Penangan MOL Pisang Buat Sendiri, Pokok Limau Kasturi Berbuah Lebat

Share

Teruja tengok buah limau kasturinya. Lebat sungguh buahnya. Kata Azuan Abdullah, itulah hasil selepas pokoknya disembur dengan MOL Pisang yang dibuat sendiri.

Kebaikannya ianya bagus digunakan pada tanaman yang baru nak berbuang atau berbuah. Jadi dapat merangsang pengeluaran bunga yang lebih banyak. Dalam masa yang sama dapat meningkatkan kualiti buah.

Antara syarat kemenjadian MOL Pisang ini, ia perlu buat menggunakan pisang yang dah masak. Lagi ranum lagi bagus. Macam mana nak buat, kenalah baca satu persatu panduan yang dikongsikan ini.

Cara Buat MOL Pisang Sendiri

Untuk buat MOL pisang, kita perlukan pisang yang dah masak. Lagi masak ranum, lagi baik. Nak guna kulit pisang sahaja pun boleh. Lepas ni, boleh la pi minta dengan Cik Kiah yang jual pisang goreng tu ya.

MOL pisang ni antara MOL buah yang paling tinggi kandungan Potassium Oxide (K2O) iaitu 1.2%.

Bahan dan cara membuat MOL buah pisang ini pun cukup mudah.

1. Pisang masak / kulit pisang : 1 bahagian
2. Gula merah / molases : 1 bahagian
3. Bekas plastik : 1 unit (pastikan bekas yang sesuai. Bila semua bahan dimasukkan kedalam bekas tersebut, ruang kosong dibahagian atas sekurang-kurangnya 1/3 daripada tinggi bekas tersebut).
4. Kain bersih / kertas tanpa karbon
5. Tali / getah

Baca sini : Mudahnya buat baja ikan, suburkan pokok bunga, sayuran dan tanaman berbuah.

Langkah Demi Langkah

Step by step cara buat, tengok gambar ya.

Pilih buah pisang yang dah masak dan timbang beratnya. Beratnya adalah 630 gram.

Timbang gula merah. Beratnya mesti sama dengan berat pisang (630 gram). Jika lebih sedikit tu, tak ada masalah.

Potong kecil-kecil pisang tadi. Tak perlu buang kulit ya. Potong je terus lebih kurang 2-3 cm.

Masukkan gula merah ke dalam bekas hingga dasar bekas tersebut ditutupi dengan gula merah.

Letakkan pisang yang dah dipotong tadi di atas lapisan gula merah. Tinggi lapisan pisang ini adalah antara 3-5 cm.

Letakkan gula merah hingga menutupi semua pisang tadi.

Masukkan lagi potongan pisang ke atas lapisan gula merah. Proses ini berulang hingga pisang kita habis.

Last sekali, letakkan semua baki gula merah dibahagian atas.

Ini keadan susunan pisang dan gula merah. Perlu diingat, lapisan paling bawah dan lapisan paling atas adalah gula merah. Pastikan ruang kosong dibahagian atas bekas sekurang-kurangnya 1/3 daripada tingginya. Ini penting supaya proses fermentasi berlaku dengan sempurna. Jika ruang kosong kurang 1/3, perlu tukar kepada bekas yang sesuai.

Tutup dengan kain bersih. Nak guna kain tudung macam saya pun boleh, dengan syarat mesti dapat kelulusan daripada orang rumah ya. Lepas tu ikat bagi ketat.

Simpan ditempat redup dan bebas daripada cahaya matahari selama 7-10 hari.

Ini keadaan selepas 10 hari diperam.

Asingkan cecair mol dengan sisa pisang guna penapis.

Masukkan mol pisang yang dah siap ditapis ke dalam botol. Untuk simpanan bagi tempoh yang lama, pastikan lubang dibuat pada penutup botol dan ada ruang kosong 1/3 daripada tinggi botol tersebut. Simpan ditempat yang gelap.

Nutrien Yang Ada Dalam MOL Pisang

Terdapat 10 jenis nutrien yang ada dalam MOL pisang.

Nak siram pun boleh, nak sembur pun boleh. Saya buat 2-2 sebab cara ia bertindak berbeza.

Penangan MOL pisang bersama MOL lain pada pokok limau kasturi.

P/S : Step ini boleh digunakan untuk buat MOL buah yang lain juga.

Sumber/Foto : Azuan Abdullah         

Untuk dapatkan info berkaitan kursus keusahawanan anjuran Mingguan Wanita, join telegram BANGKIT Wanita : https://t.me/bangkitwanitaMW

IKLAN