Teruja tengok buah limau kasturinya. Lebat sungguh buahnya. Kata Azuan Abdullah, itulah hasil selepas pokoknya disembur dengan MOL Pisang yang dibuat sendiri.
Kebaikannya ianya bagus digunakan pada tanaman yang baru nak berbuang atau berbuah. Jadi dapat merangsang pengeluaran bunga yang lebih banyak. Dalam masa yang sama dapat meningkatkan kualiti buah.
Antara syarat kemenjadian MOL Pisang ini, ia perlu buat menggunakan pisang yang dah masak. Lagi ranum lagi bagus. Macam mana nak buat, kenalah baca satu persatu panduan yang dikongsikan ini.
Cara Buat MOL Pisang Sendiri
Untuk buat MOL pisang, kita perlukan pisang yang dah masak. Lagi masak ranum, lagi baik. Nak guna kulit pisang sahaja pun boleh. Lepas ni, boleh la pi minta dengan Cik Kiah yang jual pisang goreng tu ya.
MOL pisang ni antara MOL buah yang paling tinggi kandungan Potassium Oxide (K2O) iaitu 1.2%.
Bahan dan cara membuat MOL buah pisang ini pun cukup mudah.
1. Pisang masak / kulit pisang : 1 bahagian
2. Gula merah / molases : 1 bahagian
3. Bekas plastik : 1 unit (pastikan bekas yang sesuai. Bila semua bahan dimasukkan kedalam bekas tersebut, ruang kosong dibahagian atas sekurang-kurangnya 1/3 daripada tinggi bekas tersebut).
4. Kain bersih / kertas tanpa karbon
5. Tali / getah
Pilih buah pisang yang dah masak dan timbang beratnya. Beratnya adalah 630 gram.
Timbang gula merah. Beratnya mesti sama dengan berat pisang (630 gram). Jika lebih sedikit tu, tak ada masalah.
Ads
Potong kecil-kecil pisang tadi. Tak perlu buang kulit ya. Potong je terus lebih kurang 2-3 cm.
Masukkan gula merah ke dalam bekas hingga dasar bekas tersebut ditutupi dengan gula merah.
Letakkan pisang yang dah dipotong tadi di atas lapisan gula merah. Tinggi lapisan pisang ini adalah antara 3-5 cm.
Letakkan gula merah hingga menutupi semua pisang tadi.
Masukkan lagi potongan pisang ke atas lapisan gula merah. Proses ini berulang hingga pisang kita habis.
Ads
Last sekali, letakkan semua baki gula merah dibahagian atas.
Ini keadan susunan pisang dan gula merah. Perlu diingat, lapisan paling bawah dan lapisan paling atas adalah gula merah. Pastikan ruang kosong dibahagian atas bekas sekurang-kurangnya 1/3 daripada tingginya. Ini penting supaya proses fermentasi berlaku dengan sempurna. Jika ruang kosong kurang 1/3, perlu tukar kepada bekas yang sesuai.
Tutup dengan kain bersih. Nak guna kain tudung macam saya pun boleh, dengan syarat mesti dapat kelulusan daripada orang rumah ya. Lepas tu ikat bagi ketat.
Simpan ditempat redup dan bebas daripada cahaya matahari selama 7-10 hari.
Ini keadaan selepas 10 hari diperam.
Ads
Asingkan cecair mol dengan sisa pisang guna penapis.
Masukkan mol pisang yang dah siap ditapis ke dalam botol. Untuk simpanan bagi tempoh yang lama, pastikan lubang dibuat pada penutup botol dan ada ruang kosong 1/3 daripada tinggi botol tersebut. Simpan ditempat yang gelap.
Nutrien Yang Ada Dalam MOL Pisang
Terdapat 10 jenis nutrien yang ada dalam MOL pisang.
Nak siram pun boleh, nak sembur pun boleh. Saya buat 2-2 sebab cara ia bertindak berbeza.
Penangan MOL pisang bersama MOL lain pada pokok limau kasturi.
P/S : Step ini boleh digunakan untuk buat MOL buah yang lain juga.
Banyak betul makanan kucing di jual di pasaran, macam-macam jenama ada. Tapi, tak semua si bulus suka makan dan sesuai untuknya. Silap haribulan, bulu boleh gugur dan masalah lain pula timbul.
Lagipun, makanan kucing pun boleh tahan juga harganya. Kalau harapkan wetfood yang dibeli mahunya ‘botak’ kepala tuannya. Jadi, apa kata buat sendiri dan boleh gilir-gilir dengan wetfood.
Perkongsian daripada IrwanAli cara buat makanan kucing yang paling jimat dan tahan berminggu-minggu. Paling penting si bulus gemuk dan gebu gebas.
Rahsia, tip dan resipi untuk si bulu jadi lebih GEMOK DAN GEBU GEBAS!
Memang sangat JIMAT bila buat sendiri makanan kegemaran si bulus. Dapat banyak lepas tu tahan berminggu-minggu dan boleh tukar atau campurkan dengan wet food yang dah ready in market.
Bahan pun senang dan sangat mudah nak buat.
Bahan-bahannya:
– Ikan Sardin
– Dada Ayam
– Labu Manis
– Kuning Telur
.
.
.
.
Cara Buatnya:
STEP 1
– Buang perut ikan dan cuci bersih
– Isi ayam dipotong dadu
– Labu manis di potong kecik/dadu
.
STEP 2
– Masukkan ikan, labu dan dada ayam dalam periuk
– Masukkan air hingga bahan tenggelam
.
STEP 3
– Apabila semua bahan dan masak, keluarkan semua bahan
– Asingkan isi ikan dari tulang
– Kisar semua bahan rebusan dan masukkan telur kuning
– Jangan lupa, masukkan sekali air rebusan tadi dan kisar semua bahan sehingga separuh hancur
.
.
.
STEP 4
– Keluarkan semua bahan yang dah di blender tadi ke dalam bekas untuk disimpan dan ready untuk dihidangkan kepada si bulus.
.
.
.
Mingguan Wanita : Tak susah pun nak buat. Rajin dengan tak rajin saja. Nak jimat kenalah buat macam ni.
Bila hati dah jatuh suka dengan satu-satu kain langsir, sayangnya jenis hook pula. Sedangkan rod langsir di rumah lebih sesuai untuk kain langsir jenis ring.
Wanita ini, Nurul Razin berkongsi cara mudah menukar kain langsir jenis hook ke ring. Kain langsir tu dibelinya secara online di shoppe.
Kongsinya,
“Curtain shoppe. Percaya tak RM35 je sekeping. Lepas 200cm x 260cm labuh.
Saya ambil yang hook convert ring. Ring pasang sendiri je. Beli kat shoppe juga.
Selepas dah dapat curtain itu, Nurul menukar curtain jenis hook ke jenis ring. Katanya, dia gunakan curtain yang saiz lebarnya 145.
Nak bagi cantik alur curtain tu nanti, kenalah bagi jarak sama rata setiap letakan ring tu. Ini ukuran yang disertakan.
1. lebar curtain 100cm jarak antara ring 4 inci 2. Lebar curtain 120cm jarak antara ring 4.5 inci 3. Lebar curtain 140cm jarak antara ring 5 inci 4. Lebar curtain 145cm jarak antara ring 5.5 inci 5. lebar curtain 200cm jarak antara ring 5 inci 6. Wajib start dengan 1.5 inci
Step pertama yang saya buat. Saya sambungkan engsel di antara papan yang akan dijadikan pintu dengan papan-papan untuk kiri kanan rak.
Maksudnya, pintu rak kanan disambung dengan papan sebelah kanan. Dan pintu sebelah kiri disambung dengan papan sebelah kiri. Jangan pulak korang pi sambung pintu satu dan papan kiri dan kanan.
Ini cara saya ek. Kalau orang yang dah teror. Maybe lain step yang dia akan buat dulu.
Dari 10pcs papan frame tadi. Ada 3pcs yang saya potong. Sebab yang ni saya nak gunakan sebagai papan di dalam rak dan untuk lapisan bawah rak.
Tips cara saya ukur nak potong papan ini ialah ikut kelebaran pintu kiri kanan.
Seterusnya cantumkan papan sebelah kiri or kanan dengan papan utk bahagian bawah rak yang telah dipotong.
Bila dah siap cantumkan bahagian papan dari kanan dengan papan bahagian bawah rak. Cantumkan pula papan bahagian atas rak dengan papan yang tidak dipotong.
Tapi ini terpulang pada korang ler. Nak sama semuanya or nak buat macam saya ni. Kalau nak sama, kena ler potong sama macam bahagian bawah.
Pic ni cuma saya nak tunjuk saya pasangkan besi L tu di dalam bahagian rak. Besi L ni saya gunakan untuk letakkan papan grem untuk bahagian dalam rak. Tapi kalau korang nak pakukan terus papan bahagian dalam ni pun tak per. Ikut kreativiti masing-masing.
Last sekali, saya pasangkan pemegang pintu. Kalau tak ada ni.. susah pulak nak buka pintu tu kan?
Ini pun ada yang saya lupa nak snap pic iaitu saya pasangkan magnet untuk pintu bahagian dalam rak ni. Pandai-pandai korang lah ek.
Ini hasil pertama rak yang saya buat. Time ni mood masih terlebih rajin. Itu yang balut segala frame dulu sebelum cantumkan menjadi rak.
Ini pula hasil rak daripada frame hiasan kedai Eco. Saya panggil sebagai ‘rak serbaguna’.
Kalau orang jenis memang suka bertukang. Boleh je order papan ikut saiz yang dikehendaki. Tapi ini saya just guna papan frame hiasan yang senang dicari di kedai Eco atau kedai-kedai lain je.
Shu Shukri "sekolahkan" Hafidz Roshdi, "dah kalah tu kalahlah, nafkah anak sesen pun tak bagi. Hari ini, di instagram storiesnya, pempengaruh Nurul Shuhada Mat...