Ramai yang mengenali Datin Sri Nur Shahida Mohd Rashid,33 yang merupakan isteri kepada pengasas produk kecantikan dan kesihatan, D’ Herbs Healthy Sdn. Bhd. Dato Sri Aliff Syukri.

Pasangan ini telah dikurniakan empat cahaya mata iaitu Ammar Ahyan, 10, Qadejah El Zahra, 8, Ibraheem Adham, 6, dan Yusoff Al Qardawi 3 bulan. Malah, pada tahun lalu pasangan ini telah mengambil dua orang anak angkat iaitu Ameena, 1 dan Qayyum yang kini berusia sepuluh bulan.

Datin Shahida Pernah Alami Stress, Nangis Siang Malam Sampai Pernah Ke Klinik Nak Gugurkan Kandungan!

Rupanya disebalik kebahagiaan dan kesenangan yang dimiliki kini bersama suami dan anak-anak tersayang, Datin Shahida pernah mengalami stress dan kemurungan kerana tidak bersedia hamil anak ketiganya Ibraheem Adham, 6, diawal perkahwinannya dahulu.Dalam keadaan anak-anak yang masih kecil disamping situasi ekonomi keluarga yang tidak stabil, pernah mendorong emosi beliau untuk menggugurkan kandungan ketika itu.

Datin Shahida Pernah Alami Stress, Nangis Siang Malam Sampai Pernah Ke Klinik Nak Gugurkan Kandungan!

Perkongsian kisah dan pengalaman ini diceritakan oleh Datin Sri Shahida sendiri didalam Instaramnya malam tadi.

“Dulu waktu mengandung Baem anak-anak semua kecik lagi.Mengandung baem umur saya 27 tahun .Waktu tu bila tau pregnant saya tak happy langsung sebab sangat-sangat tak nak ada anak lagi dengan ekonomi tak berapa baik.”

“Saya stress nangis siang malam pagi petang sampai pernah ke klinik nak gugurkan kandungan.Doktor dekat klinik pun marah saya,tu lah manusia ni.Rezeki duit nak rezeki anak dia tolak.”

IKLAN

“Terus saya terkedu dan berfikir kembali apa yang saya nak buat ni salah. Saya teruskan kandungan walaupun dalam kemurungan.(Kalau ingat balik berdosanya saya tak terima rezeki Allah nak bagi ni).”

“Doktor tu cakap awak tak kesian ke dekat anak awak ni. Dia dah ada jantung.Nanti esok-esok dia ni lah anak yang membahagiakan awak.Terus perasaan naluri ibu tu datang.Saya tak malu nak cerita sebab untuk pengajaran kita semua.”

“Ya sememangnya betul @baem_adham penghibur saya, seingat saya beberapa kali aja saya cuba nak pukul dia yang lain tak sempat sebab dia terus peluk dan cium je tiap kali saya marah.

“Sekarang dah besar dah anak-anak ni…Tak lama lagi dapat menantu (terover pula kan..) apapun hargai rezeki Allah bagi.Insya Allah kita redha yang baik-baik datang pada kita.”

IKLAN

Dulu waktu mengandung baem anak2 semua kecik lagi…mengandung baem umur saya 27 tahun ….. waktu tu bila tau pregnant saya x happy langsung sbb sangat2 x nak ada anak lagi dgn ekonomi x berapa baik……saya stress nangis siang malam pagi petang sampai pernah ke klinik nak gugurkan kandungan…..Doktor kat klinik pun marah saya,tu lah manusia ni…rezeki duit nak rezeki anak dia tolak…??….terus saya terkedu dan berfikir kembali apa yg saya nak buat ni salah?…saya teruskan kandungan walaupun dalam kemurungan…..(kalau ingat balik berdosanya saya x terima rezeki Allah nak bg ni)..Doktor tu cakap awak x kesian d ke dekat anak awak ni dia dah ada jantung…..Nanti esok2 dia ni lah anak yg membahagiakan awak..?…Terus perasaan naluri ibu tu datang…saya x malu nak cerita sbb utk pengajaran kita semua.. . Ya sememangnya betul @baem_adham penghibur saya,seingat saya beberapa kali aja saya cuba nak pukul dia yg lain x sempat sbb dia terus peluk dan cium je tiap kali saya marah…sekarang dah besar dah anak2 ni…x lama lagi dapat menantu?(terover pula kan..) apapun bargai rezeki Allah bagi…..Insya Allah kita redha yg baik2 datang pada kita..

A post shared by Nur Shahida Mohd Rashid (@shahidadherbs) on

Para pengikut instagram Datin Sri Shahida turut meninggalkan komen dan berkongsi pengalaman yang sama.

elynn.nordin Pernah alami perkara yang sama cuma situasi berbeza.Rasa bersalah sampai sekarang.Akhirnya dia lahir dan menjadi kekuatan penuh saya!

its_sarahomar Saya nangis baca..sebab now tengah mengandung anak pertama, ekononi belum stabil tapi saya terima..rezeki..anak bawa rezeki..saya pegang tu…tq share cerita ni Datin @shahidadherbs ❤️

little_white_tulip Masa itu cepat berlalu kan Datin @shahidadherbs ,sometimes apa yang kita cuba buat adalah dorongan minda dibawah sedar…thanks datin berkongsi pengalaman.Moga Allah sentiasa merahmati
family datin.

IKLAN

hadihidad Saya pun lebihh kurang sama pengalaman. Tapi takdelah sampai nekad ke klinik. Bila difikirkan ikut hakikat nafsu memang diri rasa penat sangat tak terkejar semua urusan. Tapi bila cepat-cepat istighfar twist fikiran bersangka baik, InsyaAllah. Anak-anak saya mungkin jadi pembela bila saya dah tua-tua takda orang nak endahkan saya nanti. Susah-susah dulu senang-senang kemudian. Tq Allah bagi jawapan & semangat melalui posting datin ni.

norhadiana83 Betul datin.kadang-kadang amanah yang kita tidak bersedia nak terima…itu lah yang akan membahagiakan kita dan penyejuk hati kita…bukan lah nak ckp anak-anak lain tu tak membahagiakan…tapi sikap anak-anak yang berlainan tu yang membuatkan kita lebih bahagia dan naluri keibuan tu akan merasa bangga bila dapat yang terbaik…

dianafrisya Dont worry datin @shahidadherbs memang ramai dikalangan ibu-ibu pernah merasakan perasaan ni. Lagi-lagi bila anak-anak yang ada masih kecil.Tapi itu lah dugaan hati yang tuhan bagi. Dari situ jugak kita peroleh banyak kesedaran & keinsafan. Saya pun pernah melalui, anak pertama bersalin czer & ada masalah kesihatan. Bila tahu mengandung anak ke 2, terus down sebab saya nak bagi perhatian pada anak yang sakit. Pernah jugak usaha nak buang. Tapi kuasa Allah tak membenarkan. Memang betul lah. Sekarang anak yang saya rasa nak buang tu lah penghibur hati & sangat memyenangkan. Sikit-sikit peluk sikit-sikit cium mummy dia. Hehehehe. Moga anak-anak datin membesar jadi anak soleh dan solehah.

Jadi buat mak-mak yang sedang diuji ketika ini, mahupun pernah alami situsi sebegini dan rasa tidak bersedia untuk ada anak lagi atas apa juga alasan, perbanyakkanlah bersabar. Setiap anak adalah rezeki dan amanah yang diberikan daripadaNya.Jadikan kisah Datin Sri Shahida ini sebagai satu pengajaran dengan melihat hikmah disebalik setiap yang berlaku.

Semoga perkongsian ini bermanfaat!

Sumber: Shahidadherbs