sawan

Memang risau bila anak tak sihat.Lebih-lebih jika kena demam panas dan suhu badan tinggi, mak ayah memang kena selalu pantau perkembangan mereka.Bukan apa, jika dibiarkan atau terlepas pandang anak berisiko boleh kena sawan secara tiba-tiba. Inilah yang terjadi pada penyanyi Nurul semalam.

Pemilik nama Nurul Huda Abdul Wahab,41 atau kini dikenali dengan nama nouruldepp mempunyai dua orang anak lelaki hasil perkongsian hidup dengan lelaki dari Perancis, Eric Daniel Depp iaitu Zachary Depp,4 dan Raphael Depp.Malah Nurul juga mempunyai anak perempuan, Ayu Nazirah hasil perkahwinan yang terdahulu.

Penyanyi Nurul Kongsi Detik Cemas & Perkara Perlu Dilakukan Bila Anak Kena Serangan Sawan Secara Tiba-Tiba!

IKLAN

Baru-baru ini, Penyanyi lagu Kerana Terluka ini ada berkongsi detik cemas didalam posting di Instagramnya apabila anak lelaki bongsunya Raphael Depp,3 diserang sawan secara tiba-tiba .Ia berpunca daripada demam panas dan suhu badan yang tinggi.Menurut Nurul, ia kejadian kali ketiga anaknya kena serangan sawan malah turut berkongsi tip yang diajar doktor, perkara yang perlu dilakukan ketika ia terjadi.

Berikut antara perkongsian tersebut;

Si #raphaeldepp ni memang betul-betul european. Kalau demam dan suhu badan naik tinggi, memang akan kena seizure. Ini kali ketiga walaupun di monitor sebaiknya. Cuma semalam tak sempat sampai rumah. Beberapa perkara perlu dibuat selepas ambik #raphaeldepp dan #zacharydepp dari sekolah. #pavillionKL memang tempat biasa kami pergi kalau mahu mendapatkan sesuatu.

Baru je nak ke kereta di ruang legar Pavillion KL, Raphael kena seizure. Dari bahu saya, terus ke lantai sebab bila anak anak kena seizure, kena terbalik kan badan dan muka ke sisi supaya mereka boleh bernafas. Ini yang diajar Doctor.

Ini kali ketiga raphael diserang sawan apabila suhu badan naik terlalu tinggi ketika demam. @ayu_ace kali pertama tengok kejadian sebegini berlaku pada kanak-kanak. Memang sedikit terkejut.

Malah, Nurul juga mengucapkan terima kasih dan penghargaan kepada yang terlibat membantunya sewaktu berada dalam detik kecemasan tersebut.

IKLAN

Kami ingin ucapkan ribuan terima kasih kepada #paramedic di #pavillionKL dan juga Security Team nya yang sangat sangat pantas bertindak membantu kami apabila melihat kami di dalam kecemasan. Terima kasih semua yang mungkin saya tak perasan yang berada di sekeliling kami melihat semalam kejadian yang merunsingkan semua orang yang lalu lalang di situ.

Ini sudah menjadi biasa kepada kami. Pengajarannya semalam, saya harus lebih pantas bertindak seberapa segera apabila Raphael kena demam.
Alhamdulillah #raphaeldepp is okay now. Selepas satu malam di hospital. Hanya viral fever dan sekarang sudah boleh pulang ke rumah selepas ujian darah nya tidak menunjukkan apa apa yang membahayakan. Hanya perlu monitor si kenit ni!

CERITA SEMALAM : Si #raphaeldepp ni memang betul2 european. Kalau demam dan suhu badan naik tinggi, memang akan kena seizure. Ini kali ketiga walaupun di monitor sebaiknya. Cuma semalam tak sempat sampai rumah. Beberapa perkara perlu dibuat selepas ambik #raphaeldepp dan #zacharydepp dari sekolah. #pavillionKL memang tempat biasa kami pergi kalau mahu mendapatkan sesuatu. Baru je nak ke kereta di ruang legar Pavillion KL, Raphael kena seizure. Dari bahu saya, terus ke lantai sebab bila anak anak kena seizure , kena terbalik kan badan dan muka ke sisi supaya mereka boleh bernafas. Ini yang diajar Doctor. Ini kali ketiga raphael diserang sawan apabila suhu badan naik terlalu tinggi ketika demam. @ayu_ace kali pertama tengok kejadian sebegini berlaku pada kanak2. Memang sedikit terkejut. Kami ingin ucapkan ribuan terima kasih kepada #paramedic di #pavillionKL dan juga Security Team nya yang sangat sangat pantas bertindak membantu kami apabila melihat kami di dalam kecemasan. Terima kasih semua yang mungkin saya tak perasan yang berada di sekeliling kami melihat semalam kejadian yang merunsingkan semua orang yang lalu lalang di situ. Ini sudah menjadi biasa kepada kami. Pengajarannya semalam, saya harus lebih pantas bertindak seberapa segera apabila raphael kena demam. Alhamdulillah #raphaeldepp is okay now. Selepas satu malam di hospital. Hanya viral fever dan sekarang sudah boleh pulang ke rumah selepas ujian darah nya tidak menunjukkan apa apa yang membahayakan. Hanya perlu monitor si kenit ni! Tengoklah gelagat dia kena ambik darah di #mystory hari ini. Thanks to all #yestowellnessteam #yestowellnessfamily yang mendoakan. Heading Home and continue my gym!!!! ??????

A post shared by N O U R U L (@nouruldepp) on

Moga kisah Nurul ini boleh menjadi pengajaran buat mak ayah yang lain agar selalu memantau suhu badan anak ketika demam, bagi mengelakkan terkena sawan secara tiba-tiba. Malah jangan mudah panik sekiranya anak kena sawan serta ikut tip yang dikongsikan oleh Nurul seperti diatas untuk mengatasinya.

IKLAN

Buat Nurul, tahniah diucapkan kerana bertindak pantas serta semoga Raphael kembali cepat sembuh seperti sedia kala.

Sumber Instagram: Nouruldepp

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI