Cooney Dog antara menu yang cukup popular jika kita menikmati makanan di restoran makanan segera A&W. Roti HOT Dog yang berintikan daging kisar dan sosej berserta sos istimewa yang sangat sedap.

Waktu PKP ini, jika pendapatan terjejas boleh mulakan bisnes jualan makanan.Siapa sangka, walaupun hanya berniaga Cooney Dog jualan di rumah sahaja, namun boleh dapat kumpul wang tunai sampai RM14,000 setiap bulan.

Boleh cuba resipi Cooney Dog yang dibuat niaga daripada Encik Mohd Fadly ini sebagai rujukan.

Ramai yang DM saya tanya dari dulu untuk resepi Cooney Dog A&W disini saya share dekat kawan-kawan semua yang nak buat niaga or makan sendiri. Insyallah saya share ilmu ya.

Dari 1st PKP dulu ni lah saya niaga dengan Duit cooney ini saya niaga dapat kumpul Cash sampai 14k setiap bulan dengan jualan bulanan di rumah sahaja.Sampai PKP 3 saya dah stop sebab bz mengajar benda lain.Jangan tanya dari mana saya dapat resepi ini tau. Cuba dan anda akan tahu sama rasa dengan yang makan di Restaurant A&W.Sorry lambat share sebab busy dengan kerja hakiki.

Bahan-Bahan (Sos)

Daging Kisar Packet (Tak kisah jenama apa) For sure, orang niaga cari benda murah kan.Saya recommend korang buat niaga cari jenama TESCO sebab dia antara paling murah dalam sejarah dari segi kualiti. Dapatlah control Food Cost agar tak rugi.
Bawang Holland cincang
Bawang putih cincang halus
Tomato sos Pes
Sos cili Packet
Kicap Caramel pekat
cili powder
Beef stock
Daun Bay kering
garam
gula perang
black papeper
Cuka putih
Tepung jagung
serbuk jintan manis, serbuk jintan putih dan ketumbar.

Bahan-Bahan (Dressing)

Bawang Holland cincang
Sausage
roti HOT Dog
Cheddar Cheese (Option )

Cara Membuat:

1. Tumis bawang putih dengan minyak jangan sampai hangus, masukkan bawang holland , masukkan daging kisar goreng agar betul-betul hancur dan garing.

2. Selepas tu masukkan daun bay agar buang bau hanyir dari beef itu, bila dah garing masukkan air panas dekat beef dalam kuali,ikut kalau nak kuah banyak lebih kan air tapi jangan air terlalu sedikit.

3. Selepas itu masukkan semua sos, cili, tomato, kicap, cili powder sedikit, beef stock , black pepper, Gula perang , garam, serbuk jintan, manis jintan, putih semua biarkan renih seketika.

4. Kemudian masukkan cuka putih. Berhati-hati jangan sampai cuka cantas semua rasa beef) dan jangan terlalu banyak sebab cuka adalah untuk kekuatan dalam beef agar dapat level yang BEST untuk taste.

4. Selepas betul-betul menggelegak masukkan tepung jagung untuk pemekat kuah.Selepas masuk tepung jagung rasa akan mula berubah.Masa itu try lagi sekali tahap manis, masin agar balance.

5. Biarkan mendidih betul-betul kalau under food safety adalah 4jam tahap renih supaya selamat dimakan kalau nak buat niaga .

6. Bila dah ok nak simpan lama letak dalam chiller atau jadikan pes pun boleh.Lepas tu dah masak ketepikan kuah tadi.

IKLAN

7. Untuk Roti sausage tadi kukus sekejap sahaja sausage (HOT Dog pun kukus jangan lama dalam 1min dah ok).Lupa pulak sebelum kukus, belah jangan sampai putus dua cukup letakkan hot Dog untuk selit tengah roti agar bila dah kukus senang dibuka.

8. Lepas kukus, letakkan HOT dog dekat tengah-tengah roti lepas tu letakkan sos cooney tu .Lepas tu taburkan bawang holland dan Ceddar Cheese.Ia sebagai Option untuk korang bagi more value bila nak meniaga orang nak sesuatu yang baru dalam Cooney Dog.

Selamat Mencuba.

Tip Ekstra!

  • Satu petua masak banyak-banyak lepas tu masukkan dalam Chiller .Sos ini boleh buat cicah dengan roti, dressing atas pizza, makan dengan apa pun BEST guys.
  • Boleh Jual RM6-RM7 satu keuntungan antara 55-58% .

Saya halal kan dunia akhirat ilmu saya untuk semua.

Sekian Sahaja dari Mohd Fadly form & Fad’s Kitchen .

IKLAN

Baca Lagi Di Sini :
Resipi Burger Prosperity Ala McD SEDAP, Buat Sendiri Puas Hati Makan!

Burger Home Made Ala ‘Big Mac’, Yang Penting Kena Tahu Cara Buat Sosnya!

Mingguan Wanita :Menariknya resipi Cooney Dog A&W ni. Terima kasih berkongsi resipi yang dibuat berniaga. Mak-mak boleh cuba buat untuk makan sendiri di rumah atau nak buat niaga pun boleh sangat. Kena cuba nanti.

Sumber: Mohd Fadly

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

IKLAN

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah.(https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita