Pemilik Lupa Selit Dompet Dekat Wiper Kereta, Ajaibnya Tak Jatuh Walau Dah Tempuh 10KM Perjalanan

Betullah orang kata, ‘Buat baik, dibalas baik, buat jahat jangan sekali’. Haa.. ini cerita orang baik hati. Baik sesama manusia atau makhluk ciptaan Allah yang lain, iaitu haiwan kesayangan nabi, kucing. Kerana nak beri makan kucing yang kelaparan, ibu ini, Sa’adiah Mohamad melalui pengalaman ajaib tapi benar dalam hidupnya.

Dari rumah dia memandu, dan terkejut bila sampai pejabat dompetnya ada di wiper cermin depan keretanya. Ajaibnya tak jatuh walau dah menempuh jarak perjalanan sejauh 10km.

Terkejutnya tak hilang-hilang, sebab kehairanan macam mana dompetnya boleh ada dekat wiper, di luar kenderaan pulak tu? Siapa yang letak? Bila masa ada dekat situ. Satu-satu dia bongkar misteri dompetnya sampailah dia dapat jawapan yang sahih.

Eh! Ini Dompet Aku

Pagi semalam sebaik saja memarkir kereta di pejabat tiba-tiba saya terpandang sesuatu di cermin depan.

Eh, ini dompet aku,’ bisik saya dalam hati.

IKLAN

Saya keluar dan melihat lebih dekat. Betul itu dompet saya. Tapi kenapa kat sini? Macam magic pulak. Menggigil tangan saya ketika mencapai dompet itu. Rasa macam misteri pun ada.

Saya lebih terkejut kerana dompet itu tak jatuh sepanjang perjalanan saya dari rumah ke pejabat. Punyalah menempuh selekoh, bulatan dan lubang tapi tak jatuh. Pelik!

Sebaik duduk di kerusi pejabat, saya berfikir lagi kenapa dompet itu bukan dalam beg tangan? Apa yang saya buat sebelum pergi kerja tadi?

IKLAN

Baru Saya Ingat

Sebelum pergi kerja, saya masukkan beg tangan dan bekal makanan ke dalam kereta. Saya perasan seraut muka yang comot dengan tubuh kurus merenung saya.

Dan saya ambil dompet dan pergi ke restoran di depan rumah. Lalu saya beli dua ekor ikan goreng.

Balik ke rumah, saya letak dompet itu di cermin kereta. Kemudian ikan goreng tadi saya berikan kepada si comot tadi. Dimakannya dengan lahap. Saya letakkan juga sebekas air.

Kemudian saya start enjin dan bergegas pergi ke pejabat seperti kanak-kanak riang.

IKLAN

Saya berandaian, mungkin kucing itu mendoakan sesuatu untuk saya. Dan doanya telah Allah makbulkan.

Ameen…

Salam Ramadan 1439H

Sumber/Foto : Sa’adiah Mohamad

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI