Lumrah wanita sukakan kecantikan. Tapi nak cantik pun biarlah berpada-pada, jangan sehingga sanggup menyeksa diri mengubah kejadian yang tuhan ciptakan. Seorang model yang terkenal di laman Instagram kini menyesal seumur hidup apabila dia hampir buta selepas menjalani satu pembedahan plastik untuk menukar warna matanya.

Pembedahan Tukar Warna Mata

Nadinne Bruna, 32, hilang 80 peratus penglihatan di mata kanan dan 50 peratus di mata kirinya selepas menjalani pembedahan memasukkan implan silikon. Oleh kerana prosedur itu diharamkan di Amerika Syarikat akibat bahaya, Nadinne berjumpa doktor di Bogota, Colombia untuk menukar warna matanya daripada hijau perang (hazel green) kepada kelabu cair (light grey).

Model yang tinggal di Miami, Florida itu menjalani prosedur berkenaan bersama pembedahan laser pada September 2016 tetapi tidak lama selepas itu matanya mula sakit.Nadinne berkata, penglihatannya mula menjadi kabur kerana implan itu menekan saraf optik dan selama beberapa bulan matanya menjadi merah serta sakit.

IKLAN

Padah Nak Cantik, Selepas Buat Pembedahan Ini Mata Model Hampir Buta!

Dia kembali ke Colombia pada Mac dan Jun 2017 untuk menjalani dua pembedahan bagi memulihkan penglihatannya tetapi tidak berjaya. Akhirnya, Nadinne terpaksa mendapatkan rawatan di Institut Mata Bascom Palmer di Miami untuk membuang implan berkenaan.

IKLAN

Nadinne yang mempunyai sejuta pengikut di Instagram berkata, dia diberi diskaun untuk menjalani pembedahan menukar warna mata berkenaan tetapi kini dia menyesal seumur hidup kerana prosedur itu menyebabkan dia hampir buta.

IKLAN

“Kerana mempunyai pengikut yang ramai, saya sering bekerjasama dengan pakar bedah plastik sebagai satu bentuk promosi bagi perkhidmatan mereka.

“Saya berhubung dengan seorang doktor di Colombia dan dia bersetuju bekerjasama dengan saya.

“Sebelum pembedahan ini saya mempunyai mata yang sihat tetapi kini semuanya berubah. Penglihatan saya kini seperti orang berusia 90 tahun,” jelasnya.

Jadi buat wanita ini, jadikan kisah ini sebagai iktibar iya. Nak cantik biarlah berpada-pada jangan sampai sanggup menyeksa dan membahayakan diri.

Sumber: Hmetro & The Sun

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI