Air liur basi. Biasanya muda terjadi pada anak-anak bila tidur, kan. Kadang-kadang boleh juga terjadi pada orang dewasa, secara tak sengaja. Lepas itu, satu hal melekat pada bantal dan mulalah nampak kesan kuning.

Geli pun ada tapi itulah hakikatnya. Nak hilangkan bukanlah mudah, takut-takut tinggal kesan sepanjang masa, satu lagi, mulalah bakteria melekat. Jadinya, ada cara nak pastikan bantal kembali bersih dan segar.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: CARA Hilangkan Tompokan Peta Bau Busuk, BANTAL Bersih Macam Baru!

Sebelum ‘Check Out’ Hotel, Tanggalkan Semua Linen Di Lantai, Elak Digunapakai Tetamu Lain

Air Liur Basi Melakat Pada Bantal, Ini Cara Bersihnya!

Tak perlu nak buang bantal yang ada kesan air liur basi anak mahupun peluh, minyak, bakteria atai hama yang melekat. Ada cara untuk bersihkan seperti yang dikongsikan oleh pakar ini.

Dengan pengalaman lebih 40 tahun dalam industri hiasan dalaman, Carl Walsh berkongsi cara terbaik untuk bersihkan bantal termasuklah yang ada kesan kecil seperti air liur basi pada bantal.
Caranya:
Tanggalkan sarung bantal dan campurkan detergen. Pastikan ia berbuh dan barulah digosok perlahan dengan menggunakan span.

Taburkan sedikit baking soda dan jemur di bawah cahaya matahari selama dua hingga tiga jam.

Ada sesetengah mak lebih suka membersih menggunakan mesin basuh. Tapi, tidak semua bantal sesuai menggunakan mesin basuh kerana ia boleh merosakkan bantal itu sendiri.

IKLAN

Jadi, cara terbaik adalah dengan gunakan air suam dan detergen di dalam baldi dan rendam dengan tenggelamkan bantal. Gosok dan picit supaya sambun masuk ke dalam bantal.

Bilas bantal sehingga tiada lagi buaih-buih sabun yang melekat. Jangan bilas bantal dengan kuat, pastikan ia kering di bawah cahaya matahari.

Kesan Kuning Dari Rambut & Kulit

Selain itu, minyak dari rambut dan kulit yang dipanggil sebum, boleh menghasilkan warna kuning yang mengakibatkan ada kesan pada bantal.

Caranya, guna shampoo dan sapukan pada noda, rendam dengan air suam. Gosok dan bersihkan seperti biasa.

IKLAN

Cara Bersih Dari Peluh & Air Liur

Bagi jenis kotoran ini, Cuma gunakan campuran air dan cuka putih. Pastikan sarung bantal atau bantal direndam selama ½ jam dan bersihkan seperti biasa.

“Anda juga boleh membantu mengelakkan jenis kotoran ini pada masa hadapan dengan mandi sebelum tidur.” Sebab lain kotoran pada bantal adalah disebabkan oleh peluh dan air liur.

Jenis kotoran ini boleh diperbaiki dengan menggunakan campuran air dan cuka putih buatan sendiri. Pakar pembersihan berkata: “Biarkan sarung bantal anda berendam selama kira-kira setengah jam, sebelum menambah cucian anda seperti biasa.

IKLAN

Tip:

Disarankan untuk membersih atau cuci bantal setiap tiga bulan sekali bagi mengelakkan kehadiran kuman dan bakteri. Malah, kerap menukar sarung bantal untuk menncegah jerawat.

Mingguan Wanita : Memang rasa geli tapi itulah yang tak boleh dielakkan lebih-lebih lagi kalau anak-anak tidur beralaskan bantal.

Sumber: Express.co.uk

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI