Biskut Samperit Klasik antara biskut raya dulu-dulu yang menjadi kesukaan ramai. Mudah nak buat dan kosnya pula tak besar. Modal RM15 boleh dapat 10 balang. Memang jimat! Sesuai sangat kalau mak-mak nak buat jual waktu raya nanti.

Boleh cuba resipi Samperit Klasik sedap yang dikongsikan oleh Puan Nor Afzan Idris ini sebagai panduan;

Pagi ni Mokcik buat semperit klasik. Biskut zaman-zaman dulu tapi sedap tak muak. Makan sekali terus jatuh cinta. Biskut ni kos dia tak banyak, modal RM15 je dah dapat 10 balang.

Bahan-Bahan:

A (kacau sebati)
1kg majerin cap pelangi
3 cawan gula dikisar
2 tudung esen vanila star brand
2 biji kuning telor

* Kacau-kacau dengan sudip bagi sebati

B (Diayak)
4 cawan Tepung jagung
4 cawan Tepung Kastad
9 cawan Tepung Gandum

Cara Membuat:

1. Ayak semua tepung dan masukkan dalam bahan A. Uli-uli sampai sebati. Kalau masih lekat ditangan tambah tepung gandum.
2. Ok dah siap. Masuk acuan dan tekan atas tulang. Terpulanglah masing-masing nak guna acuan macam mana. Bunga dahlia ke bunga taik ayam ke. Tak kisah takde dosanya.
3.Bakar suhu atas bawah 150c selama 30minit. Macam biasa ikut kesesuaian oven masing-masing.

IKLAN

Selamat mencuba.

Info Ekstra!

  • Kalau adunan terlalu lembut bila bakar jadi kembang dan kelopak bunga jatuh.
  • Semperit klasik ni tak manja macam semperit susu. Lambat-lambat picit takpe, adunan tak keras.
  • Yang kat atas hijau tu makcik hias dengan papaya apa ntah tak ingat nama. Beli 500g tak sampai RM5. Buat 10 adunan tak habis-habis lagi. Jimat berganda-ganda.

Baca Lagi Di Sini:
BAHULU CERMAI Gebu 4 Bahan, Bakar Dalam Oven Elok Tak Melekat!
Semperit Susu 3 Bahan Paling SENANG, Sukatan Cawan Kacau Guna Senduk!

MW: Menarik juga resipi Samperit Klasik ni, sesuai kalau nk buat jualan berniaga untuk kuih raya nanti. Jimat kos, modal RM15 boleh dapat 10 balang kuih.

Sumber: Nor Afzan Idris

IKLAN

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Link pada Poster Webinar Mobile Spa ( 26 Mac – 31 Mac):

Klik untuk mendaftar
https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-bangkit-wanita-capai-4-angka-bisnes-mobile-spa/

Link pada Poster Webinar Shopee (1 April – 6 April 2021):

Klik untuk mendaftar
https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-bangkit-wanita-tak-susah-pun-buat-duit-kencang-bisnes-di-shopee/

IKLAN

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita