Pulihkan Anak Kencing Malam Dengan Rawatan Hipnosis, Taklah Nanti Mak ‘Rengsek' Basuh Cadar Tiap Pagi

Seksanya batin mak-mak apabila setiap hari perlu membasuh cadar yang dikencingkan anak sendiri. Bertambah tertekan apabila mak-mak sukar mengawal anak yang kerap kencing malam. Mak-mak, usah bimbang, bacalah panduan berkesan ini untuk menyelesaikan masalah anak yang kerap kencing di malam hari.

Menurut Dr. Ben Fadzil Mohd Salleh, kencing malam itu sendiri dikenali sebagai Noctural Enuresis. Enuresis membawa maksud tidak boleh mengawal keinginan kencing manakala Noctural bermaksud ianya berlaku pada waktu malam.

Noctural Enuresis adalah perkara biasa bagi kanak-kanak di bawah usia 5 tahun. Tetapi bagi kanak-kanak yang berusia lebih dari 5 ke 6 tahun perkara begini hanya bersifat sementara. Apabila mereka dapat mengawal keadaan sistem kencingnya sendiri, mereka boleh dipulihkan.

Kencing Malam Bukan Penyakit, Ia Perlu Dilatih

Hakikatnya, kencing malam bukanlah penyakit tetapi keadaan yang perlu dilatih, dikawal, dibaiki dan boleh diatasi. Secara natural, bukan semua kanak-kanak berumur lebih 5 tahun berhadapan keadaan kencing malam, jika ada pun ianya akan berlaku selama 6 bulan ke setahun sahaja.

Kencing malam di kalangan kanak-kanak disebabkan mereka belum dapat mengawal dan mengatasi dirinya sendiri untuk bangun dan pergi ke tandas untuk membuang air.

Ianya juga disebabkan punci kencing kecil, sejuk atau telah lama menahannya dan ia menyebabkan kanak-kanak mudah terkencing secara sengaja atau sebaliknya.

Tekanan akibat malu atau diperkecilkan kerana kekurangannya itu juga boleh menjadi punca. Begitu juga halnya dengan ketakutan atau pertukaran tempat akibat berpindah rumah.

Latihan membuang air kecil di tandas pada malam hari yang belum mencukupi juga membuatkan kanak-kanak mengalami kencing malam.

 

Pulihkan Anak Kencing Malam Dengan Rawatan Hipnosis, Taklah Nanti Mak ‘Rengsek’ Basuh Cadar Tiap Pagi

IKLAN

Bagaimana Hipnosis Bantu Anak Kencing Malam?

Kanak kanak adalah orang yang paling senang di hipnotise. Ini disebabkan minda kanak kanak ini mampu membayangkan sesuatu luar dari pemikirannya sendiri. Dalam konteks kencing malam, kanak kanak yang berumur seawal 7 tahun mampu di hipnotise dengan teknik-teknik hipnosis. Ada 3 cara untuk merawat kanak kanak yang kencing malam:

Secara Semulajadi:

Kanak kanak akan berhenti kencing malam secara semula jadi dan keadaan ini akan berkurangan “overtime”. Ianya akan mengambil masa selama 6 bulan hingga 1 tahun. Secara amnya ibu bapa perlu memahami kenapa kanak kanak ini kencing malam dan membantunya untuk mengatasi tabiat tidak sedar semasa kencing malam. Ibu bapa juga perlu bercakap kepada kanak kanak secara dewasa melalui soft approach (pendekatan berhemah).

Secara Tradisional:

Ibu bapa perlu mengawal kanak kanak tersebut seperti berikut:

1. Kanak kanak dilarang meminum air selepas pukul 6.00 petang

2. Tidak boleh memakan makanan yang masin atau memerlukan air untuk diminum selepas makan

3. Wajib membuang air kecil sebelum tidur

IKLAN

4. Perlu dikejutkan pada waktu tengah malam setiap 2 atau 3 jam untuk ke tandas

5. Perkara diatas akan berlaku sementara sahaja kerana ianya akan membuat ibu bapa itu menambah satu lagi tugasan harian.

Secara Hipnosis:

Kanak kanak ini akan diberi rawatan Hipnosis dan Hypnotherapy seperti berikut:

1. Seorang hipnoterapis akan berbual dengan kanak kanak tersebut secara:

2. Hypnotic Conversation iaitu berbual tanpa sedar.

IKLAN

3. Memahami dan mendalami masalah yang dihadapi oleh kanak kanak tersebut dari segi gangguan dan ketakutan serta sebab-sebab kanak kanak itu tidak boleh mengawal sistem kencing dirinya.

4. Meletakkan kanak kanak itu di dalam keadaan“Progressive Relaxation untuk membuang stress yang sedia ada disebabkan ibubapa, pemindahan, pergaulan dengan persekitaran dan lai- lain.

5. Melakukan proses imaginary (gambaran) “walk through” untuk proses kencing di malam hari.

6. Bersambung dengan perbualan hipnotik dan memberitahu kanak kanak tersebut bahawa dia adalah seorang dewasa dan bukan kanak kanak lagi, sebab orang dewasa tidak kencing semasa tidur.

7. Kanak kanak tersebut akan diberi keterangan cadangan seperti:

√    Mengawal keadaan diri dan tabiat kencing di tempat tidurnya

√     Membuang perasaan ketakutan disebabkan gelap terhadap kanak kanak tersebut agar dia boleh bangun untuk ke tandas.

Dengan Kerjasama : Dr. Ben Fadzil Mohd Salleh, lulusan Business Forensic Psychologist, Grand Master Hypnotherapist dari Tactite Training & Consultancy Sdn Bhd

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI