tembakau

Pendekatan Pengurangan Kemudaratan Tembakau (Tobacco Harm Reduction) semakin popular di peringkat global. Ianya membantu perokok tegar untuk berhenti merokok melalui pengenalan produk alternatif yang kurang mudarat.

Penggunaan produk alternatif yang kurang mudarat ini berbanding rokok tradisional terbukti efektif dalam menurunkan kadar individu merokok di negara ini.

Ianya bukan sekadar mengurangkan kemudaratan, tetapi juga berkesan dalam mengurangkan kekerapan merokok.

Bukan saja perokok lelaki, malah peratusan penggunaan tembakau secara global dapat dikurangkan di kalangan perokok wanita.

Hakikatnya, perokok dalam kalangan wanita Malaysia mengatasi jumlah perokok wanita di 16 buah negara lain. Ini kajian yang dijalankan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), agensi sejagat di bawah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang berpusat di Geneva Switzerland.

Data menunjukkan 1.4 peratus daripada 15.92 juta wanita Malaysia adalah perokok, sama ada tegar ataupun ringan. Ianya tidak melibatkan penggunaan produk alternatif atau vape. Hanya meliputi pelbagai produk tembakau yang mengandungi bahan kimia nikotin yang merangsang ketagihan.

Pengurangan Kelaziman Merokok Tembakau Di Kalangan Wanita

Forum global, 4th Scientific Summit Tobacco Harm Reduction: Novel products, Research & policy anjuran SCOHRE, perbincangan bersama panel pakar mengenai isu-isu Pengurangan Kemudaratan Tembakau.

Menurut ahli panel, Konstantinos Kesanopoulos yang membincangkan tajuk ‘Polisi Kawalan Tembakau: Pencegahan, Pengurangan Kemudaratan, Pemberhentian’ pada tahun 2019, terdapat 1.14 billion perokok aktif di peringkat global.

IKLAN

Daripada jumlah itu, hampir 8 juta kematian dicatatkan disebabkan merokok. Sebanyak 20.2 peratus kematian dari kalangan perokok lelaki dengan kelaziman merokok tembakau, manakala 5.8 peratus dari kalangan wanita.

Catatan peratusan ini menunjukkan wanita juga tidak boleh diabaikan apabila membincangkan perihal pengurangan kemudaratan tembakau ini.

Malah strategi kawalan tembakau ini telah menyumbang kepada pengurangan kelaziman penggunaan merokok tembakau secara peringkat global. Penurunan ini mencatatkan 27.5 peratus di kalangan lelaki dan 37.7 peratus di kalangan wanita.

Antara tahun 1990 hingga 2019, menunjukkan penurunan yang ketara dalam kelaziman penggunaan rokok tembakau di 135 negara bagi lelaki dan 68 negara bagi wanita. Manakala, terdapat peningkatan yang ketara ditunjukkan di 20 negara bagi lelaki dan 12 negara bagi wanita.

Bagaimanapun bagi negara dengan populasi yang besar, dengan kadar pertumbuhan penduduk yang bertambah, pengurangan kelaziman merokok tembakau ini menunjukkan peratusan kemajuan yang perlahan. Terutama 5 tahun kebelakangan ini.

IKLAN

Justeru, bagi mencapai kejayaan strategi kawalan tembakau ini, perlunya merangka kerja yang lebih kukuh dan pemantauan daripada badan dunia WHO.

Risiko Jangkitan Kanser Paru-paru

Persatuan Kanser Amerika Syarikat pula menyatakan jumlah kematian yang berkaitan dengan tembakau dicatatkan sejumlah 175 juta (2005-2030).

Data yang dikongsikan oleh Dr Ignatios Ikonomidis menjelaskan risiko jangkitan kanser paru-paru adalah 25 kali ganda lebih tinggi berbanding bukan perokok baik lelaki mahupun wanita.

Langkah kawalan negara itu yang meningkatkan kadar cukai dan kesedaran pendidikan menunjukkan penurunan sekaligus pengurangan kadar kematian akibat kanser paru-paru.

IKLAN

Malah, kadar penurunan kematian juga dicatatkan di Norway, tetapi tidak di negara Poland. Sehingga tahun 2020, usaha untuk memerangi kanser masih diteruskan dan memberi cabaran besar kepada masyarakat dunia.

Dan inisiatif pengurangan kemudaratan tembakau adalah antara usaha yang dilakukan dalam mengurangkan bahaya terhadap kelaziman merokok tembakau ini.

Cadangan Dikemukakan Pakar Dalam Forum Perbincangan

Tentunya cadangan yang dikemukakan panel pakar ini, berguna untuk dimanfaatkan bersama.

• Dr Fernando Fernandez Bueno menekankan bahawa biarpun saintis percaya produk Pengurangan Kemudaratan Tembakau (THR) dapat membantu perokok berhenti merokok, masih ramai lagi yang menentangnya. Menjadi peranan penting untuk memberi kesedaran pendidikan kepada masyarakat mengenai produk THR ini.

• Dr Loannis Boukovinas, MD, PhD, ahli onkologi perubatan bersetuju bahawa produk kurang kemudaratan adalah alternatif untuk berhenti merokok. Namun, masih banyak lagi data yang perlu dihimpunkan terutama berkaitan toksikologi (berkaitan racun) dan biologi berkaitan kanser, mengurangkan kadar nitrosamin dalam rokok alternatif. Lagipun, masih belum ada kesan yang tepat berkaitan wap rokok alternatif dan kanser.

• Bengt Wilberg mengambil pengalaman Sweden, Norway dan Iceland yang berjaya mencapai sasaran Endgame sebanyak 5%. Bagaimana, negara-negara ini berjaya melakukannya.

• Dr Ikomomidis menegaskan nikotin tidak menjadi punca kerana dalam jangka masa yang panjang, peralihan dari produk tembakau kepada produk tidak mudah terbakar dapat meningkatkan tahap kesihatan dengan ketara.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI