Kuih Nagasari antara kuih lama yang menjadi kegemaran ramai. Rasanya cukup sedap, lemak manis dan masam-masam sikit terutamanya bila menggunakan pisang nipah yang lembik. Makan waktu sejuk-sejuk memang paling sedap. Jika beli kuih nagasari ni, susah nak dapat rasa yang sempurna ikut citarasa. Adakalanya tepungnya terkeras mahupun terlembik.

Rupanya mudah je nak buat sendiri kuih nagasari ni. Bahan-bahan pun tak banyak dan jika ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Suhaila Marsan ini insya allah ‘confirm’ jadi dan menepati citarasa.

Kuih NAGASARI febret abah dan arwah mak (Alfatiha). Pisang kalau dah lembik tak boleh goreng jangan buang arwah mak pernah cakap, kalau tak nak buat jemput-jemput pisang, buat kuih ni atau lempeng pisang.

Anak-anak tak berapa suka lempeng pisang. Kalau kuih ni laju memasing makan. Lemak-lemak manis ada masam-masam sikit, guna pisang nipah.

Saya share resepi hasil olahan banyak kali baru dapat puas hati dengan tekak. Kalau ikut resepi arwah mak campak-campak tu kekadang terkeras terlembik….hihi

Resepi NAGASARI Mami:

Bahan-Bahan:

1 cawan tepung beras
1 sudu kecik membukit tepung jagung
3 cawan Santan sederhana pekat (ikut la nak lemak guna Santan parut)
3 sudu besar gula pasir (ni pun ikut la, nak manis tambah lagi gula nak kurang manis kurangkan gula)
Secubit garam
Pisang nipah yang dah lembik-lembik tu (pisang apa-apa pun boleh sebenarnya)
Daun pisang jangan lupa pula.

Cara Membuat:

1. Campur tepung beras, tepung jagung, santan, gula dan garam, gaul sehingga sebati.
2. Tenggek atas api kejap bagi pekat atau naik wap api jangan besar.
3. Angkat, sedia untuk dibungkus.
4. Kukus dalam 15 hingga 20 minit.

Sedia untuk dimakan. Insya Allah memang sedap ‘confirm’ jadi.

IKLAN

Baca Lagi Di Sini :
Resipi KASWI PANDAN Lemak Manis Sukatan Cawan, Elok Licin Lembut ‘Bergedik’

Resipi Mudah NONA MANIS PANDAN, 1 Adunan Boleh Dapat 25-30 Biji

KUIH BAKAR PANDAN Mudah, ‘Blend’ Semua Bahan Bakar Sehingga Permukaan Garing!

Mingguan Wanita: Mudah je rupanya nak buat sendiri kuih Nagasari ni. Sedap lembut rasanya lemak manis, masam-masam bila guna pisang nipah. Kena cuba resipi ni insya allah ‘confirm’ jadi.

Sumber: Suhaila Marsan

IKLAN

APA RAHSIA KEJAYAAN KAMI JADI JUTAWAN MILENNIAL?

Chocodap’s, Faith Fleur, Anggun Cotton Collection, Teh Ais Pyorr, Masak-masak Cekyana (Oden viral) dan bayak lagi jenama lain mempunya ratusan ribu pelanggan masing-masing.

Tak ramai anak Melayu kita mampu bina empayar perniagaan dari bawah dari tiada apa-apa. Ia bukan dicipta sehari dua. Banyak pengorbanan terpaksa dilakukan sepanjang pendakian.

• Apa rahsia mereka?
• Apa yang mereka lakukan?
• Apa ilmu-ilmu yang diamalkan?
• Siapa yang susah senang bersama mereka?
• Apa dugaan dan keperitan yang dilalui?

Teringin ikut jejak mereka?

Semua ini akan terjawab di program Webinar Eksklusif CEO BIsnes Viral anjuran Mingguan Wanita pada 25 September 2021 secara virtual. Dangarkan sendiri perkongsian jujur mereka. Eksklusif!

IKLAN

Menangi hadiah-hadiah cabutan bertuah serta wang tunai bernilai RM100.

Daftar sekarang di
https://toko.ideaktiv.com/…/webinar-eksklusif-ceo…/
atau scan QR Code pada poster

Atau sertai grup telegram WEBINAR EKSKLUSIF CEO BISNES : https://t.me/bangkitwanitaMW

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita