Ada setengah daripada mak-mak susah nak pilih oren yang manis. Selalu yang dapat mesti masam. Lepas tu, mulalah terperap dalam peti ais sebab tak sanggup nak makan oren masam.

Ada cara nak pilih oren yang manis. Kena cari yang berlubang kecil di kepala oren tersebut. Rupanya lubang kecil di kepaka oren itu adalah oren betina. Manakala lubang besar di kepala oren pula adalah oren jantan.

Inilah yang dikongsikan oleh Nora Yusof tentang cara nak pilih oren yang manis.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: CARA PILIH Sayur Betul-Betul SEGAR, Barulah Bila Simpan Tahan Lama!

Cara Buat Jeruk MAMAN Kena Pilih Berdaun LIMA, Simpan Dalam Peti, TAHAN LAMA

Info Lebih Menarik DI SINI

Pilih Oren Manis

“Bila potong buah, dalamnya memang nampak bezasedikit. Walaupun rasa keduanya agak manis sebab harga pun boleh tahan, tapi oren betina lebih manis berbanding oren jantan.”

Petua Pilih Oren, Cari Yang Berlubang Kecil, Baru Betul-Betul Manis

Petua Pilih Oren, Cari Yang Berlubang Kecil, Baru Betul-Betul Manis

Sumber: Nora Yusof

Jenis Buah Oren

Biasa kita panggil buah oren dan semua oren sama saja. Rupanya, buah oren ini banyak jenis. Disenaraikan beberapa jenis oren untuk pengetahuan mak-mak.

1. OREN NAVEL :

IKLAN

Sejenis oren yang amat unik kerana kualitinya yang mengejutkan sebaik sahaja mengupasnya. Ia berbentuk bulat mempunyai kulit yang nipis dengan warna isinya yang oren kuning kuat. Buat ini selalunya terbentuk selepas pendebungaan dengan buahnya ada dua setangkai di hujung ranting pokok. Kedudukan buah ini yang seperti pinggang manusia membolehkan oren ini diberikan gelaran ‘Navel Orange’. Limau Oren Navel ini luas ditanam di Brazil, dan di USA (Calofornia, Arizona dan Florida) dan sedikit di Cnina serta Meditrenean.

Petua Pilih Oren, Cari Yang Berlubang Kecil, Baru Betul-Betul Manis

2. OREN VALENCIA:

Jenis oren bersaiz besar yang mudah dikupas dimana mempunyai permukaan kulit luar tidak rata (pebbled surface). Jenis limau ini ada biji dimana buah jenis ini apabila cukup masa memang sangat manis. Dilaporkan oren Valencia adalah jenis oren yang paling baik untuk dijadikan jus minuman Walau pun mempunyai kulit yang agak nipis dan mudah dikupas, oren Valencia ini kehebatannya kerana ia tahan lama hayatnya (lengthy shelf-life). Apabila anda ke Hypermarket mudah jumpa limau ini dipamerkan dengan harga sederhana mahal di mana pengguna akan membeli mengiku kiraan biji atau timbangan kilogram.

Petua Pilih Oren, Cari Yang Berlubang Kecil, Baru Betul-Betul Manis

3. OREN MORO:

Ia berlainan sekali kerana masih mengekalkan warna kulit luarnya yang berwarna oren akan tetapi isinya berwarna kemerahan (Sila lihat foto disebelah). Nama oren ini diberikan kerana warna isinya yang merah darah atau dipanggil sebagai ‘Moro Blood’. Warna isi yang juga ‘red striped to totally deep red’ memang mempunyai kulit luar kadang-kadanga oren kemerahan juga terutama pada bahagian tangkai buah. Warna merah ini disebabkan oleh kandungan bahan pigmen iaitu antosianin (Anthocyanin) sama ada di dalam buah atau bunganya. Dari segi rasa pula ia seakan rasa buah Raspberry. Makanan dikenali sebagai minuman ais (sorbets) menjadikan ia berwarna merah yang diminati ramai orang.

Petua Pilih Oren, Cari Yang Berlubang Kecil, Baru Betul-Betul Manis

4. OREN CARA-CARA:

IKLAN

Ia merupakan sejenis oren yang isinya berwarna merah tetapi dipanggil sebagai Merah Bunga Mawar (Rose Red Colour). Kultivar oren ini juga ada variasi warna isinya daripada rosy flesh kepada warnak Pinkish sehingga menyamai buah grapefruit. Ramai pengguna mendakwa bahawa limau ini lebih baik dan adcance daripada oren Navel dari segi rasa dan khasiatnya. Ini menjadikan buah ini sangat laris apabila tiba musimnya.

Petua Pilih Oren, Cari Yang Berlubang Kecil, Baru Betul-Betul Manis

5. OREN HAMLIN:

Ia dilaporkan antara kultivar yang paling luas ditanam di Florida USA dan istimewanya pokok oren ini tahan dengan suhu sejuk. Oren ini didakwa mampu menghasilkan buah yang banyak hasil dari biak baka yang sangat baik di Florida. Oren ini biasanya diisikan didalam kotak dimana akan dipasarkan kebeberapa negara luar dengan konsisten. Walau pun warna isinya tidak berapa kuat seperti oren navel akan tetapi masih menerima pasaran agak baik di seluruh dunia. Ia juga sesuai untuk diperah untuk djadikan jus minuman oren.

Petua Pilih Oren, Cari Yang Berlubang Kecil, Baru Betul-Betul Manis

6. OREN CLEOPATRA:

Ia mempunyai bentuk agak bulat leper (glaborous) dengan warna kulit luar oren lembut. Pokok ini mempunyai kurang duri pada batang dan ranting agak panjang dan ada yang tidak berduri. Ia merupakan jenis oren yang berkualiti akan tetapi tahap kematangannya umum. Buahnya agak sedikit kecil dengan banyak juga ditanam di Australia di mana mempunyai kulit tebal berwarna oren dengan isinya yang memang manis. Sesuai dimakan segar atau pun dijadikan jus minuman.

Petua Pilih Oren, Cari Yang Berlubang Kecil, Baru Betul-Betul Manis

IKLAN

7. MANDARIN ORANGE :

Merupakan jenis oren yang paling popular di Malaysia terutama semasa sambutan Tahun baru China. Oren Mandarin (Citrus recticulata) merupakan luas jenis lagi seperti jenama Clemetine, Satsuma, Honey, Pixie, dan juga Dancy. Limau ini mempunyai kulit yang sederhana tebal dan memang sangat mudah dikupas dengan did alamnya banya serat seperti miselium yang berwarna putih. Isinya berwarna oren dengan tahap kemanisan yang berbeza bergantung kepada indeks kematangan. Buah yang masak (tidak dipetik muda memang sangat manis) dan sesuai dimakan segar dan kurang sesuai dijadikan jus minuman seperti limau navel. ia sesuai juga dipanggil sebagai limau kupas dan dimakan segar. Negara China antara negara yang luas menanam limau mandarin yang dibawa masuk ke Malaysia dengan pelbagai jenama.

Petua Pilih Oren, Cari Yang Berlubang Kecil, Baru Betul-Betul Manis

8. TANGERINE ORANGE:

Adalah oren yang mempunyai warna kulit dan is berwarna oren. Walau pun oren ini adalah hampir menyamai dengan limau Mandarin tetapi kulit dan susunan isinya berlainan. Ia tidak mempunyai serat seperti miselium limau mandarin. Limau ini mudah di dapati di pasaraya kerana memang banyak diimport ke Malaysia. Limau ini juga sering dikaitkan dengan jenis limau Mandarin (Citrus reticulata). Tangerin ini saiznya agak kecil berbanding dengan Mandarin Ia mudah diasingkan isinya dan dimakan dengan rasa sangat manis dan hampir tiada rasa masam. Selain dimakan segar ia juga dimakan sebagi salad, pencuci mulut dan juga dibuat minuman. Tangerine yang dikeringkan amat populat sebgai snek di Sichuan.

Petua Pilih Oren, Cari Yang Berlubang Kecil, Baru Betul-Betul Manis

Sumber: Anim Agro Technology

Mingguan Wanita : Kalau manis, memang sekejap saja habisnya.

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI