Kucing pun boleh stres. Tahukah anda, stres adalah tekanan fizikal, emosi dan mental sehingga membolehkan seseorang itu bertindak di luar kawalan kita. Ada juga yang boleh menyumbang kepada pelbagai penyakit sehingga memudaratkan diri.

Mungkin ada beberapa sebab kita boleh jadi stres dan jangan ingat kucing kesayangan kita pun turut mengalami stres juga. Mungkin nampak pelik, sebab kucing ini terkenal dengan perwatakan dan tingkah laku ceria.

Tahu tak, kucing stres boleh menjadi punca kepada peyakit FIP. Inilah penyakit yang ditakuti oleh pemilik kucing kerana dikatakan hayatnya tidak lama.

Namun, tidak dinafikan ada kucing yang mengalami penyakit FIP boleh bertahan dan kembali sihat. Nak tahu cara nak merawat si bulus yang mengalami penyakit FIP, Ida Shahida ada berkongsi caranya.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Bagi Minum Air Rebusan Daun DURIAN BELANDA, Petua Ikhtiar Rawat KUCING FIP

Cara Buat Makanan Kucing ‘Home Made’. Senang Dan Boleh Berjimat Lagi

Info Lebih Menarik DI SINI

 

Kucing Stres Punca FIP

Ini adalah gambar kucing saya sekarang. Ia terkena FIP pada bulan Februari 2021. Doktor mengatakan hanya ada 2 bulan untuk hidup. Alhamdulillah, sekaran sudah 6 bulan. Semakin sihat, besar dan comel. Berat badan semakin naik dan makan ikan mentah sehari 2 ekor.

Kalau awal ia sakit dulu hampir 2 bulan lebih makan bersuap. Pucat dan sangat kurus, lemah longlai. Sekarang, ia dah makin comel, cergas dan aktif.

Kucing Stres Jadi Punca Penyakit FIP, Wanita Ini Kongsi Ubat Rawat Si Bulus!

Kucing anda kena FIP?

Apakah tanda-tanda awal kucing itu dijangkiti FIP dan bagaimana virus tersebut didiagnosis?

IKLAN

Simptom yang kerap dilihat di peringkat awal seperti masalah pernafasan, mata berair, cirit, dan juga lemah dan kerap sakit kerana immunity badan yang menurun.
FIP mempunyai dua jenis symptom; Dry FIP yang melibatkan masalah saraf dan sering dilihat pada kitten di bawah 6 bulan. Wet FIP yang menyebabkan busung air pada abdomen dan juga thorax. PEnyakit FIP ini berlaku apabila virus bermutasi menyebabkan sistem immunity badan memakan sel dan organ badan sendiri. Seterusnya menyebabkan radang tanpa kawalan di otak, saraf dan otot menyebakan masalah saraf dan otot. Manakala radang pada saluran usus dan sel-sel peparu boleh menyebabkan ‘leakage’ cecair badan bertakung di dalam ruangan abdomen atau thorax yang mengganggu pernafasan.

Bagaimana virus FIP dirawat?

FIP boleh dikatakan membawa maut dan tiada penawar. Apa yang doctor vet boleh lakukan selalunya memastikan keselesaan fizikal dan pernafasan pada kucing tersebut dan juga melengahkan tempoh rebakkan virus di dalam badan. LAzimnya rawatan simptomatik akan diberikan untuk melegakan symptom sementara.

Adakah FIP mudah merebak ke kucing lain dan bagaimana untuk mencegahnya? Boleh doktor kongsikan kepada pembaca.

FIP bukanlah penyakit yang mudah berjangkit sebenarnya, Cuma ia lebih mudah menjangkiti kucing yang immunitinya lemah dan sering berlaku pada persekitaran kucing yang banyak, kerana risiko jagkitan Virus corona sangat tinggi untuk populasi kucing yang banyak. Selalunya virus banyak dikeluarkan pada air liur (saliva) dan najis (cirit) bagi kucing yang tengah terjangkit. Untuk pencegahan, asingkan kucing yang sakit dan pastikan tangan dan pakaian anda dibersihkan dahulu sebelum pegang kucing lain.

Baca artikel di bawah banyak membantu:
https://ivet-petcare.com/…/penyakit-kucing-fip-membawa…/

https://www.basmifip.com

Cara Merawat

IKLAN

Cari di farmasi manusia
1. Bio tablet- vitamin selera makan
2. BIO PURE ( brand himalaya)- cover hati dengan buah pinggang
3. Nefrotec ( brand himalaya)-cover hati dengan buah pinggang
2. Mesti rebus daun durian belanda.bagi kucing tu minum 2 x 3ml ( pagi & malam) ini sebagai usaha kita supaya dia sihat semula. Selepas itu Berserah dan tawakkal. ( daun segar)
3. Makanan – k/d’ brand ‘hill’-wet food
Kucing tak berselera untuk makan.tugas kita ialah suap dia makan hari hari 3 kali sehari.
Seandainya tiada kd belilah a/d’ sebab makanan ini boleh recover zat zat makanan yang diperlukan
4. Makanan biji treats-TEMPTATION yang ini saya bagi dia makan juga sebagai ‘ pujukkan’ .sebab kucing memang tak ada selera jadi lebih baik dari dia tak makan langsung. Kalau di tak mau makan..mesti disuap

Ubat-ubat di atas hanya sebagai satu usaha sahaja untuk memanjangkan usianya, Lebih baik dia makan dari di tak mahu makan apa apa dan ada makanan yang mampu mengembirakan dia.

Doktor kata kemungkinan tu ada jika rawat awal sebelum hati dan buah pinggang dia dijangkiti kuman. Oyen ni doktor kata ‘mungkin hati dan buah pinggang dia belum dijangkiti’ time tu…

Satu lagi FIP ni boleh terjadi kalau kucing tu stress sangat-sangat.

Oyen’ saya ni di stress sebab ada kucing lain selalu buli dia ‘ mangsa buli’ jadi caranya ialah saya jauhkan dia dari kucing tu. Setiap hari bawa dia berehat dalam rumah.

Baca sini:
Makanan dalam gambar ni boleh dapatkan di sini:

Kucing Stres Jadi Punca Penyakit FIP, Wanita Ini Kongsi Ubat Rawat Si Bulus!

IKLAN

BELI DI SINI

Kucing Stres Jadi Punca Penyakit FIP, Wanita Ini Kongsi Ubat Rawat Si Bulus!BELI DI SINI

Kucing Stres Jadi Punca Penyakit FIP, Wanita Ini Kongsi Ubat Rawat Si Bulus!BELI DI SINI

Kucing Stres Jadi Punca Penyakit FIP, Wanita Ini Kongsi Ubat Rawat Si Bulus!BELI DI SINI

Mingguan Wanita : Si bulus ini boleh membantu kita hilangkan stres. Tapi, ingat, jangan pula si bulus yang stres.

Sumber: Ida Shahida

 

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI