'Pernah Jadi Jutawan Sombong’ Sehingga Allah Tiupkan Rasa Rindu Bersolat, Dhuha Dan Tahajud

Perjalanan hidup wanita ini, Sri Hanni Borhan sarat pengajaran. Pernah satu ketika diuji dengan rasa bongkak dan sombong dengan Allah. Sampailah satu hari, Allah tiupkan rasa rindu nak bersolat, berdhuha dan bertahajud.

Sayangnya, proses penyerahan jiwa kepada Yang Esa, tidak semudah hambaNya yang lain. Dia tak boleh berdhuha mahupun tahajud. Kerana, pada tahun 2016, wanita ini pernah melakukan satu kesilapan kepada Yang Maha Pemberi Rezeki.

Nak Murah Rezeki Jadi Jutawan, Jangan Blok Hati Bergantunglah Pada Allah

Lalok rupanya minum air gula ni ya?
Dah tidur, bangun, makan, tidur, bangun, ketawa mudah terhibur.
Huh! dahsyat penangan air gula.

Mak ayah,
Saya nak share satu je dalam perjalanan hidup ini. Kalau boleh jangan buatlah. Kalau ada pilihan elakkan.

Suka saya nak sampaikan pada mak ayah.
Nak murah rezeki ni, nak jadi jutawan, saya syorkan jangan blok hati. Diri kita ni baik ke, nakal ke, tutup aurat ke, tidak ke. Satu je pesan saya. Jangan sebab ada duit pergi cari bomoh buat pendinding ke, pelaris ke, kebal ke, pengasih ke, semua tu tak payah.

Perjalanan saya sehingga jadi juta-jutawan, saya sedikit tiada pergantungan dengan bomoh. Bila sudah berjaya, sudah betol-betul kaya, saya terikut-ikut kata orang untuk kebal.

Pendinding kerana takut orang cuba gagalkan saya, buat saya sakit, dan tidak mahu dicantas atau disailang.

Perjalanan selama setahun, saya mengenali guru-guru hebat ni, hidup saya tidak tenang walaupun kaya.

Sehingga saya buang balik, baru saya sihat dan relevan. Tiada kebocoran wang dan hati sangat tenang walaupun melalui proses pembuangan tu saya mengalami konflik emosi yang maksimum sehingga cenderung membunuh diri sendiri.

Confius terhadap Allah, itulah dugaan-dugaan yang kita terima tanpa fikir akibat.

 

'Pernah Jadi Jutawan Sombong’ Sehingga Allah Tiupkan Rasa Rindu Bersolat, Dhuha Dan Tahajud

Tahun 2015 Adalah Proses Saya Mengumpul Kesesatan

Sayang-sayang jangan pernah takut akan rezeki Allah. Proven saya jutawan, adalah sepenuhnya pergantungan kepada Allah dari tahun 2005 sehingga 2015.

IKLAN

Tahun 2015 adalah proses saya mengumpul kesesatan dengan bomoh-bomoh ni.

Dan tahun 2016 saya sudah jadi orang yang bongkak dan terlalu sombong dengan kekebalan, kekuatan tanpa sakit.

Sehingga ada satu hari Allah meniupkan rasa kerinduan setiap hari untuk saya bersolat, buat dhuha kembali. Malangnya.. Bila bersolat tahajud, berdhuha seperti biasa, lagi banyak bayangan hantu muncul di sana sini, emosi jadi tidak tenang mudah marah dan naik angin.

Kesombongan saya terlalu tinggi sehingga saya rasa itu bukan diri saya.

Jika saya demam atau sakit, bila masuk hospital, doktor mempunyai masalah cucuk jarum ke any part of my body. Jarum akan bengkok dan rosak. Kalau nak bagi saya tidur, mereka akan guna high dos.

 

'Pernah Jadi Jutawan Sombong’ Sehingga Allah Tiupkan Rasa Rindu Bersolat, Dhuha Dan Tahajud

Setiap Kali Mendekati Allah, Itulah Emosi Dan Fikiran Jadi Celaru

Sepanjang tahun 2017 saya melalui proses penyingkiran berperingkat termasuk pergi umrah dua kali.

IKLAN

Dan setiap kali kita mendekati Allah, setiap kali tulah emosi, fikiran kita akan bercelaru tahap nak pecah otak tentang kompiusnya hidup ini.

Alhamdulillah..
Sekarang kita semua berada di penghujung tahun 2018.
Saya rasa bersyukur, saya dah boleh kembali mengaji, solat dengan hati yang lapang, tenang dan sejuk tanpa kompius.
Dan saya juga rasa, kebocoran rezeki sudah tiada sejak awal tahun 2018.
Jelas sangat, Allah tahu rezeki tu kita minta ke dia atau tak.

 

'Pernah Jadi Jutawan Sombong’ Sehingga Allah Tiupkan Rasa Rindu Bersolat, Dhuha Dan Tahajud

Aku Rindu Diriku Sendiri, Kenapa Allah Tak Beri

Mak ayah nak tahu, rezeki yang saya wakafkan, agihkan beras-beras, susu-susu tu semua adalah penghasilan sebelum saya terjebak dengan perkara tu. Itulah penghasilan terkumpul untuk dana wakaf dan sedekah (infak).

Bila start 2015, bila saya terjebak perkara tu, tabung infak kita tak terisi. Malah kita berinfak selama 2 tahun kebelakangan ni dari rezeki kita kumpul pada peringkat awal-awal tahun 2010 hingga 2015 (berkatnya rezeki tu kita ada lagi sampai hari ini untuk diagih-agihkan lagi. Can you imagine keberkatan rezeki yang Allah beri).

Bila saya tengok tabung infak tak terisi dari keuntungan syarikat pertengahan 2015, saya terfikir-fikir hebatnya jualan berbelas juta, tapi dimana penghasilannya yang saya dah janji untuk berkongsi.

Saya muhasabah diri, ‘Oh! mungkin aku lupa diri, mungkin aku mungkir janji. Lalu… Selalu saya update ‘Aku rindu diriku sendiri’ Kenapa Allah tak beri?

IKLAN

 

'Pernah Jadi Jutawan Sombong’ Sehingga Allah Tiupkan Rasa Rindu Bersolat, Dhuha Dan Tahajud

 

Hari ni, bila saya nak siapkan workbook, forecast 2019. Saya kaji perjalanan financial, kehidupan saya 2018.

Ya Allah.. Tanpa saya sedar hidup saya jauh lebih baik, jauh lebih tenang walaupun rumahtangga berkocak sekali sekala. Saya syukur sangat.

Tiada kesempurnaan tu datang semua, takut – takut kita lupa meminta pada yang Maha Pemberi. Saya senyum lagi.. tak tahu kepuasan apa yang sedang menguasai diri ini, rasa bersyukur sangat.

Dan Saya bersyukur saya dapat lalui 2017 dengan kuat. Saya bersyukur saya berjaya harungi ombak besar 2018. Ya, saya bersyukur sangat, untuk 2019 saya tahu.. Bukan ada ketenangan dalam hidup pun, dan saya sentiasa bersedia.

Dan saya sentiasa menyusun setiap strategi, setiap jadual kerja saya, perancangan yang teliti, plan by plan.. Back up by back up things.

Mak ayah kena paham satu je,
Kejayaan bermula dengan persediaan
Bukan kita minta saja atau tunggu saja.

Pesan hani: Facebook tempat menulis, bukan realiti kehidupan.

Sumber/Foto : Sri Hanni Borhan

Makluman : Artikel ini diterbitkan dengan keizinan daripada penulis asal