tomyam

Kebanyakan tom yam yang ada di kedai, selalunya dimasak oleh tukang masak seberang, dari Thailand, dan rasanya berbeza dengan cara yang kita selalu masak.Bila cuba buat dekat rumah, rasa lain, tak sama macam dekat kedai. Ada cara yang boleh dilakukan untuk mendapatkan rasa tom yam yang pedas, masam dan pekat, seperti perkongsian dari Dina Amalia Nordin ini, yang mana pes yang digunakan memang dari Thailand.

Berikut antara perkongsian beliau;

Resepi Tom Yam

“Post ni panjang sikit sebab ramai yang tanya cemana saya masak tomyam sedap (orang yang ckp tau bkn saya kehkehkeh), ni kat sini saya reveal resepi rahsia and tunjuk bahan dan cara-cara masak. Ni cara saya lah ye. Lain org lain cara ye.Untuk tomyam, saya akan make sure dia pedas, masam dan pekat. Tekak saya memang suka yang masam. Okeh biasanya saya masak tomyam ayam sebab senang & takyah tunggu lama nak empuk macam daging.”

“Nak bagi tau awal, pes tomyam ni Thailand punya dan ia halal ye..kat belah selatan sini takde jual..kalau ada pun dorang pegi amek stok kat siam sana. Pes tomyam brand Madam Pum ni sedap and kat belah-belah utara sana and negeri yang dekat-dekat dengan sempadan sana memang senang dapat”.

Bahan-Bahan Wajib:

Bawang Besar belah 4
Cili Api (ketuk)
Daun Ketumbar @ Corriander leaves
Daun Limau Purut
Serai (diketuk)
Air Asam Jawa @ Pes Asam Jawa
Cili Boh @ Cili Kisar
Pes Tomyam “Madam Pum” sebab brand ni ternyata sedap!
Ayam/Daging/Udang/ Sotong
Carrot
Cauliflower
Baby Corn
Celery
Buah Tomato (Belah 4)
Cendawan

Cara Membuat:

• Masukkan air, bawang besar belah 4, cili api – didihkan.

• Masukkan cili boh @ cili kisar – tunggu didih.

• Masukkan pes tomyam (pes ni kalo kedekut pun nanti tak rasa, mula la komplen kenape eh tomyam kite tak sedap? Pukkk kanggg!).

• Masukkan ayam – tunggu didih nak bagi ayam empuk sikit.

IKLAN

• Masukkan serai yang diketuk.

• Masukkan daun limau purut.

• Masukkan carrot.

• Masukkan pes asam jawa adabi.

** time ni boleh rasa dulu masam dan masin dia semua **

• Masukkan garam.

IKLAN

• Masukkan sayuran lain (baby corn + cauliflower + celery).

• Masukkan cendawan (button mushroom + straw mushroom + oyster mushroom + enoki mushroom) – tunggu didih.

• Masukkan tomato – kacau sekejap.

• Tutup api.

• Masukkan corriander leaves @ daun ketumbar.

Siap! Favorite saya ratah @ buat kuey teow tomyam @ spaghetti tomyam.
Mabeles!!

IKLAN

Cara-cara ;• masukkan air, bawang besar belah 4, cili api – didihkan.• masukkan cili boh @ cili kisar – tunggu didih.• masukkan pes tomyam (pes ni kalo kedekut pun nnt tak rasa, mula la komplen knape eh tomyam kite tak sedap? Pukkk kanggg!).• masukkan ayam – tunggu didih nak bg ayam empuk sikit.• masukkan serai yg diketuk.• masukkan daun limau purut.• masukkan carrot.• masukkan pes asam jawa adabi.** time ni boleh rasa dulu masam dan masin dia semua **• masukkan garam.• masukkan sayuran lain (baby corn + cauliflower + celery).• masukkan cendawan (button mushroom + straw mushroom + oyster mushroom + enoki mushroom) – tunggu didih.• masukkan tomato – kacau sekejap.• tutup api. • masukkan corriander leaves @ daun ketumbar.Siap! Favorite saya ratah @ buat kuey teow tomyam @ spaghetti tomyam.Mabeles!!Tips :~ saya masak tomyam tak pernah tumis. Sbb kat pes dah berminyak, kat ayam pon sama. So lebur jek semua 😊~ saya masukkan cili boh @ cili kisar untuk dptkan warna merah cantik, pedas.~ instead of perahan limau, saya guna asam jawa sbb lebih sedap, lebih masam dan lebih pekat.~ kalau ada daging, bole masukkan awal. Kalau udang/sotong, masukkan kemudian bersama sayur sbb udang/sotong cpt masak.~ sayuran keras spt carrot perlu masukkan lebih awal berbanding sayuran lain.~ buah tomato masukkan yg last dan tak perlu lama sbb dia cpt lembik.

Posted by Dina Amalia Nordin on Wednesday, August 16, 2017

Ekstra Tips!

~ Saya masak tomyam tak pernah tumis. Sebab kat pes dah berminyak, kat ayam pon sama. So lebur jek semua

~ Saya masukkan cili boh @ cili kisar untuk dapatkan warna merah cantik, pedas.

~ Instead of perahan limau, saya guna asam jawa sebab lebih sedap, lebih masam dan lebih pekat. Saya hantu tomyam, so saya dah try and error banyak kali dah. So far ini yang terbaik!

~ Kalau ada daging, boleh masukkan awal. Kalau udang/sotong, masukkan kemudian bersama sayur sebab udang/sotong cepat masak.

~ Sayuran keras seperti carrot perlu masukkan lebih awal berbanding sayuran lain.

~ Buah tomato masukkan yang last dan tak perlu lama sebab dia cepat lembik.

Ok kalau ada yang tak faham boleh tanya ye, resepi boleh share no problem!

Sumber:Dina Amalia Nordin