Memang ada benarnya tak ternilai perasaannya bila kita dapat sesuatu perkara atau benda itu hasil usaha kita sendiri. Walaupun tak besar mahupun tak banyak nilainya, tapi puas bila guna duit sendiri.Hidup juga satu pilihan sama ada mahu jalan mudah bergantung pada orang lain atau berusaha sendiri.

Itu antara pendirian yang dikongsikan oleh Pelakon dan Pengacara Saidatul Naseha Uyaina Arshad, 27 atau lebih dikenali dengan nama panggilan Uyaina Arshad dalam Intagramnya baru-baru ini.

“Hidup ni adalah pilihan. Sesetengah orang pilih cara mudah dalam hidup. Sesetengah orang pulak kerja setengah mati mencari rezeki. Lain orang, lain prinsip hidupnya.”

“Kalau dari kecik dah dididik nak sesuatu? Usaha. Bukan setiap kali mintak, tiap kali dapat. Nikmat tau bila kita dapat sesuatu perkara/benda hasil titik peluh sendiri. Tak ternilai perasaannya kan?”

“NIKMAT Bila Dapat Sesuatu Perkara, Benda Hasil TITIK PELUH Sendiri,” Uyaina

Pengikis Tak Kenal Jantina

Ujar gadis cantik berasal dari Kuala Kangsar, Perak dan pemilik Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang, Universiti Malaya ini lagi, perempuan sering dilabel sebagai ‘pengikis’. Hakikatnya menjadi seorang pengikis tak mengenal jantina baik lelaki mahupun perempuan.

IKLAN

“Materialistik. Pisau cukur. Kaki kikis. Selalu perempuan kena label macam ini. Sedangkan ‘pengikis’ tak kenal jantina. Perempuan ke, lelaki ke, sama je. Asalkan poket tebal, duit berkoyan, akaun bank banyak kosong; rupa, hati, perasaan, cinta, umur, status -tolak tepi.”

“NIKMAT Bila Dapat Sesuatu Perkara, Benda Hasil TITIK PELUH Sendiri,” Uyaina

Perempuan Kena Ada Duit Poket Sendiri

Anak bongsu daripada empat beradik ini juga menitipkan pesan agar perempuan perlu bersikap realistik dan harus ada duit poket serta sumber pendapatan sendiri walaupun tak banyak.

“Sebagai seorang perempuan, hidup kita perlu realistik. Tak salah untuk kita mencari lelaki yang stabil & bertanggungjawab. Kita tak nak anak-anak kita hidup susah. Pelajaran terabai. Masa depan tak menentu.”

IKLAN

“Tapi sebagai seorang perempuan, kita juga harus ada duit poket sendiri. Harus ada sumber pendapatan sendiri. Biar tak banyak tak apa. Asalkan itu kita punya. Kalau-kalau kita ada teringin apa-apa, boleh beli sendiri. Kan?”

“Doa Yana buat semua perempuan yang bekerja siang malam untuk menanggung diri sendiri dan keluarga. Doa Yana juga buat wanita-wanita hebat yang menjadi suri rumah. Wanita inspirasi semua “

View this post on Instagram

Materialistik. Pisau cukur. Kaki kikis. 🥵 Selalu perempuan kena label macam ini. Sedangkan ‘pengikis’ tak kenal jantina. Perempuan ke, lelaki ke, sama je. Asalkan poket tebal, duit berkoyan, akaun bank banyak kosong; rupa, hati, perasaan, cinta, umur, status -tolak tepi. . Hidup ni adalah pilihan. Sesetengah orang pilih cara mudah dalam hidup. Sesetengah orang pulak kerja setengah mati mencari rezeki. Lain orang, lain prinsip hidupnya. . Kalau dari kecik dah di didik; nak sesuatu? Usaha. Bukan setiap kali mintak, tiap kali dapat. Nikmat tau bila kita dapat sesuatu perkara/benda hasil titik peluh sendiri. Tak ternilai perasaannya kan? 😊 . Sebagai seorang perempuan, hidup kita perlu realistik. Tak salah untuk kita mencari lelaki yang stabil & bertanggungjawab. Kita taknak anak2 kita hidup susah. Pelajaran terabai. Masa depan tak menentu. . Tapi sebagai seorang perempuan, kita juga harus ada duit poket sendiri. Harus ada sumber pendapatan sendiri. Biar tak banyak tak apa. Asalkan itu kita punya. Kalau2 kita ada teringin apa2, boleh beli sendiri. Kan? 🤗 . Doa Yana buat semua perempuan yang bekerja siang malam untuk menanggung diri sendiri dan keluarga. Doa Yana juga buat wanita2 hebat yang menjadi suri rumah. Wanita inspirasi semua ♥️ #UyainaArshad #GirlPower #WomenEmpowerment

A post shared by UA (@uyainaarshad) on

IKLAN

Perkembangan terkini, Uyaina merupakan Pengacara bagai rancangan realiti Ratu Hijabista bergandingan bersama pelakon Fikry Ibrahim, yang mula bersiaran selama sejam setiap minggu untuk lapan episod setiap Rabu bermula 12 Ogos 2020 jam 9 malam di saluran Astro Prima.

Rupanya Terlalu Berdikari Jadi Punca Ramai Wanita Membujang

Suami Sediakan 7 Nafkah Wajib Ini Dulu, Jangan Ungkit DUIT ISTERI BEKERJA Melainkan..

MW: Ada benarnya apa yang dikongsikan oleh Uyaina ini. Pengikis tak mengira jantina, baik perempuan mahupun lelaki. Prinsip hidup adalah pilihan sama ada mahu jalan mudah atau berusaha sendiri. Paling penting orang perempuan kena ada duit poket dan sumber pendapatan sendiri, tak bergantung harap pada orang lain.

Sumber: Uyaina Arshad

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI