suri rumah

Tetiba rasa nak duduk rumah dan jadi suri rumah sepenuh masa. Anda pernah tak lalui perasaan ini, puas fikir tetapi tetap takut nak buat keputusan sebulat suara.

Kebanyakan perempuan bukan tak ada jawapan tetapi sebenarnya cukup risau kalau tak cukup duit sebab dah biasa pegang duit sendiri. Pendek kata, nak beli apa-apa tak payah minta dengan suami.

Haaa… tak payah pening kepala, sebab anda terus boleh bertindak sama ada nak berhenti kerja atau jadi suri rumah selepas baca perkongsian daripada Puan Nurulbadiah Lai ini…

Sesuatu yang kita nampak bagus belum tentu baik untuk kita.

Perlu ke saya berhenti kerja dan jadi suri rumah?

1. Keperluan itu tengok pada situasi.
Jika anda masih ade hutang yang kena bayar bulan-bulan, masih ada ibubapa yang susah memerlukan duit bulanan dari anda, masih ada banyak komitment yang perlu dibuat, pendapatan suami tak seberapa, nasihat saya tangguhkan dulu. Bekerjalah kerana kerja itu juga satu jihad. Tak perlu terpengaruh dengan seseorang yang nampak indahnya duduk di rumah sebab realiti tidak sama apa yang kita nampak.

IKLAN

Tidak menyusahkan suami keterlaluan adalah pahala untuk kita.
Dapat membeli apa yag kita suka dengan duit sendiri adalah satu kepuasan untuk kita.
Dapat membantu ibu bapa adalah keberkatan untuk kita.
Dapat bergaya cantik-cantik pun adalah satu kebahagian buat kita.

Perlu ke saya berkerja sedangkan saya sekarang suri rumah?

1. Perlu kalau sumber kewangan dalam rumahtangga tak mencukupi. Nak beli itu ini tak boleh, asyik bergaduh dengan suami sebab tak cukup duit,vsolutionnya pergilah cari kerja atau pun buat kerja dari rumah asalkan datang duit.

IKLAN

Tak perlu kalu pendapatan dalam rumah dah cukup. Suami sudah mampu menanggung keluarga.

Tak perlu sekiranya anak dah ramai, hantar pengasuh pun dah berapa, so baik jaga sendiri.

Dapat jaga anak sendiri walaupun keperluan sendiri tak tertunai adalah satu rezeki untuk kita.

IKLAN

Tak dapat pegang duit tapi dapat berbakti pada keluarga 24jam adalah satu pahala bagi kita.

Sedekah buat kerja rumah kerana berkidmat untuk keluarga adalah satu jihad juga.

Bersyukurlah dengan apa yang kite dapat. Menbandingkan di antara satu sama lain adalah tidak releven sama sekali sebab setiap orang ada rezeki masing-masing, berdiri di atas kepayahan masing-masing, level kepenatan dan kesusahan setiap manusia tak akan sama.

Pokoknya,bersyukurlah rezeki yang kamu terima hari ini. Ada orang yang masih berkira-kira mahu tinggal di mana, ada orang masih dijalanan mencari tempat tinggal, ada orang bertahun tahun mencari kerja tak dapat, ada orang masih tak terkial kial mencari sesuap nasi… bersyukurlah.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI