Setiap pasangan ada cara yang berbeza untuk pupuk kembalikan nostalgia cinta masa awal-awal dulu. Inilah yang dikatakan perlunya ‘we time’ suami isteri. Tak kurang juga isteri pun perlu ‘me time’.

Kadang-kadang ‘me time’ isteri bukan nak suka-suka pun tapi nak hilangkan stres. Jangan ingat isteri duduk di rumah tak stres ye!

Lagipun, rasanya mana-mana suami tak kisah pun isteri nak ‘me time’, Cuma isteri jangan pula salah guna. Malah, sekali sekala pun suami isteri kena ada ‘we time’. Inilah masa untuk kemblikan nostalgia cinta dan kemanisan dalam rumah tangga.

Mungkin ada pasangan yang tidak selesa bila ‘we time’ tanpa anak-anak. Nak kena angkut anak sekali. Tapi boleh saja wujudkan , sekadar untuk sejam dua pun dah memadai.

Kena ingat, suami isteri perlu ada me time dan we time, seperti yang dikongsikan oleh Salwa Mohd Saleh ini, ada betulnya.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Jangan Jadikan Anak ‘Yatim Piatu’ Kerana Mak Ayah SIBUK, Carilah ‘’Prime Time’ Untuknya

Suami Perlu Allocate Me-Time Untuk Pasangan, Barulah Isteri Tak Terperangkap Dalam “Mode Bekerja”

Info Lebih Menarik DI SINI

We Time Untuk Suami Isteri

ME time and WE time

IKLAN

1. Setiap pasangan tak kira yang baru berkahwin atau yang dah lama berkahwin perlukan kedua-dua perkara ini.

2. ME time maksudnya masa bersendirian. Suami perlukan, isteri juga perlukan. Meleraikan kekusutan atau Winding Off kata orang Teluk Intan.

3. Ada orang ambil ME time dengan duduk kedai makan atau cafe, menikmati secawan kopi dan sepotong kek. Ada orang prefer window shopping (isteri la tu). Ada juga yang just nak keluar dan drive sekejap sambil dengar radio. Ada yang nak me time dengan lepak² bersama kawan dekat mamak. Up to you.

4. Kenapa kena ada ME time? Untuk rehatkan diri. Rileks. Tanpa kehadiran pasangan atau anak-anak. Kita boleh buat apa yang kita nak buat seperti membaca, tengok dokumentari, mengait beg or simply tengok ulasan bola sorang diri. Just enjoy urself.

5. Kalau WE time pulak adalah masa suami dan isteri spent bersama. Buat aktiviti together. Bersukan ke, makan-makan ke, pegi tengok wayang ke. Anything lah yang berdua.

6. Budaya ini tidak popular lagi di Malaysia. Kebanyakannya masih terkepung dengan idealogi mesti bersama-sama tidak kira apapun. Sedangkan kita juga perlu rehat untuk diri kita. Dan perlu berdating suami isteri untuk kembalikan nostalgia memula kahwin dulu Dan tambah kemanisan rumah tangga.

IKLAN

7. Saya adalah antara yang dulu buat silap. Awal perkahwinan sampai dah lebih sepuluh tahun kahwin, saya selalu rasa mesti 100% mengorbankan tenaga untuk keluarga. Penat ke ape ke tak reti nak rehat. Tak reti nak mintak time off dari suami. Sedangkan lama-lama jadi makan diri.

8. Jadi, bila dah belajar sikit-sikit pasal kepentingan jaga diri, sayang diri, saya pun dah pandai mintak Me time beberapa tahun kebelakangan ni. Suami okay je actually. Bila saya happy, suami pun happy.

9. Dan kitorang pun dah amik masa untuk WE time juga. Bukan lama pun. Kadang hanya sejam dua. Sekadar duduk minum Teh atau kopi sambil berbual tentang apa sahaja. Kadang tentang iklim dunia, publication dekat high index, research design, methodology,, nak lunch apa,nak buat apa. Ikut la nak sembang apa pun. Tanpa anak-anak.

10. Penting sangat ME time dan WE time ni. Sekurang sebulan sekali buat. Isteri kena bagi masa kat suami untuk dia berseorangan atau lepak dengan kawan lelaki dia . Suami kena beri izin isteri keluar sendiri atau dengan kawan wanita (bagi sekali duit belanja, lagi awesome!) . Lagi-lagi kalau isteri yang surirumah. Yang penting TRUST dan PERCAYA. Janganlah pula salah guna.

11. ME time and WE time juga penting untuk kesihatan minda. Kajian menunjukkan jika orang dewasa meluangkan masa bersendirian untuk ‘self-care’, dia akan mempunyai Kesihatan Mental yang lebih baik (Dixon, 2020).

IKLAN

12. Kajian yang lagi terkini menunjukkan bahawa jika kira bersendirian (dari sudut positive context, contohnya ambil me time) kita dapat mengurangkan stress (William, 2021).

13. Kalau belum mulakan, cubalah. You will find it helpful untuk kesejahteraan keluarga.

Mingguan Wanita : Inilah masa untuk suami atau isteri hilangkan stres dan paling penting kembalikan nostalgia cinta cintun dulu.

Sumber: Salwa Mohd Saleh

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita