman syurga. Terima kasih ibu kerana izinkan aku bertahta di rahim mu walaupun hanya sementara.

Andainya itu mahumu… Selamat tinggal ibu… Andai di izinkan tuhan kita akan bertemu jua nanti di hari pembalasan. Bertaubatlah ibu… Mohon keampunan ilahi agar aku dapat merasai nikmat susumu yang aku rindu sekian lama….

IKLAN

Ibu… Jika aku diizinkan tuhan, bernafas di dunia ini, doakan aku ibu… agar menjadi anak yang soleh dan taat padaNya agar di sana nanti aku dapat memimpin tanganmu menuju ke pintu syurga kerana aku rindukan belaian tanganmu yang tidak diberi kesempatan untuk aku merasainya.

Bertaubatlah ibuuuuu….

Sumber/Foto : Cik Puan Ammy

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI