Kebiasaan mak-mak kalau nak masak, bahan mentah yang digunakan mestilah dibasuh sebersihnya. Bimbang ada pula perasa tambahan lain dalam makanan tersebut.

Satu lagi, makanan yang ada ‘perasa tambahan’ hasil dari benda asing dalam makanan juga boleh memberi kesan kepada kesihatan kita. Bukan setakat sakit perut, tapi bahanya hingga boleh mengancam nyawa.

Inilah yang berlaku pada pengusaha restoran yang viral di Tiktok kerana masakannya ada perasa tambahan lain dengan rasa berpasir. Sedangkan bahan mentah yang digunakan itu telah dibersihkan sebaiknya.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Singki Paling Kotor Dalam Rumah, Jangan Letak Terus Makanan Mentah, Tempat Bakteria Berkumpul!

Video Tikus Makan Ayam Di Kedai Mamak Lokasi Pandan Indah, Diarah Tutup 14 Hari Kerana Kotor

Perasa Tambahan Serdak Pasir & Kulit Kerang Dalam Belacan

Dalam video tersebut, dia menyuarakan rasa pelik apabila masakannnya berpasir, sedangkan sayur dan bahan mentah lain sudah dicuci bersih.

Jadi, dia telah membuat demonstrasi untuk membuktikan dakwaannya.

“Aku nak tunjuk dengan anda, ini adalah belacan yang paling kotor dan tak boleh pakai. Aku dah buat sambal belacan dah lama. Setiap kali buat, ada rasa pelik.

‘Perasa Tambahan’, Masakan Sambal ‘Berpasir’, Rupanya Penemuan Serdak Pasir, Kulit Kerang Dalam Belacan

IKLAN

“Kenapa ada rasa pasir, benda keras. Padahal dah basuh, bawang, cili dan sayur yang dimasukkan dalam masakan tersebut. Hati mula rasa tak sedap.

“Aku cuba check sendiri dan andaian mungkin dalam belacan. Belacan yang kotor,” katanya.

Dalam video tersebut juga, dia telah mencairkan satu buku belacan dalam bekas dan menapis air belacan. Selepas proses tapisan berlaku, kelihatan sisa yang tertinggal dalam penapis.

‘Perasa Tambahan’, Masakan Sambal ‘Berpasir’, Rupanya Penemuan Serdak Pasir, Kulit Kerang Dalam Belacan

Bagi memastikan sisa bahan tersebut, dia mencuci dengan menggunakan air paip dan kelihatan bahan halus yang didakwa kulit kerang hancur.

‘Perasa Tambahan’, Masakan Sambal ‘Berpasir’, Rupanya Penemuan Serdak Pasir, Kulit Kerang Dalam Belacan

IKLAN

‘Perasa Tambahan’, Masakan Sambal ‘Berpasir’, Rupanya Penemuan Serdak Pasir, Kulit Kerang Dalam Belacan

“Ini kulit kerang, tak boleh basuh dah. Benda inilah yang aku makan sambal berpasir.Dalam sebuku belacan, tengok berapa banyak kulit kerang hancur Macam pasir dekat pantai,” katanya.

Buat Laporan Pihak Berkaitan

Dalam video lain, lelaki berkenaan turut memaklumkan sudah membuat laporan kepada pihak yang berkaitan supaya tindakan tegas diambil oleh pengilang belacan tersebut.

Sebagai pengguna, aku membuat laporan kepada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melalui Sistem Pengurusan Aduan Bersepadu (Sispaa), Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Mingguan Wanita : Kena hati-hati. Ini baru belacan, kita tak tahu ada bahan mentah untuk masakan lain yang tidak pasti kebersihannya. Bahaya dalam diam ni.

IKLAN

Sumber: Mstar

@nasibanimelayu AMARAN KERAS JANGAN BELI SEBARANG PRODUK ATAU BARANGAN DARI SYARIKAT JENAMA SAJIKU !! LIHAT VIDEO SAMPAI HABIS !!#fypシ #viraltiktok #viral #kl #AikenPrebioticCNY #CapCut #jalanjalancarimakan #tomyam #perak #makananviral #nasibanimelayu #fyp #siakap #taiping #sambal #belacan #sambalbelacan ♬ original sound – Nasi Bani Melayu

 

 

 

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI