Dalam kehidupan seharian, apa yang kita lakukan mestilah ikut sunnah Nabi agar mendapat keberkatan dunia akhirat. Kadang-kadang kita alpa dengan apa yang kita lakukan dan hanya sekadar tahu tapi tidak amalkan.

Sedangkan kita tahu dengan ikut sunnah nabi ini, banyak manfaat yang kita perolehi tanpa sedar. Sebab itu, apa yang dilakukan oleh Nabi Muhammad s.a.w ada sebab munasabah dan kaitan dengan kesihatan kita.

Kalau tak percaya, cuba kita amalkan dan usah pertikaikan apa yang kita buat. Ini semua memang terbaik dan banyak memberi manfaat pada diri kita.

Ada beberapa adab yang mungkin boleh membantu memberi kesihatan pada diri. Paling penting hendaklah mengikut sunnah. Ia memang terbaik. Berikut perkongsian daripada Ismi Mohd Syukri tentang beberapa perkara yang boleh kita jadikan panduan bersama.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Bayi Tak Perlu Pakai Pelitup Muka, Cara Terbaik Duduk Di Rumah

Tabung Duit HIJAU OREN, Ajar Disiplin Diri Sebagai Simpanan Kecemasan Terbaik

Info Lebih Menarik DI SINI

IKLAN

Ikut Sunnah Nabi Itu Memang Terbaik

1. Buang air besar duduk, berisiko tinggi terkena buasir. Mencangkung lebih bersih dan menyihatkan dan yang terpenting itu adalah SUNNAH.

2. Kencing berdiri berisiko prostat dan batu ginjal. Manakala kencing mencangkung lebih bersih dan menyihatkan dan yang terpenting itu adalah SUNNAH.

3. Enzim di tangan membantu makanan lebih mudah dicerna. Dibanding dengan besi, kayu, atau plastik. Makan dengan tangan lebih bersih, fitrah dan menyihatkan dan yang terpenting itu adalah SUNNAH.

4. Makan dan minum berdiri dapat mengganggu pencernaan. Dengan duduk lebih santun dan menyihatkan dan yang terpenting itu adalah SUNNAH.

IKLAN

5. Makan di kerusi masih kurang menyihatkan. Dengan duduk di lantai, tubuh akan membahagi perut menjadi 3 ruang: udara, makanan dan air dan yang terpenting itu adalah SUNNAH.

6. Makan buah setelah makan (cuci mulut) kurang bagus bagi usus kerana ada reaksi asam. Yang sihat adalah makan buah sebelum makan, membantu melicinkan saluran pencernaan dan membuatnya lebih siap dan yang terpenting itu adalah SUNNAH.

7. Tidur meniarap tidak bagus untuk kesihatan, bahkan itu tidurnya syaitan. Sedangkan tidur menghadap kanan lebih menyihatkan dan yang terpenting itu adalah SUNNAH.

IKLAN

8. Banyak Rahsia Sunnah yg telah diteliti para pakar, dari segi hikmah, manfaat dan kesihatan. Benarlah yang dikatakan: di balik sunnah ada kejayaan. Bagi kita, jika misalnya belum tahu manfaatnya, terus saja semangat mengikuti adab dan tuntunan Rasul. Manfaat itu efek samping, motivasi utamanya adalah mengikuti adab dan tuntunan Rasul.

9. Seorang doktor Eropah berkata: jika semua manusia mengamalkan 3 sunnah saja (sunnah makan, sunnah di bilik mandi dan sunnah tidur), maka harusnya saya berhenti jadi doktor kerana tidak ada pesakit.

Subhanallah….Cintailah sunnah Nabi, tidak hanya adab-adab sehari tapi seluruh apa yang telah Rasullah tetapkan dalam Dien Islam…

MW: Nak sihat, ikutlah sunnah Nabi, usah pertikaikan seba ada benarnya. Jangan sesekali abaikan.

Sumber: Ismi Mohd Syukri

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI