Penantian akhirnya terlerai apabila pelakon kecil molek Sari Yanti selamat melahirkan Dariya Inara tanggal 25 April tahun lalu. Ternyata bukan satu pengalaman yang mudah apabila setelah lapan tahun, kini Sari Yanti mengalami proses kehamilan dan melahirkan sekali lagi.

Jantung hati kepada pelawak dan penyampai radio Sinar FM, Jep Sepahtu ini turut berkongsi keterujaan dalam membesarkan permata hatinya Dariya Inara yang kini hampir berusia 11 bulan. Kelahiran bayi yang sangat dinantikan ini mengukuhkan lagi hubungan antara Sari Yanti dan Jep.

Menyingkap kisah pasangan ini yang telah mendirikan rumah tangga pada 25 Februari 2017, sebenarnya Sari Yanti pernah mengalami keguguran kerana mengandung di luar Rahim.

Tambah figura kecil molek dan penuh kelembutan ini lagi, masih segar di ingatannya, ketika di awal perkahwinan, Sari Yanti sering keluar masuk hospital gara-gara disebabkan turun darah.

Selepas menjalani pemeriksaan, barulah diketahui bahawa dirinya mengandung luar rahim. Biar pun kandungan luar rahimnya ketika itu masih kecil tetapi ia membesar dalam tiub fallopian sehingga menyebabkan tiub fallopiannya pecah.

Bimbang dengan risikonya, Sari Yanti mengambil keputusan untuk mengalami pembedahan membuang tiub fallopian berkenaan. Menurutnya, kala itu dirinya tidak menyangka diberi peluang sekali lagi untuk hamil kerana tiub fallopiannya hanya tinggal satu sahaja.

Ternyata siapa kita untuk menidakkan rezeki daripada Allah SWT, Sari Yanti amat bersyukur dengan pemberian yang tidak ternilai ini. Dariya Inara adalah anugerah terindah buat Sari Yanti. Dariya juga membawa lembaran baru dalam kehidupan Sari Yanti dan Jep secara keseluruhannya.

“Pengalaman Menyusu Kali Ini Cukup Berbeza, Bukan Mudah Tapi Cukup Bahagia,” Sari Yanti

Tidak Kekok

Selain Sari Yanti, tentulah insan yang turut teruja menanti kehadiran Dariya Inara adalah Jep. Berbanding Jep, Sari kelihatan tenang dan tidak kekok untuk menguruskan anak mereka. Pengalaman terdahulu menguruskan dua puteranya, Barr Al Aliy dan Baasit Al Haq banyak mengajar Sari Yanti menguruskan anak perempuannya.

Walaupun kekok apabila diminta menjaga anak di peringkat awal, tetapi Jep tidak berani mencuba. Jelas Sari Yanti setiap kali pulang dari kerja, Jep tidak akan melepaskan peluang untuk manjakan puteri kesayangannya.

IKLAN

Malahan setiap kali mahu tidur atau bangun tidur, Jep akan dapatkan anaknya untuk bermain. Sekiranya berada di rumah, aktiviti Jep adalah menghabiskan masa bersama anaknya.

Menyusu Badan

Namun begitu menurut selebriti ini, dalam memastikan Dariya Inara atau mesra dipanggil Dariya kekal sihat, wanita ini selesa untuk menyusu badan. Walaupun ini bukan pertama kali menyusukan anak, namun bagi Sari Yanti menyusukan anak bukan satu tugas yang mudah.

“Tidak dinafikan terdapat lambakan suplemen untuk kaum ibu tambah susu badan di luar sana. Tetapi saya memang tidak mengambil sebarang suplemen. Paling penting bagi ibu yang menyusukan anak seperti saya sendiri, sentiasa berfikiran positif kerana menyusukan anak bukan perkara yang senang.

“Lebih-lebih lagi apabila bayi makin membesar, proses menyusu badan menjadi lebih susah. Jangan sesekali terfikir atau terdetik di hati yang susu tak cukup nanti kesudahannya susu memang akan kurang. Percayalah permintaan susu akan ada bila ada penawaran. Jadi jangan bimbang susu tidak cukup,”ungkap Sari Yanti panjang lebar.

“Pengalaman Menyusu Kali Ini Cukup Berbeza, Bukan Mudah Tapi Cukup Bahagia,” Sari Yanti

Berpeluang berkalobrasi bersama Poplook dalam usaha menyumbang 25 peratus keuntungan dana untuk organisasi HOPE Worldwide Malaysia, adalah sangat dinanti-nantikan Sari Yanti. Apatah lagi, dirinya berpeluang menyumbang idea bersama untuk menghasilkan tujuh rekaan bersama Pop Look.

Walaupun begitu, apabila ditanya dirinya akan melebarkan bidang perniagaan dengan menghasilkan jenama pakaian sendiri adalah sesuatu yang tidak pernah dijangkakan.

IKLAN

Ingin Besarkan Dariya Sendiri

Sejak kelahiran Dariya, Sari Yanti lebih selesa menguruskan anaknya sendiri tanpa bantuan daripada pembantu rumah. Cuma kadang-kadang, ibunya akan hadir membantu Sari Yanti menguruskan Dariya. Lagi pula Dariya masih kecil, terlalu berat untuk Sari Yanti melepaskan tanggungjawab menjaganya kepada orang lain.

Oleh hal yang demikian, apabila disoal bilakah masanya untuk Sari Yanti kembali aktif dalam bidang lakonan, adalah sesuatu yang mustahil dalam masa terdekat katanya. Apatah lagi Sari Yanti menguruskan segalanya sendiri tanpa bantuan sesiapa waima seorang pembantu peribadi, jadi perkara ini membataskan dirinya untuk aktif berlakon.

“Pengalaman Menyusu Kali Ini Cukup Berbeza, Bukan Mudah Tapi Cukup Bahagia,” Sari Yanti

Biarlah buat masa ini fokusnya lebih terarah kepada Dariya Inara, mungkin apabila sudah besar sedikit, Sari akan kembali memikirkan untuk aktif di bidang seni. Paling penting sekarang adalah kepentingan Dariya dan Sari Yanti dapat menerima keadaan dan fasa kehidupannya yang sebegini buat jangka waktu ini.

Menjadi lumrah seorang ibu apabila menimang cahaya mata, ingin membesarkan anak dengan tangannya sendiri dan tidak boleh berenggang. Bercakap soal menambah ahli keluarga dalam masa terdekat, Sari Yanti menyerahkan segalanya kepada Tuhan.

Sekiranya sudah tersurat rezekinya, dirinya akan menerima dengan tangan terbuka. Lagi pula dirinya tidak pernah merancang kehamilan kerana pernah mengalami masalah ketika mengandung kali pertama dahulu.

IKLAN

“Pengalaman Menyusu Kali Ini Cukup Berbeza, Bukan Mudah Tapi Cukup Bahagia,” Sari Yanti

Sari Yanti dikira insan terpilih dapat hamil dalam waktu terdekat kerana ada orang yang memiliki tiub fallopian satu sahaja akhirnua akan memakan masa tujuh atau lapan tahun untuk mengandung semula. Oleh itu, dirinya sama sekali tidak akan merancang untuk hamil lagi.

Menyentuh soal penurunan berat badan pula, jelas Sari Yanti, dia masih belum mendapat berat asalnya. Tetapi dia tidak terlalu memaksa diri untuk kurus kerana dirinya sedang menyusukan Dariya.

Begitu juga dengan pengambilan pil pelangsing, dia sememangnya sejak awal letakkan soal itu ditepi apabila mengenangkan buah hatinya. Dia perlu makan dengan banyak dan menu yang sihat untuk membekalkan susu yang cukup untuk Dariya.

*******

Banyak lagi sebenarnya cerita menarik yang dikongsikan oleh Sari Yanti ini. Baca sambungannya dalam Majalah Mingguan Wanita edisi Mac, Volume 1 dan jangan lupa dapatkan majalah kesayangan ramai ini yang kini telah berada di pasaran!

“Pengalaman Menyusu Kali Ini Cukup Berbeza, Bukan Mudah Tapi Cukup Bahagia,” Sari Yanti

Penyelaras & Teks: Nur Syazwani Mehat
Foto: Noryanti Saharudin
Terima Kasih: PopLook

Baca Disini:
Pesan Sari Yanti “Makan Secukupnya, Kena Selalu Fikir Positif & Jangan Cakap Susu Tiada”