
Persedian mak-mak untuk buat nasi goreng dengan lebih cepat bila masuk dapur, sediakan pes mudah ini dalam peti siap-siap.
Haaa… resepi yang dikongsikan Cikgu Rosli ini dikongsi ramai netizen sebab cara buatnya senang. Dan apa yang penting, pes nasi goreng ini dah ada bilis dalamnya. Pastilah mampu menggoda selera seisi keluarga.
Pes Nasi Goreng
1. 20 biji cili padi yang hijau, 7 biji cili besar merah ,5 biji bawang besar, selabu bawang putih. Tumbuk semua biar hancur.
2. Kemudian tumbuk ikan bilis dua gengam (ikan bilis rendam dulu nak bagi lembut baru senang tumbuk).
3. Masukkan minyak (minyak agak-agak ya), pastu masukkan semua bahan-bahan yang ditumbuk. Masak sampi kering dan pecah minyak.
4. Kemudian tambahkan garam. Gula (kalau suka serbuk, perasa tambah la kalau suka.
5. Pastu masak sampai elok kejadiannya. Resepi ini memang senang dan ringkas. Kepedasan ni ikut individu sebab suami saya suka pedas.

6. Bagi sejuk masukkan dalam tupawere dan simpan dalam peti. Nanti nak goreng just masukkan nasi dan sayur saja.
Siaappp!!
Ini bonus juga, boleh guna pes masakan nasi goreng untuk dijadikan menu bersahur di bulan Ramadan nanti. Selagi tak cuba tahu, selamat mengisar!
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Roti Tak Habis Jangan Dibuang, Boleh Buat Biskut Raya Guna 3 Bahan, Cuma Perlu Potong, Bakar & Celup-Celup!

Isi Kandungan
ToggleKemeriahan raya semakin terasa, ramai mak-mak dah mula cari resipi yang mudah-mudah untuk buat biskut atau kuih raya. Apa yang penting mak-mak perlu kreatif dalam buat kuih raya ni.Guna bahan yang paling minimum, paling jimat masa dan bajet.
Jika ada lebihan roti, yang tak habis dekat rumah tu, jangan lah dibuang bolehlah manfaatkan dengan mencuba resipi Biskut Roti Coklat Nestum yang dikongsikan oleh Lia Marsom ini. Hanya guna 3 bahan je, cuma perlu potong, bakar dan celup-celup je dah boleh dapat sejenis biskut raya yang sedap!
Berikut perkongsiannya;
“Biskut roti coklat nestum paling meletop, setakat sebalang 10 minit dah licin, tak sempat hidang pada tetamu”.
Bahan-Bahan:
2 buku roti gardenia
1 kilo coklat Beryl’s
1 kilo instant cereal nestum
Cara Membuat:
1.Potong roti kepada 3 bahagian kemudian belah 2 bahagian.(1 keping roti boleh dapat 6 keping).
2.Bakar roti yang dah dipotong sehingga rangup selama 15-20 minit suhu 190 ikut oven masing-masing boleh rasa dulu kalau belum ranggup bakar lagi.
3.Cairkan coklat ikut kaedah double boiler tambah 2 sudu butter supaya senang nak celup roti.
4.Gaul roti dalam coklat, angkat dengan penyepit satu-satu salutkan dalam nestum.
5.Gaulkan dan salut roti dengan nestum sampai tertutup semua, angkat dan susun dalam tray.

6.Masukkan dalam peti ais dalam 15 minit,coklat dah keras terus masuk balang.
Tip Ekstra!
- Kalau nak lagi cepat, potong-potong roti tu biarkan dekat luar tutup dengan tudung saji.Dah agak-agak keras tu boleh bakar dalam 15 minit dah ranggup.
- Roti yang dah dibakar simpan dalam Tupperware kedap udara, nak buat tinggal celup-celup je.
- Untuk nestum elok beli yang dekat bakery sebab kasar-kasar sikit.
Siap! Selamat Mencuba!
Mudah kan, daripada biarkan roti terbuang, bolehlah mak-mak cuba buat resipi ini. Potong, bakar dan celup-celup je, boleh dapat sejenis biskut raya yang senang dan sedap!
Sumber:Lia Marsom
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ini Caranya KUIH GUNTING SIRA PEDAS, Rangup Tak Lemau Tahan Lama!

Isi Kandungan
ToggleBagi yang suka makan kudapan seperti Kuih Sira Gunting Pedas, ada caranya agar kuih ini rangup, tak lemau, tahan lama dan elok cantik berkilat. Cara membuatnya nya pulak cukup mudah barulah kuihnya tak lembik mahupun terlalu keras.
Boleh ikut resipi dan tip yang dikongsikan oleh Bunga Lara ini;
Baru siap kuih gunting sira pedas. Tunggu sejuk sat gi masuk botol.Ada yang nak resepi daq? Ke akak-akak memang dah pro buat kuih nie.
KUIH GUNTING SIRA PEDAS
Bahan-Bahan:
2 Cawan Penuh Tepung Gandum (Cawan Kopi)
3 Sudu Minyak Masak (Panaskan dulu)
Air sejuk peti ais Ikut bancuhan (saya tak sukat main agak-agak doh tak lekat kat tangan tu kira ok dah)
Garam dibancuh dengan 2 sudu air (Agak-agak la ye)
Cara Membuat:
1.Panaskan 3 sudu besar minyak, kemudian tuang dalam tepung tadi,ramas hingga jadi serbuk roti.
2.Curahkan air garam tadi & Air sejuk uli sehingga menjadi doh. Adunan jangan terlalu lembik agak-agak tak lekat dekat tangan tu kira ok dah.
3.Kemudian, bahagikan doh kepada beberapa bahagian. Canaikan nipis-nipis sambil taburkan sedikit tepung supaya tidak melekat.
4. Dah siap bolehlah digoreng dengan api sederhana besar.
*Tips Ekstra!
- Canai nipis-nipis tau,kalau tak nanti kuih kita keras takut gigi boleh patah.
- Jangan lupa tabur tepung setiap kali mencanai!
SAMBAL SIRA
Bahan-Bahan:
2 ulas Bawang putih (tumbuk halus)
Cili kisar (ikut pedas yang kita nak)
15 sudu besar gula pasir
Sedikit garam
2 Sudu kecil Cuka makan
1 sudu besar madu (optional tak nak pun tak pe)
Cara Membuat:
- Tumis bawang putih bersama minyak dalam 1 Senduk kecil.
2. Masukkan cili kisar ikut tahap pedas yang kita nak, kacau sehingga agak masak.
3. Masukkan cuka,gula,garam,madu tadi. Kacau sehingga ia benar-benar masak & pekat likat.
4. Guna api yang sederhana sahaja.Rasa sambal tadi apa yg kurang boleh tambah.
5. Agak-agak sambal dah mula memekat, buangkan lebihan minyak sambal tadi,kemudian kacau seketika,padamkan api.
6. Ambil kuih gunting yang dah siap digoreng tadi sira bagi gaul rata.Tunggu sejuk baru masuk dalam botol.

Tips:
- Gula memang kena lebih supaya kuih kita tidak lemau dan tahan lama.
- Masa menumis minyak kena lebih barulah cili masak sempurna.
- Minyak lebihan kena buang kalau tak nanti kuih jadi lembik.
Selamat mencuba semua
Baca Lagi Di Sini:
Penjual Kongsi Tip Popia Sira Sambal Kekal Rangup Cantik Berkilat!
Wanita Ini Kongsi Resipi ‘Bomboloni’ Gebu & Sedap, Hasil Jualan Yang Dibuat Niaga!
MW: Jadi kalau nak cuba buat sendiri Kuih Sira Gunting Pedas ini boleh ikut resipi dan tips yang dikongsikan. Barulah, ia rangup, tak lemau, tahan lama dan elok cantik berkilat.
Sumber: Bunga Lara
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Menu Minum Petang Wajib Cuba Hujung Minggu Ini

Kalau Jumaat minggu lepas MW kongsikan resipi menarik untuk sarapan pagi hari minggu, kali ini MW tampil dengan empat resipi ideal untuk minum petang pula. Sesekali apa kata asah skil masakan anda, untung-untung bermula dengan menjamu anak-anak dan suami…boleh ambil tempahan untuk tambahkan sumber pendapatan. Jom cuba empat resipi yang MW kongsi kali ni.
Pulut Mangga
Bahan-bahan :
- 2 cawan beras pulut yang direndam semalaman
- 2 biji mangga
- secawan santan pekat
- secawan santan cair (untuk bancuhan pulut)
- 2 helai daun pisang / 6 helai daun pandan (untuk kukus pulut)
Untuk kuah santan :
- secawan santan pekat
- sesudu kecil tepung beras atau tepung jagung, bancuh dengan sedikit air
- sehelai daun pandan (yang dicarik atau disimpulkan)
- garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya :
- Panaskan pengukus. Lapik dulang pengukus dengan daun pisang atau susun daun pandan rapat-rapat.
- Bilas pulut yang direndam semalaman dan tapis keluar airnya. Masukkan ke dalam dulang kukusan dan kukus sehingga lembut. Anggaran masa kukus adalah selama 20 minit.
- Apabila sudah lembut, angkat dan masukkan pulut kukus ke dalam mangkuk besar. Ketepikan.
- Satukan santan pekat, santan cair, gula dan garam. Kacau sebati.
- Tuang bancuhan santan ke dalam adunan pulut yang masih panas tadi.
- Balik-balikkan pulut dan biar seketika supaya kuah bancuhan meresap ke dalam pulut.
- Apabila pulut sudah kering meresap kuah santan, dengan menggunakan garpu gemburkan pulut tersebut. Ketepikan.
- Untuk membuat kuah santan, panaskan santan pekat di dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana. Masukkan garam, daun pandan dan bancuhan tepung.
- Teruskan kacau supaya santan tidak berketul. Kalau agak cair tambah sedikit lagi bancuhan tepung. Kepekatannya mengikut selera anda.
- Pastikan kuah mempunyai sedikit rasa masin supaya dapat menyeimbangkan rasa manis buah dan pulut. Angkat dan sejukkan. Hidangkan pulut ini bersama mangga yang telah masak ranum sebaiknya.
Bubur Pulut Hitam
Bahan-bahan :
- 1 1/2 cawan pulut hitam
- 6 cawan air } untuk merebus pulut
- 1/2 biji kelapa (anggaran dua cawan santan pekat dan dua cawan santan cair)
- 2 helai daun pandan } carik dan simpulkan
- 3/4 cawan gula putih
- 1/2 ketul gula melaka
- garam secukupnya
- sesudu besar tepung jagung
Cara membuatnya :
- Rebus pulut hitam dengan air dan daun pandan dengan lembut. Pulut hitam akan pecah kembang sebaik ia lembut. Biarkan pulut masak dan kuah menjadi pekat.
- Masukkan santan cair, garam, gula putih dan gula melaka. Masak sehingga mendidih.
- Kemudian masukkan pula satu cawan santan pekat. Pada waktu ini anda boleh sesuaikan rasa manis dan masin ikut selera sendiri. Ketepikan.
- Untuk membuat kuah santan, masak baki secawan santan tadi di atas api yang kecil sehingga mendidih. Perlu kacau supaya santan tidak berketul.
- Bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan tuangkan dalam santan. Kemudian masukkan garam secukup rasa.
- Pulut hitam sedia untuk dihidangkan bersama kuah santan.
Pengat Pisang
Bahan-bahan :
- tujuh ke lapan biji pisang
- 2 mangkuk santan pekat
- 2 mangkuk santan cair (atau boleh digantikan dengan dua santan kotak dan dua cawan air.
- 1/2 cawan sagu (dibersihkan)
- 2-3 keping gula melaka
- 1/3 gula pasir
- 2 helai daun pandan
- garam secukupnya
Cara penyediaannya :

- Buang kulit pisang. Cuci bersih pisang dan masukkan ke dalam periuk.
- Masuk pisang bersama santan cair, sagu, gula melaka, gula pasir, daun pandan dan garam secukup rasa di atas api yang perlahan. Kacau dengan kerap dan perlahan supaya santan tidak berketul.
- Masukkan pula santan pekat dan kacau seketika. Apabila kuah mendidih, tutup api dan sedia untuk dihidang.
Pulut nyior
Bahan-bahannya :
- 1//2 kg pulut
- secawan santan pekat (untuk bancuhan tepung)
- secawan santan cair (untuk bancuhan pulut)
- 2 helai daun pisang atau 6 helai daun pandan (untuk kukus pulut)
- garam dan gula secukupnya.
- 2 cawan kelapa parut
- 2 ekor ikan kering atau ikan sardin kukus digoreng
- gula dan garam secukupnya
Cara membuatnya :
- Panaskan pengukus. Alas dulang pengukus dengan menggunakan daun pisang atau susun daun pandan rapat-rapat.
- Bilas pulut yang telah direndam semalaman dan tapis keluar airnya. Masukkan ke dalam dulang kukusan dan kukus sehingga ia lembut. Anggaran masa mengukus adalah sekitar 20 minit.
- Apabila sudah lembut, angkat dan masukkan pulut ke dalam satu mangkuk yang besar.
- Satukan santan pekat, santan cair, gula, garam dan kacau sebati.
- Tuangkan bancuhan santan ke dalam pulut yang masih panas tadi.
- Balik-balikkan pulut dan biarkan seketika supaya kuah banchuan meresap ke dalam pulut.
- Apabila pulut sudah kering meresap kuah santan, ambil garpu dan gemburkan pulut.
- Untuk membuat kelapa parut, masukkan garam dan gula ke dalam kelapa parut secukup rasa. Siap dan boleh dihidangkan bersama pulut.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI