Bahagia mak ayah bila melihat anak-anak berjaya dan membalas jasa bakti yang diberikan oleh kedua orang tuanya ketika kecil. Kiranya anak yang cukup mengenang budi atas pengorbanan orang tuanya selama ini.

Bukan semua anak boleh lakukan begitu. Sebab ada sesetengah anak yang sanggup membiarkan orang tuanya hanya duduk di kampung dan segan dengan kehidupan orang tuanya. Akhirnya, cucu cicit, langsung tidak kenal nenek dan datuknya.

Walau bagaimanapun, mengambil berat mak ayah ada baiknya dan itulah yang kita ingin lakukan pada mereka, tapi janganlah sampai mengetepikan segala pendapat mak ayah. Ikuti perkongsian daripada Farizal Radzali tentang hal ini.

Buat Wasiat

Tadi ada sepasang suami isteri yang dah tua datang pejabat. Mereka nak buat wasiat. Tunai, hartanah, simpanan tetap, kenderaan, banyak harta mereka. Bila ditanya mereka dapat pencen ke atau ada saham? Mereka kata tak ada.

Mereka bagitahu, mereka sudah tidak bekerja sejak usia 50 tahun. Anak ada 3 orang, semua berjaya. Doktor, arktitek & pensyarah. Anak-anak belikan rumah mewah untuk mereka. Kiri kanan pagar batu, ada orang gaji dua orang, bagi duit bulanan, duit pergi melancong. Mereka sudah pun menjelajah seluruh dunia.

Baca Artikel Menarik Di Sini: Mak-mak Akan Lebih Tenang, Bahagia Bila Buat 4 Perkara Mudah Ini

Bila Utamakan Orang Tua, Jangan Sampai Aniaya Isteri Sendiri

IKLAN

Info Lagi Menarik DI SINI

Luahan Rasa

Tapi….wajah mereka masih tak ceria. Macam ada yang tak cukup atau yang tersimpan di hati tak dapat diluahkan.

Saya kata beruntung & bertuahnya mereka. Ada anak yang mengenang jasa. Impian semua ibu bapa.

Si suami kata…..

IKLAN
kami sudah tua. Tak tau berapa lama kami akan hidup. Yang kami harap di hujung sisa hidup ini ialah bersama anak cucu, bukan dengan orang lain. Kami pergi sana sini, kami hidup mewah, tapi semuanya dengan orang lain. Masakkan makanan kami pun orang lain. Ada sesekali kami hulur duit belikan keropok untuk cucu, anak kata tak perlu belikan, suruh kami simpan duit tu. Kami nak simpan duit untuk apa lagi? Tak lama lagi kami mati. Kami tak perlukan duit lagi. Bila kami menyampuk di masa mereka berbincang hal kami, anak kata mak ayah duduk diam je, tak perlu susahkan diri lagi, kami akan uruskan semua. Mak ayah rehat je. Seolah kami dah tak diperlukan.

Saya tersentap sekejap. Ada rasa sedih.

Saya beritahu, mungkin mereka nak mak ayah mereka berehat, enjoy je. Mereka tak nak susahkan mak ayah sebab mak ayah dah penat membesarkan mereka. Jadi ini masa untuk mereka menyenangkan mak ayah pula.

Maka dijawab dek si isteri…

IKLAN
Hingga kami rasa maacm kami dah tak diperlukan? Atau kami menyusahkan? Kerana anak-anak dah boleh hidup sendiri, maka apa saja yang kami ingin katakan adalah tidak penting lagi?

Saya diam. Tiada jawapan. Dapat dirasakan betapa kecilnya hati mak ayah tersebut.

Terlepas Pandang

Adakala anak-anak ini terlepas pandang. Sebenarnya anak-anak ini terlalu ambil berat untuk tidak menyusahkan mak ayah sampai ketepikan pendapat mak ayah. Kononnya biar mak ayah rehat, kita akan buat semua mengikut cara kita sekarang. Niat untuk menyenangkan mak ayah tapi cara kita membuatkan mak ayah berjauh hati dengan anak sendiri.

Apa yang mereka nak ialah perhatian kita, belaian kita. Makanan mewah, banyak yang dah mereka tak boleh makan. Melancong, kudrat mereka tak sekuat dulu. Cuma satu yang tak pernah berubah, kasih mereka terhadap anak-anak.

Di masa kita sibuk menjaga insan yang baru nak kenal dunia & masih panjang hidupnya, kita terlupa pada insan yang dah tak lama lagi melihat dunia.
Tak semena-mena terbayang muka mak abah….

MW: Memanglah bagus anak terlalu mengambil berat tentang kedua orang tuanya. Tapi terlalu mengambil berat sampai ketepikan pendapat itulah yang membuatkan mak ayah berjauh hati, seperti tidak diperlukan langsung. Lagi bahaya.

Sumber: Farizal Radzali

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI