Biasanya Nasi Goreng Cina memang menjadi pilihan anak-anak, baik makan di rumah atau makan di kedai. Nak buat Nasi goreng cina ini pula memang mudah. Ia cukup simple dan tak pedas. Nak buat nasi goreng cina yang sedap lagi menyelerakan ada caranya.
Boleh cuba resipi simple Nasi Goreng Cina oleh Puan Har Ryea ini. Memang nampak sedap dan anak-anak pun mesti suka.
Simple je tapi tak pedas la. Anak-anak suka je.
Nasi Goreng Cina
Bahan-Bahan:
Nasi secukupnya
5 ulas besar Bawang Putih (ketuk-ketuk dengan anak lesung pastu cincang halus.
2 atau 3 sudu besar Serbuk Maggi Cukup Rasa
1 atau 2 sudu besar Minyak Bijan
Udang Hidup
4 atau 5 biji Telur
1 mangkuk Sayur campur
(Bahan-bahan bergantung pada berapa banyak nasi kita. Kalau banyak nasinya, tambah jugak bahan-bahan yang lain)
Cara Membuat:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih sampai naik bau dan garing sikit.
2. Masukkan udang, biarkan masak sekejap.
3. Ketepikan udang, masukkan telur dan kecikkan api sikit untuk telur masak elok. Kemudian pecah-pecahkan telur tu.
Ads
4. Masukkan nasi dan sayur campur, gaul rata.
5. Pastu taburkan Maggi Cukup Rasa dan kacau sekejap.
6. Masukkn Minyak Bijan dan kacau lagi.
Ads
7. Boleh rasa jika nak tambah lagi serbuk maggi cukup rasa atau minyak bijan ikut citarasa masing-masing.
Sedapnya menikmati french toast yang digandingkan dengan kopi o panas. Ala-ala seperti makan di kedai kopitiam.
Tapi sayangnya, keadaan sekarang tidak mengizinkan. Cara mudah nak nak kempunan makan french toast adalah dengan buat sendiri.
Rupanya nak buat french toast ini tak adalah susah sangat. Cukup bahannya pasti menjadi. Malah, ada banyak cara nak membuatnya. Ikut kepada kreativiti mak-mak.
Kali ini french toast yang dikongsikan oleh Wan Rosni boleh pikat hati anak-anak. Dengan bahan sosej dan keju, tentunya buat anak-anak suka. Nanti bolehlah buat untuk sarapan anak-anak.
“Sarapan kali ini bertemakan roti dan sosej. Siapa kata tak boleh buat French Toast sendiri di rumah? Sangat senang nak buat. Paling penting anak-anak suka.
Bahan-bahan yang diperlukan:
Roti
Sosej
Kepingan keju
Telur
Marjerin
Sosej hiris dua dan goreng seketika dengan menggunakan sedikit marjerin.
Selepas itu, boleh susun sosej yang digoreng seketika tadi di atas roti dan letakkan sekeping keju.
Celup kepingan roti tadi ke dalam telur dan goreng di atas kuali leper dengan menggunakan sedikit minyak.
Potong dua dan sedia untuk di makan.
#daridapurmama
Mingguan Wanita : Kalau dah tak ada idea nak buat sarapan apa…boleh buat resipi ini, paling mudah dan cepat. Sedap pun sedap!
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Aiskrim kacang merah yang lemak-lemak manis memang menjadi kegemaran ramai. Jika dahulu, aiskrim potong kacang merah sering dijual di kedai runcit, kini, aiskrim ini boleh dibuat sendiri di rumah.
Boleh buat banyak-banyak, simpan stok di dalam peti sejuk. Jika teringin, ambil sahaja. Bila buat sendiri, anak-anak boleh makan banyak kali. Puas hati bila tengok anak-anak suka makan hasil air tangan sendiri.
Jomlah kita cuba resipi yang dikongsikan oleh Zaky Mat Ali ini.
RESIPI AISKRIM KACANG MERAH LEMAK BERKRIM
Bahan-bahan:
350 gram kacang merah
2.5 liter air masak
1 cawan gula
1/2 tin susu pekat
1 kotak santan (kecil)
1 tin susu cair
3 sudu tepung jagung
3 sudu sirap
1 sudu kecil garam
Ini ‘Rahsia’ Cara Nak Buat
Cara membuat:
Rendam kacang semalaman. Kemudian rebus sampai empuk dan kisar kasar.
2. Didihkan air, masukkan gula.
3. Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dan kacau.
4. Masukkan susu pekat, santan, sirap dan garam.
5. Masukkan kacang merah dan kacau sebati.
6. Bila sudah sejuk boleh masukkan dalam plastik aiskrim. Simpan dalam peti beku semalaman.
Kuali Tak Lekat (Non Stick) merupakan antara peralatan memasak kesayangan mak-mak. Selain memudahkan kerja memasak didapur, kuali sebegini boleh tahan mahal harganya, nak-nak kalau jenis yang berjenama dan diimport daripada luar negara. Namun satu perkara yang mak-mak perlu tahu, walau macam mana sayang sekalipun dengan kuali non stick tersebut, awas iya elak daripada menggunakannya sekiranya lapisannya telah bercalar, kerana ia boleh membahayakan kesihatan.
Penggunaan Kuali Non Stick yang telah calar adalah tidak bagus
Saya adalah antara penggemar kuali tahan lekat atau kuali non stick yang memudahkan untuk kerja-kerja memasak di dapur. Andai nak goreng telur tak melekat, andai nak sauté bahan-bahan pun mudah.
Namun satu perkara yang perlu kita ambil berat sekiranya kita menggunakan kuali non stick ini, adalah untuk elakkan daripada ianya tercalar.
Ya CALAR yang merbahaya.
Calar pada permukaan kuali non stick ini akan menyebabkan lapisan yang digunakan untuk menjadikan permukaan kuali itu tidak melekat akan terdedah ke dalam masakan yang kita ingin masak.
Bermakna, ada bahan-bahan yang tidak sesuai untuk kita makan, akan bercampur dengan masakan yang kita masak, tanpa kita sedar.
Adalah penting untuk kita gunakan peralatan yang sesuai seperti sudip kayu atau sudip yang tidak mencalarkan permukaan kuali ini.
Andai telah tercalar? apa perlu kita buat adalah untuk melupuskan sahaja kuali tersebut walaupun mungkin ianya kuali kesayangan kita.
Atau bolehlah buat hiasan di dinding-dinding bukannya untuk digunakan sebagai peralatan memasak.
Jika sebelum ni kita belum tahu, mungkin kita akan terus gunakan, selepas ini, silalah tukar kepada kuali baru.
Kesihatan kita lebih berharga. Rugi kiranya kita sediakan bahan-bahan berkualiti tinggi untuk memasak, tetapi kesudahannya menggunakan kuali yang berbahaya.
Sekadar berkongsi untuk manfaat bersama.
6 Tip Guna Kuali Non Stick
Untuk elakkan kuali non stick daripada calar balar mahupun rosak permukaannya dan tahan lebih lama, sebenarnya mak-mak boleh ikut 6 tip ini.
1. Jangan Biar Kuali Terbiar Panas
Sebaik meletakkan kuali diatas dapur, tuang minyak dengan segera dan jangan biarkan kuali panas sehingga berasap. Ini kerana jika kuali non stick dibiarkan panas begitu, ia akan menghasilkan toksik yang boleh membahayakan kesihatan.
Menurut Professor Robert L. Wolke, dari University of Pittsburgh kuali non-stick selamat digunakan selagi ia tidak dibiarkan terlalu panas.
2. Masak Guna Api Sederhana
Gunakan api perlahan atau api sederhana jika menggunakan kuali jenis ini. Elakkan menggunakan api besar dan masak dalam jangka masa yang lama. Pastikan suhu kuali anggaran dibawah 500C bagi mengelakkan lapisan non stick yang menyadur kuali rosak.
3.Jangan Keringkan Air Dalam Kuali
Jangan biarkan air dalam kuali tersejat ketika panaskan kuali. Sebaiknya selepas kuali dicuci, lap menggunakan kain lembut bagi mengeringkan air didalam kuali tersebut.
4. Elak Guna Peralatan Logam
Perlu tahu satu ‘kepantangan’ bagi kuali jenis non stick ini menggunakan senduk, sudip atau sudu sekalipun yang diperbuat daripada logam. Ini kerana bila bergesel, ia akan menghakis permukaan kuali dan mengakibatkan kuali bercalar. Sebaiknya gunalah alatan memasak yang diperbuat daripada kayu atau plastik tahan panas.
5. Cuci Guna Span Lembut
Salah satu kelebihan kuali non stick ialah ia cukup mudah dicuci tak perlu disental dengan kasar. Memadai menggosok perlahan permukaan kuali dengan span lembut, kotoran cukup mudah ditanggalkan. Jangan sesekali menggunakan berus dawai besi pulak iya!Rosak kuali nanti.
6. Elak Susun Secara Berlapis
Sewaktu mahu menyimpan kuali jenis ini, elakkan daripada menyusun kuali non stick ini secara bertindan-tindan atau berlapis-lapis. Sebaiknya gantung atau biarkan tanpa ada benda lain yang disusun diatasnya.Jika mahu susun berlapis juga, pastikan alas dahulu permukaan kuali dengan tuala lembut atau apa-apa sahaja lapi agar permukaan non sticknya tidak tercalar.
Tragedi jejambat lebuh raya Dash, pelajar kolej maut, terjatuh dari ketinggian 21 meter. Seorang pelajar kolej swasta maut selepas motosikal ditunggangnya terbabas sebelum dia terjatuh dari jejambat Lebuhraya Bertingkat Damansara-Shah Alam (DASH), pada ketinggian 21 meter di susur 1/B 0.5, pagi semalam.