Jadi mak-mak ni memang kena kreatif, lagi-lagi bab masakan. Sebab anak-anak yang sedang membesar memang suka makan. Jika selalu kita buat cucur ikan bilis biasa, rupanya boleh juga dijadikan snek yang sedap. Rasanya pula macam kerepek bawang. Bolehlah buat kudap-kudapan untuk minum petang atau sambil tengok TV nanti.

Boleh cuba resipi mudah snek cucur ikan bilis yang dikongsikan oleh Puan Chi Derra.

One of my son favourite snacks. Kami 2 beranak suka makan cucur ikan bilis ni
Jadi mummy comes with this idea since my son suka munching cam mummynya.
Method and ingredient kat gambar guys cubalah!

Rasanya macam kuih/kerepek bawang yang bulat 2 warna tu.Rangup dia terpulang masa goreng. Saya suka kalau dalamnya masih lembut.

Bahan-Bahan:

Sebungkus cucur bilis adabi
2 sudu makan tepung gandum (supaya tak masin)
Minyak sikit gaul guna garfu je
Air sejuk secukupnya

Cara Membuat:

1. Masukkan semua bahan, uli sampai tak lekat kat tangan.Rehatkan tutup dengan towel. Masa ni boleh panaskan kuali dan minyak.

2.Bahagi doh kepada 8. Rolled and cut macam tu. Taburkan sikit dengan tepung.

3.Goreng ikut suka. Saya tak suka garing sangat.

IKLAN

Bahan Sos

Sos cili
Mayonis
Mild mustard sikit

Cara Membuat:

Kacau rata semua bahan sehingga sebati.

IKLAN

Siap! Selamat Mencuba!

Baca Lagi Di Sini:
Buat Sendiri Keropok Nasi Sejuk, Pertama Kali Cuba Terus Jadi!

IKLAN

Mudah & Sedap, Kacang Goreng Pedas Buat Kudapan Sambil Tonton TV, Anak-Anak Pasti Suka

MW:Menarik juga resipi snek cucur ikan bilis ni. Nak buat pun mudah rasa macam kerepek bawang. Boleh cuba buat nanti untuk kudapan anak-anak.

Sumber: Chi Derra

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
https://t.me/bangkitwanitaMW

Tudiaaaaaaa..antara webinar yang sedang berlangsung. Nak daftar sebagai peserta boleh ke toko.ideaktiv.com

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita