Jika selalu biskut lemak kita makan begitu sahaja atau dicicah dengan air kopi mahupun teh, rupanya boleh dijadikan salutan untuk ayam goreng juga. Memang lain daripada yang lain dan lebih ‘crispy’. Resipinya cukup mudah, mak-mak boleh cuba untuk hidangan keluarga nanti.
AYAM GORENG HUP SENG
Bahan (A)
Chicken thigh (buang tulang)
Biskut Hup Seng Cream Crackers (diblend hingga hancur)
Bahan (B) untuk perapan:
Bawang Putih
Bawang Merah
Halia
Bahan (C)
Sos Tiram
Serbuk Chicken Stok
Garam
Telur
Tepung Ubi Kayu
Cara-Cara Membuat:
1. Blend bahan B dan kemudian dicampur dengan bahan C.
2. Ayam saiz sederhana dan buang tulang, lumur bahan-bahan blend tadi, Perapkan selama 2 jam.
IKLAN
3. Keluarkan ayam, gaulkan dengan telur dan lumurkan dengan biskut Hup Seng yang telah dihancurkan.Masak sehingga keperangan.
MW: Memang lain daripada yang lain resipi ayam goreng ni.Jika selalu kita makan biskut lemak, cicah dengan air teh, kopi atau dimakan begitu sahaja. Rupanya boleh digaul dengan ayam, dijadikan salutan ayam goreng rangup.
Sumber: Yee Yee Goh
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Nasi kerabu, memang cukup popular di negeri Kelantan. Rugi rasanya kalau ke sana tidak menikmati hidangan itu. Cukup popular kerana nasinya berwarna biru ditambah dengan sambalnya, budu, ulam-ulaman dan tumis.
Walau bagaimanapun, kesedapan nasi kerabu tentunya pada sambal dan tumisnya. Itulah yang menjadi satu tarikan untuk orang menikmatinya. Namun, tak semua yang dibuat itu memenuhi citarasa. Silap haribulan, tak sampai sehari, ia sudah basi. Maklum sahaja, bahan yang digunakan itu menggunakan kelapa.
Jadi, untuk peminat masakan Kelantan dan ingin membuat sendiri di rumah, bolehlah mencuba resipi ini. Katanya, resipi ini biasanya digunakan oleh penjual bagi memastikan ia tahan lama dan lambat basi. Ikuti perkongsia daripada Suhaila Ismail ini.
“Sebenarnya, resipi nasi kerabu ini saya perolehi dan belajar daripada mak saudara yang memang menjual nasi kerabu.
“Bagi memastikan sambal itu sedap, kelapa yang digunakan tidak boleh terlalu tua dan ikan kenalah segar.
“Paling sedap bila guna ikan bakar berbanding ikan rebut. Pastikan bakar ikan, gunakan api yang perlahan dan masak sehingga garing.
“Tip penting, semasa memasak, bacalah selawat dan doa.
“Bestnya, cara yang digunakan ini lambat basi. Dua hari pun masih elok, walaupun tidak diletakkan dalam peti. Memang sesuailah untuk dibuat berniaga.
Cara-caranya:
1. Goreng kelapa. Letakkan seulas bawang putih yang dihiris nipis-nipis.
2. Pastikan ia garing untuk mudah hancur. Tak perlu tumbuk pun, boleh ramas dengan tangan.
3. Kisarkan bawang merah, serai dan halia.
4. Bakar ikan kembung yang segar.
5. Kemudian, ambil isi ikan yang dibakar tadi dan campurkan dengan kelapa tadi.
6. Manakala bahan kisar tadi ditumis sehingga naik minyak.
7. Masukkan seketul gula melaka.
8. Letakkan sedikit air asam jawa dan sedikit garam. Biarkan ia sebati dan ada rasa masam, manis dan masin. Jangan terlalu masin kerana ada budu yang digunakan untuk nasi kerabu nanti.
8.
9. Bila dah masak, campurkan semuanya bersama isi ikan tadi. Kacau sebati dan siap.
10. Bagi nasi kerabu, gunakan bunga telang. Kisar dan tak perlu tapis pun, terus masukkan dalam periuk nasi yang akan dimasak nanti. Nak bagi wangi nasi, masukkan daun limau purut dan serai.
11. Siap set nasi kerabu.
MW: Okay, dah tahu rahsia nak bagi sambal tahan lama. Lepas ni, boleh cuba buat kat rumah.
Biskut red velvet lupa luarannya sedikit sama dengan biskut ‘mahal’ yang selalu di jual di kiosk-kiosk di pasar raya. Kalau beli, harganya agak ‘keras’ juga. Rasa tak puas makan kalau beli. Sesuai sangat dijadikan menu kudapan seisi keluarga.
Biskut Red Velvet Crunchy, Rangup Bila Dikunyah
Lebih berbaloi buat sendiri. Boleh makan berulang-ulang. Sebenarnya kita boleh sahaja buat sendiri biskut ini. Tak susah mana pun. Tentu anak-anak yang paling gembira sebab boleh makan dengan puas berbanding beli. Guna sukatan cawan sahaja.
RESIPI BISKUT RED VELVET
Bahan-bahan:
210gm tepung gandum
1 sudu makan serbuk koko
2 sudu makan tepung jagung
1/2 sudu teh soda bikarbonat
200gm mentega asli / pure butter
130gm gula perang
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu makan susu pekat manis
100gm almond flakes
60gm cornflakes kisar
2 sudu teh red velvet emulco
100gm white/dark choc chip
Buat Guna Sukatan Sudu
Cara memasak:
Putar mentega, gula perang dan esen vanilla hingga sebati.
2. Masukkan susu pekat manis, telur dan red velvet emulco. Putar lagi hingga sebati.
3. Masukkan semua jenis tepung, cornflakes kisar, almond flakes, chocolate chip dan gaul hingga rata.
4. Sudukan adunan atas dulang pembakar. Tekan dengan garpu.
5. Bakar biskut pada suhu 160c selama 20 minit.
6. Bila biskut telah masak, biar hingga betul-betul sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Kredit resipi & foto: Rozmaliza Omar
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Resipi Puding Buah Kuah Kastard SEDAP, Mudah Sangat Bahan Pun Tak Banyak! Bagi mak-mak yang nak cuba buat sendiri pencuci mulut yang sedap tapi simple boleh ikut resipi puding buah kuah kastard yang dikongsikan ini. Hanya guna 5 bahan utama je, sedap dinikmati sejuk-sejuk dengan buah pilihan.
Ikut resipi mudah yang dikongsikan oleh Muhammad Ali ni. Memang nampak menarik sungguh.
Harini nk share resepi simple tapi sedap. Resepi Puding Buah kuah Kastard by Mr.Ali.
Jom start! Jangan risau, siapa-siapa je boleh buat, mudah sangat dan bahan pun tak banyak!
(Puding)
Bahan-Bahan:
2 setengah cawan air
4 sudu makan tepung kastard
4 sudu makan gula
1 tin susu cair
(Tekstur puding ni bukan macam agar-agar tau..dia lembik sebab saya suka blend dengan sos kastard nanti..kalau nak keras sikit tambahkan 5gram agar-agar serbuk. Gaul dengan bahan di atas baru on api, dalam resepi dan gambar saya tak pakai sebarang serbuk agar-agar).
Cara Membuat:
1. Masukkan semua bahan. Kacau sebati dulu..dah sebati baru on api perlahan.
2. Jangan berhenti kacau. Teruskan kacau sampai pekat dan mendidih. Dah mendidih off api.
3. Masukkan dalam bekas anda, biarkan ia suam dalam 20 minit baru masukkan dalam peti.
( Kuah Kastard)
Bahan-Bahan:
2 cawan air
1 tin susu cair
2 sudu makan tepung kastard
4 sudu makan gula
secubit garam
Cara Membuat:
1. Masukkan semua bahan, kacau sebati. Dah sebati baru on api.
2. Kacau atas api sampai keluar wap atau mendidih di tepi pan.
3. Off api dan sejukkan dekat luar baru masukkan dalam peti.
Bila puding dah keras hiaskan la buah apa yang anda nak guna atas tu, dan bila nak makan baru tuang kuah kastard tadi.
Makan sejuk-sejuk insyaAllah sedap.
Kuah kastard dan puding hendaklah sentiasa disimpan dalam peti sejuk.
Mingguan Wanita: Mudah sangat nak buat Puding Buah Kuah Kastard ni. Bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak. Sedap makan sejuk-sejuk. Boleh cuba buat sendiri di rumah nanti.
Anak syurga berusia 2 hari meninggal, saluran pencernaan bengkak selepas diurut nenek. Tidak semua pandangan orang lama boleh diikuti meskipun ramai mendakwa terlebih dahulu...