Telur merupakan sumber protien yang sangat baik. Jika tiada idea nak masak apa dekat rumah tu, masakan simple macam resipi Telur Mata Sambal Hijau adalah antara menu ringkas yang mak-mak boleh cuba. Sangat sedap, pedas dan bila makan tu confirm ngences (terliur) bak kata orang Jawa. Masak satu lauk ni je pun dah cukup, buat nasi bertambah tak perlu lauk lain.

Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Cheyah Saripuddin

Resepi Bujang – Telur Mata Sambal Hijau

“Tetiba perut berkeroncong sebelum keluar pickup stok pekasam. Eh eh tak boleh jadi, perut kena isi dulu. Lagipun nasi dingin ada lagi.”

“Tetttt idea datang sekali. Nak goreng telur mata je la makan pedas-pedas. Itu tercetus nak masak gini. Meh cheyah kongsi resepi senang gila abad ini. Makan tu confirm ngencess sekali.”

Bahan-Bahan:

15-20 biji cili padi hijau (ada cili besar boleh campur, nak pedas boleh tambah)
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji telur ayam
Secubit garam
Gula sedikit saja jika suka

Cara Membuat:

1. Tumbuk semua bawang merah, bawang putih dan cili sehingga lumat kasar. Tak perlu lumat sangat tak beshhhh.

2. Tumiskan dan biarkan ia sedikit garing.

IKLAN

3.Boleh masukkan garam bagi secukup rasa.

4.Gula jika suka. Cheyah letak sikit je tak sampai pun satu sudu kecil pun. Light light gitu je rasa manis.

3. Pecahkan telur. Tips telur ni kena pecah dalam bekas lain sebab takut telur tu busuk. Kalau pecah terus dalam masakan memang jahanam satu menu.

4.Masak sehingga telur masak ikut citarasa. Nak berkuah boleh tambah air tapi cheyah tak tambah. Hehe

5.Style cheyah garing-garing gini. Nak berkuah boleh tambah air sedikit.

6.Dah ready nak ngap! Cheyah masak half cooked je. Yang kuning tu bila pecahkan meleleh lava dia. Makin sodappp ya ampunnn.

Selamat mencuba! Menu pantas begini time emergency takde lauk boleh la cuba.

Baca Lagi Di Sini: Api Besar Set 7 Minit, Baru Telur Rebus Air Asam Cantik Macam Ni

MW: Sedapnya resipi Telur Mata Sambal Hijau ni. Memang sangat simple dan mudah sangat nak buat. Tak perlu cari lauk lain dah.

Sumber: Cheyah Saripuddin