Mi segera, makanan popular dan cepat dimasak. Kalau zaman belajar, inilah makanan yang dicari, lebih-lebih lagi kalau duit belanja tak berapa nak ada. Peliknya, makanan ini sangat didukai oleh semua peringkat, dari kanak-kanak sampailah dewasa.

Kalau masa belajar, hanya rendam dengan air panas. Agak-agak dah masak teurs masukkan perencah. Kalau jenis rajin, didihkan air dan masak mi selama 3 minit. Siap sedia untuk dimakan. Senang dan cepat sangat.

Merebus cara ini adalah salah. Ini kerana kita sebenarnya merebus bahan-bahan yang ada dalam serbuk perasa, terutamanya MSG, yang mana ia akan mengubah struktur molekul

MSG dan menyebabkan MSG tersebut berubah menjadi toksik.
Perkara lain yang mungkin kita sedar atau mungkin tidak sedar adalah, mi itu disalut dengan pengawet makanan. Pengawet makanan amat berbahaya pada tubuh jika diambil berterusan.

Inilah yang diperkatakan oleh pakar kesihatan, Dr. Zubaidi Ahmad yang menyarankan agar pengambilan mi segera dikurangkan kerana ia boleh mengundang penyakit kronik terutamanya disebabkan bahan daripada serbuk perasa.

Baca Artikel Menarik Di Sini: Minyak Masak Untuk Sekali Pakai, Jangan Sayang Nak Buang, Elak Undang Penyakit

‘Air Freshener’ Bukanlah Penyelamat Bau Hapak Dalam Kenderaan Dan Rumah Tapi Undang Bahaya!

Info Lebih Menarik DI SINI

Mi Segera, Elak Penyakit Kronik

Jika tiada pilihan lain atau tiada makanan lain, barulah jadikan mi segera sebagai makanan pilihan terakhir. Kalau tidak boleh berbuat demikian, kurangkan separuh daripada penggunaan serbuk perasa tersebut dan jangan hirup kuah.

IKLAN

Mi segera adalah makanan berproses dan bukanlah makanan yang sihat. Jika pengambilan lebih daripada tiga kali seminggu, maka ia sangat berbahaya.

Apa itu MSG

Biasanya cara kita memasak mi segera adalah dengan meletakkan mi itu ke dalam periuk dan kemudian masukkan air, serbuk perasa dan biarkan kesemua bahan mendidih selama tiga minit lalu siap untuk dimakan. Sebenarnya kaedah memasak mi segera itu salah.

Sebenarnya, dengan cara ini, kita telah merebus bahan-bahan yang ada di dalam serbuk perasa terutamanya Monosodium Glutamate (MSG) yang mana ia akan mengubah struktur molekul MSG dan menyebabkan ia menjadi toksik.

MSG ialah sejenis bahan perasa yang mampu merangsang sistem saraf rasa dan otak yang menyebabkan ketagihan terhadap makanan yang diletakkan MSG di dalamnya. .

Walaupun MSG tidak membunuh kita secara mendadak, tetapi ia membunuh kita perlahan lahan.

IKLAN

Selain MSG, perhatikan bahan-bahan kimia sintetik yang menjadi racun dalam makanan kita.
1- Perasa
2- Pewarna
3- Penaik
4- Penstabil
5- Pemanis
6- Pengawet

Jadi berhati-hati ketika memilih makanan kita.

Cara Masak Betul

Cara masak mi segera yang betul

Beberapa langkah yang betul untuk memasak mi segera:

1. Rebus mi segera di dalam periuk yang berisi air.
2. Setelah mi masak, toskan dan buang air tersebut yang telah mengandungi bahan pengawet.
3. Rebus air dalam periuk yang lain hingga mendidih, kemudian masukkan mi tadi ke dalam air mendidih panas itu dan matikan api.
4. Hanya pada tahap ini ketika api telah dimatikan dan ketika air masih sangat panas masukkan serbuk perasa ke dalam air tersebut untuk membuat sup mi.
5. Sekiranya, anda inginkan mi kering, masukkan serbuk perasa ke dalam air, masukkan mi dan toskan untuk mendapatkan mi kering tanpa kuah.

IKLAN

Mingguan Wanita : Hati-hati, jangan jadikan amalan.

Sumber: Dr Zubaidi Hj Ahmad

 

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita