saman

Alhamdulillah, nasib seorang bekas pelajar maahad tahfiz yang terbabit dalam kemalangan di Kuala Krai tahun lalu, akhirnya terbela apabila menang saman RM4,334,507 di mahkamah sesyen di sini, Ahad.

Keputusan dibuat Hakim, Nazri Ismail dengan memerintahkan tiga defendan iaitu pemandu van, Muhammad Hamzi Mohammad Husham, 25, syarikat van berkenaan, CT-One Corporation Sdn Bhd dan maahad yang berpusat di Kuala Krai itu membayar ganti rugi berkenaan terhadap mangsa, Muhammad Faiz Hafizuddin Mohd Izahir, 18, dan ibunya, Jahsuriawany Mustapha, 46.

Nasib Bekas Pelajar Tahfiz Lumpuh Seumur Hidup Terbela, Menang Saman RM4.3 Juta!

Kos Ganti Rugi

Kos membabitkan ganti rugi terhadap Muhammad Faiz Hafizuddin yang cedera kepala dan retak saraf tunjang sehingga menyebabkan mangsa lumpuh seumur hidup selain bagi pembelian lampin pakai buang, tiub makanan, beg kencing, katil, tilam dan jururawat persendirian.

Plaintif diwakili peguam R Kameswary dan Mazlinda Mahmud, manakala defendan diwakili Tetuan Tengku Azlina, Azlan Shah & Azman, tetapi peguam defendan tidak hadir pada prosiding itu.

Nasib Bekas Pelajar Tahfiz Lumpuh Seumur Hidup Terbela, Menang Saman RM4.3 Juta!

Pada 2 Jun 2017, tujuh daripada 12 pelajar tahfiz termasuk seorang berasal dari Thailand, terbunuh dengan lima daripadanya maut di tempat kejadian, manakala dua lagi meninggal dunia di Hospital Kuala Krai.

Mereka dalam perjalanan untuk menghadiri program Tafsir al-Quran di Madinah Ramadan Kota Bharu di sini, namun van dinaiki terbabas sebelum merempuh sebuah rumah di Kilometer 55, Jalan Kuala Krai – Kota Bharu di Kampung Telekong, Kuala Krai.

IKLAN

Sementara itu, Kameswary berkata, plaintif failkan tuntutan pada April lalu dan proses perbicaraan memakan masa selama dua hari dengan empat saksi dipanggil termasuk pengasas maahad tahfiz berkenaan.

“Van yang dinaiki mangsa tidak mempunyai insurans pelajar dan pada hari kejadian dipandu oleh pemandu yang tidak mempunyai lesen kenderaan.

“Justeru, mahkamah memutuskan ketiga-tiga defendan perlu bertanggungjawab 100 peratus terhadap kecederaan yang dialami mangsa,” katanya.

Pusat Tahfiz Buat Rayuan

Sementara itu, Maahad Tahfiz Al-Hashimi akan merayu terhadap keputusan mahkamah yang menghendaki maahad tersebut membayar saman sebanyak RM4.3 juta kepada keluarga bekas pelajar tahfiz terbabit, Muhammad Faiz Hafizuddin Mohd Izahir,18.

Pengasas pusat tahfiz tersebut, Datuk Adnan Hasyim berkata, beliau menerima keputusan ini dengan sabar dan tidak patah semangat bagi meneruskan perjuangan membina legasi di pusat tahfiz tersebut.

IKLAN

“Saya sekarang berada di London untuk urusan perniagaan menerima keputusan mahkamah dengan sabar, namun demi perjuangan agama dan demi perjuangan Maahad Tahfiz Al-Hashimi kami kemungkinan besar akan buat rayuan hingga peringkat tertinggi.

“Tidak rela kami perjuangan Islam dipermainkan. Tidak rela kami usaha bersungguh-sungguh pejuang-pejuang agama seperti kami hilang semangat kerana kejadian sebegini dibiarkan tanpa tindakan berpandukan al-Quran dan as-Sunnah,” katanya dalam satu catatan di laman Facebooknya hari ini.

Nasib Bekas Pelajar Tahfiz Lumpuh Seumur Hidup Terbela, Menang Saman RM4.3 Juta!

Dalam keputusan tersebut, hakim mahkamah sesyen memerintahkan tiga defendan iaitu pemandu van, Muhammad Hamzi Mohammad Husham,25, syarikat van berkenaan, CT-One Corporation Sdn Bhd dan maahad itu membayar ganti rugi terhadap Muhammad Faiz dan ibunya, Jahsuriawany Mustapa.

IKLAN

Adnan yang aktif dalam majlis keagamaan di negeri ini berkata, Muhammad Faiz merupakan anak angkatnya yang diambil untuk belajar secara percuma di maahad tersebut.

“Faiz telah kami didik dan telah dinobatkan sebagai al-Hafiz, pada 2 Jun 2017 beliau turut terlibat dalam kemalangan pelajar-pelajar tahfiz mengalami kecederaan.

“Oleh itu kami tanggung pembedahan sekitar RM20,000 dan kami bagi bantuan kewangan semasa ke semasa,”katanya

Adnan berkata, selepas keluar dari hospital, Faiz bersama keluarga ditempatkan di rumah khas di pusat tahfiz tersebut supaya mereka dapat terus menjaganya selain pelajar dapat bergilir-gilir bertugas membaca al-Quran dan terjemahan bersama-sama Muhammad Faiz.

“Kami berhasrat mahu jadikan Faiz yang semakin sehat sebagai duta al-Quran, namun pada Jun 2018 ibu bapa Faiz telah keluar dari rumah khas dan selepas itu baru kami tahu bahawa mereka saman kami dengan jumlah RM16 juta,” katanya.

Nasib Bekas Pelajar Tahfiz Lumpuh Seumur Hidup Terbela, Menang Saman RM4.3 Juta!

Sumber: Sinar Harian 1, 2

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI