Selalunya, kalau tak nak pakai kaca mata, kanta lekap jadi pilihan. Tapi ada juga yang memakainya untuk nampak cantik, pula tu ikut saja warna yang nak dipakaikan.

Namun, agak pelik juga bagi kes ini apabila seorang wanita tua tidak perasan begitu banyak kanta lekap di kelopak matanya. Tiap-tiap hari pakai tanpa memikirkan kanta sentuh yang digunakan sebelum ini masih di bahagian dalam mata.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: “Anak Pasang Kunci Basikal Di Leher, Terlupa Kod.” Ibu Terpaksa Minta Bantuan Polis

Bapa Terlupa & Terus Ke Pejabat, Anak Meninggal Dalam Kereta Selepas 4 Jam

Kanta Lekap Lupa Tanggal

Dalam perkongsian di instagram, seorang pakar oftalmologi California telah mengeluarkan 23 kanta sentuh yang terlupa dari mata pesakit.

Gara-Gara Terlupa Tanggal, Doktor Berjaya Keluarkan 23 Kanta Lekap Dari Mata Pesakit

Katerina Kurteeva, seorang doktor mata dari Newport Beach, California telah menyiarkan video Instagram beliau mengeluarkan beberapa kanta sentuh dari mata pesakit.

IKLAN

Kurteeva mendakwa telah menanggalkan tidak kurang daripada 23 kanta sentuh lama dari pesakit seorang wanita tua yang lupa berada di matanya selama beberapa bulan atau mungkin bertahun-tahun.

Video itu, dengan kapsyen “Jangan tidur dalam kanta sentuh anda!” menunjukkan Dr Kurteeva menggunakan q-tip untuk mengeluarkan berpuluh-puluh kanta sentuh lama dengan berhati-hati dari belakang mata seorang wanita tua. Sebahagian daripada mereka kelihatan bertukar hijau kerana ada di situ untuk tempoh yang lama.

Gara-Gara Terlupa Tanggal, Doktor Berjaya Keluarkan 23 Kanta Lekap Dari Mata Pesakit
.

Gara-Gara Terlupa Tanggal, Doktor Berjaya Keluarkan 23 Kanta Lekap Dari Mata Pesakit
.

“Saya telah mengasingkan semua kanta sentuh dengan teliti dan mengira jumlahnya sebanyak 23. Saya terpaksa menggunakan alat pembedahan yang sangat halus, forsep tukang emas untuk mengasingkan kanta sentuh itu,” tulis pakar oftalmologi itu di Instagramnya.

Pakai Kanta Semasa Tidur

Keadaan ini cukup mengejutkan dan langsung tak terfikir dan bagaimana seseorang itu boleh hidup dengan begitu banyak kanta lekap di mata tanpa merasakan ada sesuatu yang tidak kena.

IKLAN

Kurteeva menjelaskan bahawa pesakitnya selalu terlupa bahawa dia memakai kanta sentuh ketika dia tidur dan terus menambah yang baru.

Gara-Gara Terlupa Tanggal, Doktor Berjaya Keluarkan 23 Kanta Lekap Dari Mata Pesakit
.

“Satu peristiwa yang jarang berlaku apabila seseorang ‘terlupa’ untuk menanggalkan kanta lekap pada waktu malam dan terus memasukkan kanta baharu setiap pagi. 23 hari berturut-turut!!!” kata Dr Kurteeva.

Percaya atau tidak, 23 kanta sentuh dalam satu mata bukanlah satu rekod. Beberapa tahun yang lalu, ada seorang wanita berusia 67 tahun dari UK yang ada 27 kanta sentuh di matanya selama 35 tahun.

Mingguan Wanita : Seram pula bila tengok. Tertanya juga tak ada rasa apa-apa ke bila kanta tu ada kat bahagian atas mata?

IKLAN

Sumber: Oddity Central

 

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI