Lalat hitam? Siapa hendak tengok lalat hitam? Apa kegunaan lalat hitam ini? Itulah persoalan yang keluar daripada mulut Dr. Zubaidah Ya’cob apabila ditawarkan menjadi pembantu penyelidik di Universiti Malaya.

Tanpa sebarang ilmu dan pengetahuan mengenai lalat hitam, Dr Zubaidah pun melibatkan diri dalam bidang kajian yang pernah dianggap ‘kerja gila’ oleh mereka yang mengenalinya. Kini telah lapan tahun Dr Zubaidah ‘hidup, makan dan tidur’ dengan lalat hitam.

Demi Lalat Hitam, Dr. Zubaidah Sanggup Naik Gunung dan Jelajah Sungai

Pakar

Masih ada lagi yang tidak memahami ketaksubannya pada lalat hitam. Namun di sebalik semua itu, Dr. Zubaidah berasa puas kerana penglibatan secara tidak langsung pada peringkat awal itu telah melayakkan dirinya kini menjadi pakar lalat hitam di Malaysia.

Kisah Dr. Zubaidah dan lalat hitam bermula pada tahun 2010. Pada tahun 2006, dia menjalankan penyelidikan terhadap ekologi burung hutan demi mahu bagi mendapatkan Ijazah Sarjana. Selepas berjaya memperoleh Ijazah Sarjana pada tahun 2010, dia mula mencari kerja.

“ Kebetulan ketika itu seorang pensyarah di Universiti Malaya memberitahu bahawa mereka memerlukan seorang penyelidik untuk membuat kajian mengenai lalat hitam di Malaysia. Penyelidik ini akan membantu Penyelidik dari Jepun Profesor Hiroyuki Takaoka yang melakukan penyelidikan tersebut di Malaysia.

“ Saya tanya kepada Prof Hiroyuki kenapa lalat hitam dan apa keistimewaannya serangga ini? Terus Prof. Hiroyuki menunjukkan lalat hitam kepada saya. Betapa terkejutnya apabila melihat lalat hitam lebih kecil daripada lalat biasa yang kita lihat selama ini. Saiz lalat hitam dewasa itu adalah 3 hingga 6 milimeter. Ia hanya dua kali ganda daripada agas,” ujar Dr. Zubaidah berkongsi titik penglibatannya dengan lalat hitam.

Daripada penjelasan yang diberikan oleh Profesor Hiroyuki barulah Dr. Zubaidah mengetahui sedikit sebanyak mengenai lalat hitam.

“ Lalat ini di Afrika, apabila ia menggigit manusia, ia akan melepaskan cacing pada kita Apabila cacing itu menggigit, ia akan melepaskan anak cacing di bawah kulit manusia. Apabila cacing jantan dan betina bertemu, ia akan mengawan dan menghasilkan jutaan anak cacing. Anak-anak cacing ini berpotensi untuk bergerak ke seluruh badan sehingga ke mata dan menyebabkan kebutaan,” jelasnya.

IKLAN

Profesor Hiroyuki yang kini berusia 73 tahun dengan penuh sabar mengajar Dr. Zubaidah. Wanita berusia 36 tahun ini yang pada mulanya bermula sebagai pembantu penyelidik pada tahun 2010 telah mendaftar untuk melakukan PhD pada tahun 2014.  Pada tahun 2017 dia telah berjaya memperolehiPhD dan sekali gus telah dilantik menjadi Pensyarah Kanan Penyakit Berjangkit Tropika dan Pusat Pendidikan Universiti Malaya.

Demi Lalat Hitam, Dr. Zubaidah Sanggup Naik Gunung dan Jelajah Sungai

Paksa Suami Teman Cari Lalat Hitam

Kesabaran adalah perkara penting yang dipelajari oleh Dr. Zubaidah dalam mengkaji lalat hitam di Malaysia. Tidak hairanlah jika tiga buah peti sejuk di makmalnya dipenuhi dengan sampel-sampel lalat hitam.

“ Saya belajar menjadi sabar dan pupuk minat untuk mencarinya di seluruh Malaysia sebab tidak ada orang yang buat kajian mengenainya di Malaysia. Pencarian itu membuatkan saya perlu pergi ke banyak tempat seperti ke Gunung Tahan, Gunung Kinabalu, Gunung Murut dan seluruh negeri di Malaysia.

“ Semasa mencari pensampelan dalam penyelidikan PhD, saya perlu menjelajah 18 sungai di Cameron Highlands selama dua tahun. Bila rasa penat, ada juga rasa hendak ‘give up’. Tetapi bila ingat lagi ini PhD, saya teruskan juga sehingga habis.

IKLAN

“ Paling menarik dalam pencarian lalat hitam ini apabila saya berpeluang menjelajah di seluruh Malaysia dan beberapa buah negara di Asia Tenggara termasuklah Vietnam, Indonesia, dan Thailand.

“ Di 180 sungai di Malaysia di mana saya mencari lalat hitam ini, semua sungai itu adalah habitat semula jadi pupa dan larva lalat hitam. Lalat hitam ini terdapat di dalam air sungai dan air terjun yang bersih. Dalam masa yang sama kita boleh tahu bahawa semua sungai yang ada di Malaysia ini dalam prestasi yang bagus. Kehadiran lalat hitam itu sebagai petunjuk bahawa sungai itu bersih tanpa sebarang serangga perosak lain,” terang Dr. Zubaidah.

Demi Lalat Hitam, Dr. Zubaidah Sanggup Naik Gunung dan Jelajah Sungai

Sehingga kini Dr. Zubaidah masih tidak dapat lagi menemui spesies lalat hitam yang menghisap darah manusia. Tetapi Dr. Zubaidah telah menjumpai lalat hitam menghisap darah haiwan iaitu babi hutan.

Dalam mencari lalat, suaminya Nor Azhar Jamil adalah peneman setia Dr. Zubaidah dalam mencari lalat. Suaminya merupakan kakitangan sokongan di UM, namun setiap kali Dr Zubaidah melakukan pencarian, suaminya akan mengambil cuti untuk menemani.

IKLAN

“ Suami terpaksa bertolak-ansur dengan saya. Kami banyak habiskan masa di lapangan pencarian. Kalau di Cameron Highlands hari itu seminggu kami di dalam hutan. Pencarian kami tidak mengira masa termasuklah selepas hari raya puasa. Kami redah semua. Nasib baik kami tidak memiliki anak lagi. Allah itu Maha Besar. Dia tahu apa yang terbaik buat kami. Disebabkan saya juga suami terpaksa mendaki Gunung Kinabalu hingga ke puncak.

“ Proses mencari lalat itu agak lama. Kami akan berjalan di sepanjang sungai mencari sampel. Setelah jumpa saya akan berhenti pada satu tempat untuk membuat sedikit kajian. Hanya apabila hari telah gelap dan kami tidak mampu berjalan barulah kami akan berehat dan tidur.

“ Sepanjang menjelajah Malaysia, saya bersama suami telah berjaya menjumpai 20 spesies baru lalat hitam. Kebanyakan spesies baru ini dinamakan dengan nama mereka yang paling saya hormati,” luahnya lagi.

Demi Lalat Hitam, Dr. Zubaidah Sanggup Naik Gunung dan Jelajah Sungai

Kepuasan sebenar Dr. Zubaidah dalam pengkajiannya ini adalah apabila ada orang cakap bahawa dia adalah pakar lalat hitam di Malaysia. Malah katanya jika ada yang mahu melihat hasil kajiannya bolehlah membaca jurnal-jurnal bertaraf antarabangsa yang telah diterbitkan.

“ Saya tidak menafikan apa yang saya buat ini memang membosankan di kaca mata orang biasa. Tetapi dalam bidang penyelidikan kita dianggap hero sebenarnya. Hero maknanya orang awam tidak akan tahu dan kepentingan kajian ini selagi tidak terkena pada batang hidung mereka.

“ Sebagai contoh, hanya setelah disahkan mengalami demam denggi baru orang awam ambil tahu kepentingan mengelakkan diri daripada nyamuk aedes. Sebab itu saya fokus pada lalat hitam. Saya rasa saya berjaya buat benda orang lain tidak mampu buat,” akhirinya menutup bicara.

Demi Lalat Hitam, Dr. Zubaidah Sanggup Naik Gunung dan Jelajah Sungai