Rupanya antara petua paling mudah untuk lembutkan daging adalah menggunakan minyak dan tak perlu rebus dalam air. Bukan apa, jika tiada bantuan periuk tekanan tinggi atau ‘pressure cooker’ daging memang lambat nak lembut. Jadi kenalah cuba pelbagai petua dan cara tradisional untuk melembutkan daging. Petua ini sesuai sangat jika kita nak masak masakan daging yang kering, serta tidak memerlukan air rebusan.

Boleh cuba tip lembutkan daging perkongsian daripada Cikgu Mahamidah Hamdan ini sebagai panduan;

CARA LEMBUTKAN DAGING CARA CIKGU IDA

Saya share cara nak lembutkan daging untuk ahli group masak apa tak jadi.moga manfaat untuk yg pening cara nak lembutkan daging. Cara cikgu Ida nak lembutkan daging.Selalu orang rebus kan? Tapi cikgu tak rebus.

Bahan Diperlukan:

Minyak Masak

Cara Membuat:

1.Bubuh 2 sudu je minyak dalam kuali dan panaskan minyak tersebut.
2.Kemudian masukkan daging. Air akan keluar sendiri dari daging tu.


3.Cikgu gunakan api yang kuat.
4.Kacau sekali sekala je daging tu. Masak sampai air kering.

5.Dah nak dekat kering baru kacau banyak kali.Air dah kering maka lembut lah daging tu nanti.

Daging empuk dan lembut, mudah dan simple je.
Senang kan nak daging lembut? Lepas tu baru angkat untuk masak daging sambal kejap lagi.

Info Ekstra!

  • Pastikan daging pastikan dah dinyah beku dari peti ais.

Selamat mencuba petua yang mudah dari cikgu Ida. Yang penting kuali win.

IKLAN

Baca Lagi di Sini;
Simpan Daging Dalam Plastik Ziplock, Cepat Defrost, Rasa Kekal Manis

Masak Daging Dendeng SEDAP, Kena Tumbuk Hirisan Daging & Goreng Sekejap!

Mingguan Wanita:Menarik petua dan cara yang dikongsikan ini, masukkan minyak masak dan tak perlu rebus seperti biasa. Nanti daging tetap lembut dan empuk.

Sumber: Mahamidah Hamdan

SERTAI & DAFTAR SEKARANG KURSUS KEMAHIRAN ASAS BANGKIT WANITA:

Yuran murah dan berbaloi-baloi. Klik link di bawah ini:

IKLAN

Jahit Baju Kurung Pesak : https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/

Cookies Viral : https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-buat-sampai-jadi/

Kuih Frozen : https://toko.ideaktiv.com/product/aneka-kuih-frozen/

Roti & Bun : https://toko.ideaktiv.com/product/asas-bakeri/

Untuk pertanyaan hubungi : 019632875

IKLAN

Mingguan Wanita boleh diikuti di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita

FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak

Website: https://www.mingguanwanita.my/

Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en

YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en

Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita

Telegram Bangkit Wanita: https://t.me/bangkitwanita