Jika ingin bertukang di rumah atau memperbaiki pelbagai benda kena ada asas dan ilmunya. Tak kiralah panggil kontraktor atau tukang buat rumah mahupun buat sendiri. Jika nak buat tembok yang cantik dan kemas, salah satu tip asas yang perlu ambil tahu ialah cara ikat bata merah. Ia perlukan kesabaran, ketelitian dan cermat dalam melakukannya. Malah guna bata merah biasa sahaja pun, boleh dapat hasil kejadian macam ni.

Fahamkan perkongsian tip ikat bata merah seperti yang dikongsikan oleh Mohd Helmy Ismail ini sebagai rujukan;

Just share satu lagi kerja tembok bata merah yang berjaya disiapkan.Tembok ni saya hanya gunakan bata merah biasa sahaja, bukan jenis bata merah cantik@facing brick.Cumanya nak ikat tu kena slow and steady dan juga cermat.

Mesti Baca: Panduan SUKATAN Bancuh Simen Untuk Ikat Bata, Plaster, Render & Konkrit

Sedikit perkongsian tips untuk ikat bata merah:

1. Survey Bata Merah Sesuai

Untuk dapatkan bata merah biasa yang cun, sebaiknya round dan survey dulu di beberapa hardware. Hardware yang jauh sikit pun takpe, sebab selalunya hardware ni dapat stock bata merah dari kilang yang berbeza.Jadi kena rajin jalan-jalan cari bata yang sesuai.

2. Minta Turunkan Bata Guna Kren

Bila dah jumpa bata yang sesuai, dah masuk order, pastikan masa delivery bata tu, request hardware untuk turunkan bata tu guna kren.Tujuannya nak pastikan surface tepi-tepi bata tu tak pecah dan sumbing masa delivery.

Kalau turun pakai “bucket jack” biasanya hampir 50% keadaan bata tu rosak dan pecah.Kalau nak ikat bata then finishing plaster,takpa la..Tapi kalau nak dapatkan finishing tanpa plaster, kena jaga-jaga masa delivery lagi.

3. Masa Ikat Bata, Cuci Lebihan Air Simen

Untuk ikat bata ni, sekali lagi kena pilih dan check keadaan bata.Try pilih dan asingkan bata yang comel dan tak comel.Dapat bata yang comel, baru kita mula ikat bata.Masa ikat, pastikan lap dan cuci terus lebihan simen atau lebihan air simen tu.Tujuannya nak pastikan keadaan surface bata sentiasa bersih.Jangan tunggu sampai lebihan simen tu dah kering baru nak cuci…memang menangis nanti.

4.Pastikan Jarak Antara Bata Konsisten

Sebab tu nak ikat bata macam ni dan dapatkan finishing ni kena slow and steady.Memang akan ambil masa.Pastikan tukang ikat bata tu adalah seorang yang penyabar.Pastikan juga masa ikat tu, jarak antara bata tu konsisten.Baru nampak comel dan kemas.

IKLAN

Artikel Popular: Pasang PVC Fence Edge Supaya Rumah Lebih Privasi, Jimat Bajet Berbaloi!

5.Pastikan Simen Cukup

Bila dah siap ikat, cek balik ruang gap antara bata untuk pastikan simen cukup dan konsisten.Mana yang tak cukup simen, just tambah je.Cuma masa tambah, pastikan cuci terus surface bata tu bila terkena simen.Bila dah siap, dan simen cukup keras,cuci lagi sekali permukaan bata tu dan biarkan kering secukupnya.

6. Sapu ‘Clear Varnish’

Last sekali, bila dah cukup bata dah cukup kering dan bersih, kita boleh sapu clear varnish untuk naikkan kaler bata merah tu dan juga sebagai protection untuk surface bata tu.

Saya biasa guna clear varnish brand DOLPHIN.So far brand ni ok.Untuk design macam ni,ianya perlukan sedikit maintenance.Sebaiknya dalam tempoh setahun atau setahun setengah, sapu balik clear varnish pada surface bata merah tu.

IKLAN

Kesimpulannya untuk buat tembok macam ni,kena banyak bersabar.Semoga perkongsian ini bermanfaat.Selamat mencuba.

Baca lagi Di Sini: Hilangkan Debu Pasir, Mop Lantai Bersinar Jadi Licin Berkilat Letak Bahan Ni

Mesti Baca: Nak CANTIK & JIMAT KOS, Tutup Dinding Porch Kereta Guna ‘Shera Plank’!

IKLAN

Mingguan Wanita: Jika berhasrat nak pasang tembok di rumah, jadikan tip asas ikat bata merah ni sebagai panduan. Barulah hasilnya elok cantik dan kemas nanti.

Sumber: Mohd Helmy Ismail

Begini cara Alif Satar ajar anak-anak puasa.

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita

Cuba semak, ini rupanya antara 10 petanda apabila suami sayang isteri.