Hiasan dinding dengan ‘Wainscoting’ semakin mendapat tempat dihati peminat dekorasi rumah. Cantik bila dinding dihias kotak bersegi-segi macam tu, terus rasa mewah. Selalunya’Wainscoting’ menggunakan material kayu. Nak pasang pun renyah dan kosnya pun agak mahal.

Namun perkongsian Hafiz Hilmi ini, boleh guna PVC Foam Wainscoting. Tetap nampak ‘real’ macam guna material kayu, senang dipasang dan kosnya pula sangat murah.

Berikut perkongsian tersebut;

“Memandangkan ramai yang mesej saya dan tanya tentang PVC Foam wainscoting ni, so saya decide nak terangkan detail dekat mana nak beli dan bahan-bahan yang nak digunakan untuk pasang.”

“PVC foam ni sangat ringan dan senang nak bentuk dan lekat di dinding berbanding jenis getah yang berat dan susah lekat di dinding.”

Bahan yang saya gunakan:

1. Pembaris 45 darjah
2. Gam Dunlop (beli di mana2 kedai hardware/diy rm3.50 per bottle)
3. Gunting
4. Manilakad tebal/cupboard ( untuk buat kotak)

Pembaris 45 darjah saya gunakan untuk jadikan guide untuk potong bahagian hujung, untuk penyambung supaya nampak lebih kemas.

IKLAN

Cara Membuat:

  1. Step 1st buat petak gunakan manilakad atau cupboard.

2. Lekat cupboard dekat dinding. Kemudian sapukan gam bahagian belakang pvc wainscoting.

3. Lekat pvc wainscoting ikut cupboard atau manilakad yang dah dilekatkan di dinding supaya pvc foam ni lekat dengan lurus baru cantik..hehe kalau tak pakai board ni pun boleh terus lukis di dinding sebab tujuan dia hanya sebagai guide sahaja.

4. Kemudian sampai di bahagian hujung, gunakan pembaris 45 darjah dan gunting untuk penyambung line petak yang seterusnya.(Boleh tengok gambar.)

 

Untuk beli lining ni saya beli direct shopee. Ada dua size satu 3cm lebar dan 1 lagi 6cm lebar. Warna putih siap-siap so tak perlu cat dah. Kalau nak cat warna sama dengan dinding pun boleh tak ada masalah.

Bagi saya wainscoting Pvc foam ni memang menarik nampak real macam yang kayu dan yang paling penting senang nak pasang sorang-sorang pun boleh buat sebab pakai gunting sahaja potong tak perlu professional tools dan kos sangat-sangat murah.

Baca Lagi Di Sini: 4 Hari Siapkan DIY ‘Accent Wall Lawa, Bajet Kurang RM200!

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat bagi yang nak deko dan serikan dinding rumah dengan ‘ PVC Foam wainscoting’ ni. Bajet taklah besar mana, real macam kayu, mudah nak pasang dan paling penting puas hati bila rumah cantik hasil bila buat sendiri.

Sumber: Hafiz Hilmi