Nak Kerja Mak Jadi Mudah, Ayah Kena 'Diajar' Geng Dengan Anak

Kata orang dulu-dulu, anak perempuan rapatnya dengan ayah, anak lelaki pula rapatnya dengan mak. Tapi macam mana kalau anak lelaki dengan anak perempuan tak ‘geng’ dengan ayah. Macam-macam ayah dah buat tapi mereka tetap ‘panas’ tak boleh duduk rapat-rapat.

Sudahnya mak juga yang susah. Hendak buat kerja rumah yang suami tak boleh bantu pun terbengkalai. Bila mak kelam kabut buat kerja rumah sambil ber’saie’ tengok anak, memang takkan jadi sempurna kerja yang diharapkan. Mak pendam perasaan sendiri. Bila datang angin kus-kus, mak boleh melenting tak pasal-pasal.

Sebab itu, ayah kena ambil pendekatan rapatkan diri dengan anak-anak. Suka atau tak, ayah kena belajar juga agar isteri boleh bernafas lega. Mak-mak pun boleh tunjuk pada suami tip ini. Mana tau lepas ni anak dan ayah rapat macam belangkas. Mak pun jadi tenang!

IKLAN

Bancuh Susu Waktu Malam

•    Cuba ambil alih tugas buat susu anak pada waktu malam. Bancuh dan susukan anak sekali. Cara ini boleh dekatkan diri ayah dengan anak. Mak pula bolehlah berehat seketika.

Kalau Anak Menangis…

•    Ayah boleh ambil dengan ajak berjalan-jalan, mengendong atau buatkan susu untuk alih perhatian. Kadang-kadang, ibu pun tidak tahu macam mana nak atasi bila anak menangis tak henti-henti.

IKLAN

Bergurau Dengan Anak

•    Apa tidaknya/ Cuba jadi orang yang menenangkan anak-anak. Bergurau senda atau buat muka lucu mesti tarik perhatian anak.

IKLAN

Gosok Atau Urut Anak Dengan Lembut

•    Bayi atau anak kecil lebih peka pada sentuhan. Urut atau gosok belakang anak boleh dekatkan ayah dengan anaknya.

Waktu Main Mersama

•    Berikan waktu khas untuk ayah dengan anak main bersama. Contohnya, waktu petang, berbasikal bersama-sama atau waktu malam tengok kerja sekolah anak. Jadikan rutin sebab inilah masanya untuk anak bersama anak setelah penat bekerja seharian.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI