![buah naga buah melaka](https://cdn.mingguanwanita.my/2019/03/buah-naga-696x522.png)
Buah Naga atau lebih dikenali dragon fruit mempunyai banyak khasiat yang tersendiri. Selain dimakan segar begitu sahaja, mak-mak juga boleh pelbagaikan resipi dengan buah ini dengan membuat buah melaka atau onde-onde.
Warna semulajadinya merah jambu cukup menarik mata yang memandang. Malah nak membuatnya pun cukup mudah hanya perlu kisar tak perlu ditapis dan dicampur kedalam tepung sebelum diuli. Mak-mak boleh sediakan untuk hidangan minum petang buat keluarga ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Harliana Aryana ini.
Berikut perkongsian resipi tersebut;
“Buah melaka atau Onde-onde dragon fruit. Dragon fruit tak payah tapis bagai blend terus gaul dan uli kaler asli dan sedappppp..Cuba lah.”
Bahan-Bahan:
1pek tepung pulut
1/2 biji separuh dragon fruit (nak letak lebih pun bole, blander tanpa air)
(Inti)
Gula melaka(tumbuk)
*Kelapa parut kukus+garam sikit
Caranya Membuat:
1.Masukkan tepung dalam besen campurkan dengan buah dragon fruit yang telah dikisar.
2.Gaul dan uli tambah air biasa sedikit demi sedikit sampai adunan licin tak lekat dekat tangan.
3.Ambil adunan sebesar ibu jari masukkan inti gula melaka dan buat bulat-bulat.
4.Masak dalam air yang mendidih, bila bebola timbul angkat letak dalam penapis dan golek atas *kelapa.
Okey siap untuk dimakan..nyummy!
MW: Menarik sungguh onde-onde buah naga ini. Warna merah jambu semula jadi yang sangat memikat. Sesuai sangat untuk buat minum petang buat anak-anak dan keluarga nanti.
Baca Disini:
5 Sebab Kenapa Kena Makan Buah Naga, Punyalah Banyak Kelebihannya, Khasiat No 2 Mesti Ramai Wanita Suka!
Sumber: Harliana Aryana
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Buat Chicken Meatball Bolognese Dengan Cheese Ala Pizza Hut, Sedap Cair Meleleh!
![Cara Buat Chicken Meatball Bolognese Dengan Cheese Ala Pizza Hut, Sedap Cair Meleleh!](https://cdn.mingguanwanita.my/2018/11/Untitled-design.png)
Sesekali jika mak-mak nak tukar selera ala western, nak cuba buat menu baru untuk hidangan keluarga boleh cuba resipi Chicken Meatball Bolognese With Cheese Ala Pizza Hut ini. Memang puas hati makan bila buat sendiri, malah lebih jimat dan berbaloi berbanding beli di restoran makanan segera ni. Terutamanya buat peminat keju yang meleleh dan cair dimulut! Nak buat pun senang dan bahan-bahan pun tak banyak.
Boleh ikut perkongsian resipi oleh Puan Anith Syazwani ini;
Bahan-Bahan:
Bebola daging (saya guna chicken meatball Ayamas, cari jenama Ramly x jumpa)
1 tin sos bolognese Prego (saya guna kimball )
1/2 cawan susu segar
1 biji bawang holland (potong dadu)
1 biji capsicum hijau/merah (potong dadu)
Sedikit lada hitam (tumbuk kasar-kasar)
Mozarella cheese
Cara-Cara Penyediaan:
1. Goreng bebola daging dengan sedikit minyak zaitun.
2. Potong dadu 1 biji bawang holland dan capsicum hijau/merah.
3. Gorengkan sekali dengan meatball sehingga sedikit layu.
4. Masukkan meatball, bawang dan capsicum ke dalam bekas aluminium foil.
5. Dalam kuali lain, masukkan pula satu tin sos bolognese.
6. Masak sos bolognese sehingga mendidih dan pekat.
7. Masukkan pula 1/2 cawan susu segar dan lada hitam.
8. Tuangkan sos bolognese sehingga menutupi meatball.
9. Taburkan cheese. Bakar 10-15 minit pada suhu 170°c.
10. Siap untuk dimakan meatball bolognese ala pizza hut.
Siap! Selamat Mencuba!
Mak-mak bolehlah sediakan bahan-bahan dan boleh cuba buat nanti!
Sumber:Anith Syazwani
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Pau Goreng Inti Kacang Merah Garing Di Luar Gebu Di Dalam!
![Resepi Pau Goreng Inti Kacang Merah Garing Di Luar Gebu Di Dalam!](https://cdn.mingguanwanita.my/2021/06/370945.jpeg)
Pau Goreng inti Kacang Merah memang ada penggemarnya yang tersendiri. Jika dibeli selalunya berminyak-minyak dan intinya pun sikit. Puas hati bila dapat buat sendiri, sesuai dinikmati ketika minum petang mahupun sarapan pagi.
Mudah je rupanya nak buat Pau Goreng Inti Kacang Merah ini sendiri di rumah. Malah garing di luar dan lembut di dalam. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Khadijah Jaafar ini sebagai panduan.
Cik tie suka goreng pau agak garing sikit supaya bila gigit luarnya garing dalamnya gebu gitew. Yang tak nak garing di luar tu nak luarnya lembut, tak perlu goreng lama. Ikut selera nak macam mana. Buat sendiri kita letak inti lebih, barulah puas hati makan. Boleh buat untuk breakfast atau pun minum petang.
Cik tie tepek resepi di sini ye. Cubalah ye, rangup di luar lembut di dalam.
Resepi Pau Goreng Inti Kacang Merah Gebu
Bahan-Bahan:
800 gram tepung gandum
1 biji telur
3 sudu besar planta
2 sudu besar susu pekat
1 sudu kecil gula
½ gelas air suam
1 peket yis
Air sejuk secukupnya
Cara Membuat:
1.Masukkan gula, yis & air suam. Biarkan seketika hingga yis tu nampak kembang dalam gelas.
2.Dalam satu bekas masukkan tepung gandum, telur, planta, susu pekat & bancuhan yis.
3.Kemudian, masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sehingga doh lembut. Pastikan masukkan air tu masukkan sedikit-sedikit ye supaya doh tak terlebih air. Uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
4.Kemudian rehatkan doh, sehingga naik 2 kali ganda.
5.Kemudian, tumbuk-tumbuk manja sikit doh gitu, supaya udara keluar.
6.Ambil sedikit doh, masukkan inti kacang merah & bulat-bulatkan. Buat sendiri letak inti meriah gitu.
7.Dalam dulang untuk susun pau tu, pastikan taburkan dengan tepung dulu. Kemudian, lepas siap susun doh ayakkan sedikit tepung di atas doh supaya bila kita nak ambil untuk goreng tak melekat di tangan. Rehatkan sekejap.
8.Kemudian, gorengkan pau. Pastikan minyak panas. Semasa permulaan perlahankan api, kemudian guna api sederhana.
Jika suka garing boleh goreng lama sikit, yang suka lembut kurangkan masa goreng. Angkat dan sejatkan supaya minyaknye turun.
Sedapnye makan panas, dengan intinya yang meriah.
Selamat mencuba
Baca Lagi Di Sini:
Rupanya INTI KACANG MERAH Guna Biji Kecil, Lebih Manis & Mudah Empuk!
Rehatkan Doh, Kembang Seganda Baru Kukus! Pau Gebu Puas Makan Sendiri
Mingguan Wanita : Sedapnya, boleh cuba resipi pau goreng kacang merah ni. Garing di luar dan lembut gebu di dalamnya. Sesuai dibuat untuk minum petang dan sarapan pagi untuk keluarga.
Sumber: Khadijah Jaafar
JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi CHICKEN CHOP Rangup, Tak Perlu Salut Tepung & Tak Guna Minyak Langsung!
![Resipi CHICKEN CHOP Rangup, Tak Perlu Salut Tepung & Tak Guna Minyak Langsung!](https://cdn.mingguanwanita.my/2021/09/397322.jpeg)
Jika sesekali nak ubah menu keluarga kepada resipi ‘western’ boleh cuba resipi chicken chop ini. Selalunya chicken chop perlu disalut tepung, serbuk roti dan sebagainya malah digoreng dalam minyak yang banyak. Sebenarnya kita boleh juga buat chicken chop yang rangup malah lebih sihat. Tak perlu salut tepung dan tak guna minyak langsung! Menarik kan.
Boleh cuba resipi chicken chop yang dikongsikan oleh oleh Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan ini.Memang rangup dan sedap!
Selalu chicken chop yang salut tepung, kan? Hari ni kita tengok cara buat yang kulit dia rangup, tanpa perlu salut tepung. Malah tak perlu pakai minyak langsung. Bahan pun sikit sahaja.
Crispy Skin Chicken Chop with Mushroom Gravy by Kamarul Ariffin Nor Sadan
Bahan-bahan: (2 orang makan)
2 potong ayam (bahagian pinggul dan peha)
50-100ml krim masakan
5 biji cendawan
1 sudu besar lada hitam
1 ulas bawang putih
1 sudu mentega
Garam dan gula secukup rasa
Cara masakan boleh lihat pada kapsyen setiap gambar. Jom lihat #DapurKAN kali ni!
1.Ini bahagian paha dan pinggul ayam. Saya dah belah bahagian bawah (dalam) dan buang tulang dia. Kalau tak pandai buang, boleh suruh penjual ayam potong. Beritahu je “Bang, potong untuk chicken chop!”
2.Ni saya dah buang tulang di hujung paha tu sekali. Ayam ni kena lap dengam tisu supaya dia kurang basah. Lepas tu tabur garam dan lada hitam secukup rasa.
3.Panaskan kuali leper guna api sederhana selamat 1 minit. Paling sesuai kalau guna “cast iron skillet”, kalau tak ada, boleh guna kuali yang stainless steel, atau non-stick.
4.Kemudian masukkan ayam. Kulit di bahagian bawah. Api sederhana. Tak payah guna minyak. Nanti lemak ayam akan cair dan jadi minyak. Proses ini dinamakan “fat rendering”.
5.Lemak yang cair tu akan turun* ke bawah dan sekeliling ayam. Ia akan kelihatan mengering. Jangan panik. Jangan cuba angkat ayam*. Pada waktu ni, kulit ayam sedang melekat pada kuali.
6.Teruskan masak. Biar sahaja. Proses ini memakan masa 20 minit. Sepanjang ini, guna api perlahan atau sederhana. Jangan risau, ayam tak akan hangus. Jangan risau pasal ayam melekat.
7.Setelah cukup 20 minit, baru perikda sama ada kulit ayam dah lekang dari kuali atau belum. Kalau belum sambung lagi masak. Ayam akan lekang sendiri bila kulit dia dah cukup rangup.
8.Macam ni. Dia lekang sendiri. Kuis sikit dan angkat je. Mudah sahaja nak tanggalkan dari kuali. Masa ni kulit* ayam saya dah rangup. Jadi macam keropok, tapi tak hangus pun walaupun masak selama 20 minit.
9.Terbalikkan, dan masak bahagian bawahnya pula. Ini ambil masa 1-2 minit sahaja. Kalau dah tak merah dagingnya, kira dah masak. Angkat dan rehatkan dalam pinggan.
10.Kerak ayam dalam kuali ni, kita nak buat jadi kuah dia. Masukkan bawang* putih yang disagat dan mentega. Biar mentega cair dan tumis bawang putih dengannya sampai naik aroma.
11.Masukkan air 1-2 senduk, dan cuba kikis kerak ayam ni perlahan-lahan. Ia akan tanggal dengam mudah. Kerak inilah sumber rasa ayam yang padu! Tak payah guna serbuk perasa ayam dah.
12.Kemudian masukkan krim masakan. Gaul rata. Kalau tak ada krim masakan, boleh guna susu sejat atau susu segar. Tambah garam dan gula jika perlu. Ikut citarasa masing-masing.
13.Akhir* sekali masukkan cendawan yang telah dihiris. Gaul sebati. Boleh guna cendawan tin atau cendawan segar. Gunalah cendawan butang, cendawan portobello, atau shiitake segar.
14.OK dah boleh hidang! Saya selalu letak kuah dibawah sebab tak nak kulit ayam yang rangup tu jadi lembut sebelum dimakan. Kulit rangup tu mahal. Boleh hidang dengan kentang goreng jika suka.
15.Close up! Jemput makan! Jangan lupa follow FB Kamarul Ariffin Nor Sadan untuk ikuti resepi-resepi bergambar yang lain. Boleh juga cari 60 resepi sebelum ni guna hashtag #DapurKAN.
Siap! Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Resipi VIRAL Telur Goreng Crispy, Serius Sedap Rasa Macam Kulit Ayam!
Wanita Ini Tunjuk CARA Serba Ringkas Potong AYAM Seekor Sendiri Di Rumah!
ISI AYAM Tak Laku, Bila Masak Begini Licin Habis Makan Anak Beranak!
Resipi Mashed Potato, Kambing Perap, Sos Blackpepper Serius SEDAP, Jimat & Senang!
Wanita Ini Kongsi Resipi Lengkap Perapan Daging Sedap & Sos Lada Hitam Pedas Berkrim Viral!
Mingguan Wanita: Menarik resipi chicken chop tanpa salut tepung dan tak guna minyak langsung ni. Kaedah memasak versi begini bukan sahaja lebih sedap malah lebih sihat. Boleh cuba buat sendiri nanti.
Sumber: Kamarul Ariffin Nor Sadan
APA RAHSIA KEJAYAAN KAMI JADI JUTAWAN MILENNIAL?
Chocodap’s, Faith Fleur, Anggun Cotton Collection, Teh Ais Pyorr, Masak-masak Cekyana (Oden viral) dan bayak lagi jenama lain mempunya ratusan ribu pelanggan masing-masing.
Tak ramai anak Melayu kita mampu bina empayar perniagaan dari bawah dari tiada apa-apa. Ia bukan dicipta sehari dua. Banyak pengorbanan terpaksa dilakukan sepanjang pendakian.
• Apa rahsia mereka?
• Apa yang mereka lakukan?
• Apa ilmu-ilmu yang diamalkan?
• Siapa yang susah senang bersama mereka?
• Apa dugaan dan keperitan yang dilalui?
Teringin ikut jejak mereka?
Semua ini akan terjawab di program Webinar Eksklusif CEO BIsnes Viral anjuran Mingguan Wanita pada 25 September 2021 secara virtual. Dangarkan sendiri perkongsian jujur mereka. Eksklusif!
Menangi hadiah-hadiah cabutan bertuah serta wang tunai bernila RM100.
Daftar sekarang di
https://toko.ideaktiv.com/…/webinar-eksklusif-ceo…/
atau scan QR Code pada poster
Atau sertai grup telegram WEBINAR EKSKLUSIF CEO BISNES : https://t.me/bangkitwanitaMW
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI