Lumrah manusia tak pernah puas dengan apa yang ada. Lebih-lebih lagi dengan adanya media sosial ni. Semakin galak. Lagi ditepek, lagi orang nak komen dan sampai menghina pun ada.

Masing-masing ada hak dan privasi tersendiri. Tak salah nak komen tapi janganlah sampai menghina.

Inilah antara isu di media sosial. Masing-masing ada cara dan privasi tersendiri. Namun, kalau orang biasa mungkin tak kisah pun tapi disebabkan bergelar selebriti atau artis dan tentu orang akan tertunggu-tunggu perkembangannya.

Perkongsian daripada Nad Masrom ini ada benarnya. Nak komen jangan sampai menghina. Hormati privasi setiap orang.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Jangan Melampau, Jaga Perasaan Ibu Melahirkan, Neelofa Kecewa Individu Edit Muka Bilal

Neelofa Mahukan Terbaik, Belum Dedah Wajah Bilal “Fikir Kesihatan, Kesejahteraan. Tunggu Anak Besar Sikit”

Nak Komen, Jangan Sampai Menghina

Viral tentang muka Bilal yang tersebar luas. Tukang ambil gambar nak jadi yang pertama beritahu netizen. Saya tahu pun sebab ada yang PM saya minta pengesahan, “betul ke tu Bilal?”.

Sebelum tu saya nak beritahu, saya bukanlah pentaksub Neelofa. Walaupun saya kaunselor penyusuan beliau, tapi saya sendiri belum follow beliau ketika dihubungi. Dan selepas beliau DM saya, baru saya follow masa tu.

Saya cuba menulis ni sebab ada yang tanya saya nak minta pengesahan gambar Bilal. Sebelum ni kalau orang tanya, saya jawab “Tengok ig Lofa, dia ada letak muka dia masa kecil. Macam tu lah muka Bilal..”

Saya masuk ke rumah Lofa pun saya tak guna handphone. Apatah lagi tergamak nak ambil gambar dan sebarkan (walaupun memang banyak peluang saya boleh ambil masa tu).

Hormat Privasi

Kita hormat sahaja privasi ibu ayah masing-masing. Anak-anak saya juga saya jaga privasi mereka. Jarang saya update bila anak saya tengah sakit atau reveal muka baru lahir. Selalunya update bila mereka dah besar sikit atau lepas mereka dah sembuh.

Sebab penyakit AIN tu memang wujud. Dulu masa arwah anak pertama saya Najla, sakit alahan, saya keraplah update di facebook. Minta doa, upload gambar Najla.

Kemudian ada seorang kawan facebook saya kata begini pada kawan-kawan dia, “aku tengok anak Nadia si Najla tu macam tak sihat je muka dia. Macam tak panjang umur..”

Ditakdirkan dengan izin Allah, anak saya Najla kembali kepadaNya seminggu kemudian. AIN ni boleh jadi dalam keadaan memuji atau sebaliknya. Mungkin kita tak setuju tentang cara Neelofa tu, satu hal.

IKLAN

Tapi menulis dengan ayat seperti,
“Tak adalah cute mana Bilal tu…”

“Serkup jelah dengan plastik..”

Dan kemudian buat perbandingan ‘kecomelan’ bayi mengikut selera masing-masing adalah tidak wajar.

Ni cyber bully. Kemudian ditambah pula ayat seperti “mak dia (Lofa) macam dah mengamuk” macam yang penulis bayangkan, itu juga sudah menghiperbolakan anggapan dan prasangka mereka sendiri untuk diiyakan oleh ramai orang.

Mungkin Neelofa kecewa, sedih, marah. Tapi apa yang mungkin kita faham dengan ‘mengamuk’ ikut kebiasaan?

Kenapa saya tulis ni? Inilah akibat dari tulisan yang tidak diwaraskan dengan akal fikiran yang matang. Mungkin kita lupa, apa sahaja perbuatan dan penulisan kita ni akan dicatat?

Saya yang bukan artis macam Neelofa ni pun selalu juga terkena situasi seperti ini sebab mungkin orang kenal saya sebagai penulis dalam bidang penyusuan.

Pernah je saya dituduh dengan keadaan yang tak berlaku, hanya untuk ‘menyedapkan ayat’ orang yang membuat kenyataan.

Dan paling lucu, suami saya pernah dipanggil DAYUS hanya kerana saya pernah tunjukkan yang suami saya ringan tulang nak membantu saya di rumah. Siap ada yang kata, saya macam nak jual suami untuk dikebas wanita lain di luar sana.
Allahu…

Lepas tu memang saya tak cerita sangat dah tentang suami. Tapi setelah berfikir, pada saya sangat tak adil untuk suami saya kerana bila perlu, saya akan kongsi juga kebaikan beliau dan tidak menurutkan apa yang netizen tidak berpuas hati.

Sekali lagi saya bukanlah pentaksub sesiapa. Bukan juga peminat mana-mana artis. Cuma bila melibatkan anak kecil macam ni, hati tersentuh juga. Percayalah, penulisan kita akan menarik orang yang sama vibes macam kita juga.

IKLAN

Jika kita banyak menulis tentang kebencian, yang datang follow juga adalah sebegitu. Jadi jangan hairan, satu hari nanti, orang-orang yang awalnya like post membenci sebegini akhirnya akan menjadi lawan kepada kita sendiri.

Yang menulis post baik-baik pun belum tentu disukai, apatah lagi sebaliknya. Hati-hati. Jika kita tak takut apa orang kata, takutlah dengan apa Allah kata.

Saya akui saya belum cukup baik. Cuma pernah terpalit prasangka dan sikap orang lain yang membuat andaian sendiri. Akibat dan kesannya amat mudarat. Jika tak kuat, boleh menjejaskan kesihatan mental juga.

“Dan tidaklah engkau (Muhammad) berada dalam suatu urusan, dan tidak membaca suatu ayat AlQuran serta tidak pula kamu melakukan suatu perbuatan, melainkan kami menjadi saksi atasmu ketika kamu melakukannya.

Tidak hilang lenyap sedikit pun daripada pengetahuan Tuhanmu biarpun sebesar zarah, baik dibumi mahupun di langit.

Tidak ada sesuatu yang lebih kecil dan yang lebih besar dari itu, melainkan semuanya tercatat dalam kitab yang nyata (Lauh Mahfuz)”

(Yunus 10:61)

Mingguan Wanita : Begitulah. Susah untuk puaskan hati semua orang.

Sumber: Nad Masrom

Nak Komen Jangan Sampai Menghina, Hormatilah Privasi Mak Ayah

IKLAN

Jom daftar sekarang!!! KELAS JAHITAN KREATIF

Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.

Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag

Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag

Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif

#sewingworldgallery

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita