Sedapnya makan nasi putih panas-panas dengan sambal garing, memang membuka selera sewaktu bersahur. Jika beli sambal garing memang boleh tahan harganya malah kuantitinya pun agak sedikit. Lebih jimat dan puas hati makan sebenarnya jika buat sendiri di rumah. Malah nak lebih muai boleh tambah kacang dan tempe goreng.
Just nak share sambal garing yang saya buat.Macam Sambal Garing Che Nor tu.Tapi yang ni sambal garing cik Izz sebab pandai-pandai tambah lagi bahan-bahannya sebab nak bagi muai (banyak).
Bahan-bahan takde sukatan ye. Agak-agak je ni. Rasa macam dah beli banyak bahan mentah tapi bila buat dapat la 2 balang + 1 botol kecik tu.
1 balang untuk stok kat rumah
1 balang stok anak kat kolej
Botol kecik nak bagi kat kawan hubby
Ikan bilis saya guna yang halus. Cili kering saya guna yang sedehana pedas.
Goreng bahan-bahan mentah hingga garing.
Bahan-Bahan:
Kiub ayam (Guna brand apa-apa pun tak kisah)
Sedikit minyak
Kacang Tanah (digoreng)
Ikan bilis (digoreng)
Tempe (digoreng)
Bawang Goreng
Cara Membuat:
1. Goreng kiub ayam untuk hancurkan kiub tu.
2. Cili tu gunting dulu, buang bijinya. Lepas tu cuci toskan. Biar kering dulu cilinya baru goreng. Goreng pun jangan lama-lama nanti cilinya jadi pahit. Cili kering yang dah di goreng. Goreng kejap je. Lepas tu tumbuk or kisar kering. Saya guna cili kering sederhana pedas.
3.Masukkan kacang tanah, tempe yang dah digoreng.
4.Ikan bilis saya guna yang halus, goreng sehingga garing.
Ads
5.Letak sedikit gula halus atau terpulang nak banyak mana ikut kesesuaian.
6. Kemudian letakkan pula bawang goreng dan kacau rata.
Hasilnya.. Tunggu sejuk, baru masuk dalam bekas kedap udara.
Tadaaa siap!
Ads
Tip Ekstra!
Time goreng ikan bilis tu letak sekali hirisan bawang putih seulas, tapi yang dah dihiris. Nampak bawang putih tu mula garing-garing bermkna ikan bilis tu pon nak garing dah.
MW: Menarik juga resipi Sambal Garing ni. Malah nak lebih muai boleh tambah tempe dan kacang tanah goreng. Memang lebih jimat berbanding beli.
JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Ads
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
Seronok bila kita buat kek menjadi! Gebu, lembap dan pastinya sedap. Tanpa kelengkapan peralatan ‘baking’ yang mencukupi pun tetap boleh buat kek. Tiada mesin pengadun (mixer) dan tiada ketuhar oven pun tak jadi masalah. Mak-mak boleh putar secara manual dan bakar dalam periuk je, kek tetap jadi, gebu sempurna.
Boleh cuba resipi dan cara yang dikongsikan oleh Puan Ain Afiqah ini sebagai rujukan.
“Kita takde mixer, kita takde oven, kita takde loyang kek. Tapi minat, nak cuba jugak. Try buat marble butter cake. Kita putar manual je. Bakar pun guna kaedah periuk dalam periuk, sebab loyang untuk kek pun takde kan. Tapi tak sangka menjadi sangat, walau pun dibakar, tapi moist sangat”.
1. Pukul butter seketol (250g). Marjerin pun boleh bersama 3/4 cawan gula sampai agak ringan (untuk rasa kurang manis)..kalau anda jenis pemanis, boleh letakkan secawan.
2. Masukkan 4 biji telur (saiz b) satu demi satu. Pukul lagi bagi sebati.
3. Masukkan 1 sudu kecil esen vanilla
4. Tambahkan setengah cawan susu cair/susu segar yang dah dipanaskan (terus tuang perlahan-lahan sambil pukul bagi sebati.
5. Masukkan 2 cawan tepung gandum cap sauh yang dah diayak (sis tak ayak pun) sikit-sikit sampai habis bersama sesudu kecil soda bikarbonat.
6. Pukul bagi rata sahaja lepas tu kaup balikkan.
7. Bahagikan untuk beberapa bahagian dan warnakan.
8. Sapu seluruh permukaan loyang dengan butter atau marjerin. Alaskan dengan baking paper. Dan bolehlah mer marblekan nengikut kreativiti anda.Sis lapiskan 2 sudu di setiap lapisan.
9. Dah siap, hentakkan loyang sebelum masukkan ke dalam oven atau periuk pembakar anda.Pastikan sudah dipanaskan terlebih dahulu.Jangan lupa loreskan copstik jika ada untuk lakaran kat atas kek. Sis guna belakang sudu je.
Info Ekstra!
Sis tak tau brapa °c untuk ketuhar. Untuk periuk biasa,sis panaskan api paling kecik.
Dalam periuk hendaklah dialas dengan tungku besi baru letakkan loyang bagi mengelakkan dari hangus bahagian luar. Tak perlu letak air atau pasir.. takkan terbakar.
Bakar dalam 45-50 minit, nyalakan api paling kecil. Cucuk dengan lidi sekiranya permukaan lidi licin, dah boleh padamkan api,angkat loyang terus kluarkan kek.. balikkan je.. dia akan keluar terus seketol tanpa lekatan.
Cubalah resepi ni bagi yang takde de dan mixer macam saya. Saya halalkan semua diatas untuk perkongsian bersama.
MW: Semoga perkongsian resipi ini bermanfaat. Jadi buat mak-mak yang tiada kelengkapan ‘baking’ yang cukup, tiada oven, loyang mahupun mixer di rumah tu, bolehlah cuba buat kek dengan cara ini. Kek tetap menjadi!
Tempoh berpantang selepas melahirkan anak merupakan waktu yang ‘agak mencabar’ bagi wanita. Pantang larang sewaktu berpantang haruslah dipatuhi dengan betul. Jangan sesekali pandang mudah dan ambil ringan sewaktu dalam tempoh berpantang ini. Silap-silap nanti boleh terkena bentan dan demam urat yang boleh mengkibatnya sakit seluruh badan dan melambatkan lagi proses pemulihan dalaman bagi wanita.
Namun jika ditakdirkan terkena bentan ketika dalam berpantang, ‘Sushi Garlic’ dikatakan mampu merawat dan atasi masalah ini.Berikut merupakan perkongsian daripada Puan Norliza Mohd Salleh yang merupakan seorang Perunding Jamu.
“Alkisah ramai yang megadu terkena bentan dalam pantang, hari ini kita nak bagi tip untuk merawat masalah bentan.
Kita panggil sushi garlic. Tapi bukan dari beras pulut naa, kang tak pasal bentan makin mejadi-jadi. Guna beras nasi biasa saja tau.”
Bahan-bahan:
1) Nasi panas (lembik sikit)
2) Beberapa ulas bawang putih.
Cara Membuat:
Caranya amatlah mudah, bawang putih tu bakar/sangai dulu.Toksah bakar sampai rentung, satgi pahit pulak.
Lepas bakar masukkan seulas yang dah bakar tu dalam nasi dan dikepalkan.
Dah siap terus makan perlahan-lahan. Sebelum itu baca bismillah dulu dan Selawat, insyaAllah bentan akan hilang serta berkurangan.
Rebus ubi kentang sehingga empuk. Setelah empuk, angkat dan toskan.
Lenyek ubi kentang sehingga halus. Masukkan bahan perasa dan gula. Hasni masukkan sedikit serbuk cili (optional).
Masukkan mozzarella cheese ke dalam ubi kentang dan bulatkan. Bulatkan ubi kentang ikut saiz kesukaan korang.
Ubi kentang yang dah dibentuk bebola tadi, dicelup ke dalam putih telur kemudian salutkan dengan serbuk roti.
Ulang sekali lagi agar lapisan lebih tebal dan kentang tidak mudah pecah semasa digoreng.
Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk selama 30 minit. Goreng bebola di dalam minyak panas. Gunakan api yang sederhana sehingga bebola kuning keemasan. Siap!
Hidang ketika masih panas, perghhh meleleh. Rangup di luar lembut di dalam.
MW: Kalau nak buat banyak pun boleh. Simpan dan sejukbeku kan. Dengan cara ini mak-mak boleh berjimat daripada membeli bebola kentang yang dijual di kedai. Selamat mencuba!
Inkues Zara Qairina bermula 3 September 2025, seramai 195 saksi dirakam percakapan. Mahkamah Koroner Kota Kinabalu menetapkan prosiding inkues bagi menyiasat punca kematian pelajar...