Setiap orang ada cara berbeza untuk buat talam suji. Tapi bagi yang tak pernah rasa, bolehlah mencubanya. Cara nak buat mudah.
Perkongsian daripada Siti Hazneza cara membuat talam suji ini adalah resipi daripada arwah nenek kawannya. Rasanya yang sedap, manis buah ini membuatkan tidak jemu untuk menikmatinya, apatah lagi bila makan sejuk-sejuk.
Satu hari saya ke rumah kawan, nenek kawan yang dipanggil Bibi menghidangkan sejenis kuih talam. Beliau keluarkan dari peti sejuk.
“Makan. Makan,” pelawa beliau. Bibi faham bahasa Melayu cuma sedikit sukar untuk bercakap bahasa Melayu. Beliau lebih fasih berbahasa Urdu yang mirip bahasa Hindi. Saya makan. Ma shaa Allah! Sedapnya!
Sejuk, lembut, lemak, manis-manis buah. Nikmat sungguh dengan cuaca panas di luar.
“Kuih apa ni,?” tanya saya.
“Suji,” jawabnya.
Bukan makanan rumah kami hidangan berasaskan suji. Jadi apabila saya meningkat remaja dan teringin sangat hendak makan suji macam yang Bibi buat, emak minta tolong Amma jiran kami ajarkan emak.
Baiknya Amma, beliau datang masak di dapur rumah kami.
Saya tak pernah rasa nak makan suji sehingga hari itu dan jujur saya katakan, belum jumpa talam suji sesedap air tangan Allahyarham Bibi.
Semoga resipi ini menjadi jariah buat beliau juga kerana beliaulah yang buat saya suka suji.
Dan sebagaimana Amma ajar emak dan saya, begitu jugalah saya turunkan kepada kawan-kawan.
Caranya:
Ads
1. Panaskan 2 sudu makan minyak sapi
.
2. Tunggu sehingga minyak sapi panas
.
3. Tumis segenggam kismis kuning. Jika hendak masukkan kacang gajus atau hirisan badam, boleh tumis sekali
.
4. Tunggu sehingga kismis jadi gemuk-gemuk
.
5. Masukkan air. Anggaran air untuk talam suji:
1 cawan suji : 2 cawan cecair (air dan susu)
Anggaran air untuk bubur suji:
1 cawan suji : 4 cawan cecair (air dan susu)
Ads
.
6. Masukkan susu sejat. Masukkan gula secukup rasa. Anggaran 1 sudu makan untuk 1 cawan cecair untuk manis-manis buah
.
7. Oleh sebab ada sedikit badam dan gajus, saya kisar halus supaya rasanya rata dalam suji. Masukkan ½ cawan badam dan ½ cawan gajus. Jika anda mahu suji yang tidak ada ‘gangguan’ boleh juga kisar badam dan gajus begini.
.
8. Masukkan ke dalam campuran air dan susu
.
9. Tambah 1 sudu teh serbuk pelaga
.
Ads
10. Tambah 1 tudung air mawar untuk mewangikan kuih suji.
.
11. Masukkan suji sedikit demi sedikit dan kacau rata
.
12. Walaupun nampak masih cair, suji akan menyerap cecair dan beku apabila sejuk.
.
Selamat mencuba
13. Gambar oleh: Jonathan Gregson dari carian Google
.
Mingguan Wanita : Kena cara masak, memang sedap dan padu.
Makanan suku kaum di Malaysia memang unik dan pelbagai. Salah satu makanan yang menarik boleh dicuba ialah ‘Sanggar Pappek’ yang merupakan makanan tradisi bagi kaum Bugis. Cara pembuatannya pula cukup istimewa iaitu pisang yang digoreng perlu ‘dipukul’ kemudian digoreng sekali lagi untuk dimakan dengan sambal.
Untuk tahu cara buat ‘Sanggar Pappek’ ini, boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Muliati Mohd Yunussebagai panduan;
“Alhamdulillah..rezeki pisang petang tadi dari kebun belakang rumah.”
“Saya kongsi resepi ‘sanggar pappek’ maksudnya ‘pisang dipukul’. Ni makanan suku kaum Bugis di Sabah..kalau ada yang biasa makan, kita geng. Mana tau ada hasil pisang di kebun, boleh la cuba ya”
Cara Membuat:
1.Guna pisang yang tua atau separuh tua pun boleh juga.
2.Tip yang saya selalu buat, bila saya kupas kulit pisang, saya akan kupas dibawah air yang mengalir,supaya getahnya tak melekat ditangan.
3.Dah kupas macam ni.
4.Selepas itu, panaskan minyak,goreng bulat macam tu. Goreng separuh masak ya.
5.Lepas angkat,toskan dan tunggu agak-agak lima minit baru pukul. Macam-macam cara orang guna tapi cara saya guna lesung batu. Lapik bawah lesung tu guna plastik, tak kira plastik apa.Yang penting kena bersih.Letak 1 persatu pisang di bawah dan pukul (hentakkan perlahan-lahan).
6.Naa…akan jadi seperti ini bila dah pukul.
7.Lepastu..kita akan goreng sekali lagi. Kali ni goreng sampai masak sepenuhnya (agak-agak nak gareng macam mana,terpulang).
8.Akhir sekali, macam ni la kejadiannya. Boleh makan dengan sambal kesukaan sendiri.
MW: Jika selalu pisang di goreng dengan tepung, dibuat kerepek atau pengat, rupanya sedap juga bila dibuat ‘Sanggar Pappek’. Jika mak-mak ada pisang di rumah tu, boleh cuba resipi yang dikongsikan ini.
Bagi peminat menu kerabu, Kerabu Perut Muda Pucuk Paku Taugeh ini wajib dicuba. Memang sangat sedap nak mudah dibuat. Ratah begitu sahaja pun boleh habis sepinggan. Bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak. Kebanyakkan biasa ada di dapur.
Ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Ctie Zubaidah ini sebagai panduan.
Menu meratah hari nie. Kerabu perut pucuk paku taugeh.
Bahan-Bahan:
Perut Muda (direbus)
Pucuk paku (dicelur)
Taugeh (dicelur)
Air limau
Bawang besar dihiris
Bahan Kisar:
10 biji cili padi
5 batang serai
2 biji bawang besar
1 inci halia
Lengkuas (saya tak letak)
Santan
Kerisik
Belacan
Garam
Perasa
Cara Membuat:
1. Kisar halus cili padi, serai, bawang besar, halia, lengkuas.
2. Masukkan santan, kerisik, belacan, garam dan perasa. Kacau sebati semuanya.
3. Kemudian, curahkan atas perut muda, pucuk paku, taugeh. Perahkan dengan air limau dan masukkan hirisan bawang merah.
Sup cendawan memang sedap dihirup panas-panas atau di cicah dengan roti bawang putih garing.Mudah je rupanya nak buat sup cendawan berkrim yang sedap di rumah. Bila buat sendiri memang puas hati malah lebih jimat dan berbaloi. Rasanya pula lebih sedap berbanding guna pes segera, guna cendawan butang dalam tin je.
Ikut resipi sup cendawan berkrim yang pernah Puan Siti Hazneza Abdul Hamidbuat berniaga ini sebagai panduan;
Jika mengingatkan sup cendawan berkrim jenama Campbell yang popular maka kita bermula dari Amerika Syarikat.
Tetapi, syarikat Campbell mengambil daripada asas sos bechamel dari Perancis yang direka oleh Chef Marquis Louis de Béchamiel de Nointel. Daripada nama beliaulah yang setelah beberapa lama hilang huruf ‘i’ lalu jadi bechamel sahaja.
Chef Béchamiel pula diinspirasikan oleh tukang-tukang masak Catherine de Medicis yang membawa salsa colla (gam) dari Tuscany, Itali. Salsa colla dipanggil begitu kerana sos ini digunakan untuk ‘mengikat’/ ‘memegang’ bahan-bahan dalam satu hidangan.
Dahulu saya berniaga sup cendawan berkrim. Macam-macam bahan dan macam-macam kaedah saya cuba. Ada saya kongsi resipi dengan seorang guru dan beliau berikan komen yang membantu saya merombak lagi resipi.
Benarlah, kadang-kadang penyelesaian yang elegan itu mudah.
Bahan-Bahan:
½ tin 450 g cendawan butang
6 ulas bawang putih
2 sudu makan marjerin/mentega
2 – 3 sudu makan krim putar (cooking cream)
stok ayam (optional)
lada hitam
garam
Secawan air
Tambah Italian herbs/oregano
2 sudu teh tepung jagung
¼ cawan air
*Boleh guna cendawan butang segar atau campuran cendawan lain yang disukai.
**Saya elakkan mengguna cendawan shitake kerana rasanya yang terlalu kuat dan profil rasanya lebih Jepun berbanding dengan Amerika. Namun jika mahu guna cendawan shitake, tidak ada salahnya.
Cara Membuat:
1. Panaskan 2 sudu makan marjerin/mentega.
2. Tumis cendawan dan bawang putih.Gunakan api perlahan dan biarkan sehingga cendawan ‘meletit’/ ‘meletup’ kecil (popping).
Saya dapati dengan cara ini rasanya kurang ‘plastik’ dan lebih asli.
3. Sehingga keemasan begini memadai. Jika terlalu garing, warna sup akan jadi lebih gelap.
4. Masukkan dalam pengisar (blender).
5. Tambah krim putar (bukan yang manis ya!). Krim saya berketul di sini kerana saya simpan dalam tempat sejuk beku (frozen).Jika tiada krim, boleh guna susu segar, susu tepung atau susu sejat.
6. Tambahkan serbuk stok ayam (jika mahu), serbuk lada hitam dan garam.
7. Kemudian tambahkan air.
8. Kisar sehingga halus.
9. Tuang semula ke dalam kuali/periuk gorengan tadi yang masih berbekas dengan marjerin/mentega. Panaskan atas api perlahan.
10. Tambah Italian herbs atau oregano.
11. Jika mahu lebih pekat, tambah bancuhan tepung jagung dan air.
12. Pada saya, apabila kepekatan boleh menyalut sudip begini sudah cukup. Matikan api, sup cendawan berkrim siap!
Mingguan Wanita: Memang sedap sup cendawan berkrim ni cicah pula dengan roti bawang putih. Makan panas-panas musim hujan ni memang terbaik. Puas hati bila kita buat sendiri, lebih jimat dan berbaloi. Terima kasih berkongsi resipi yang pernah dibuat niaga.
Shu Shukri "sekolahkan" Hafidz Roshdi, "dah kalah tu kalahlah, nafkah anak sesen pun tak bagi. Hari ini, di instagram storiesnya, pempengaruh Nurul Shuhada Mat...