Ada isteri diuji dengan kehamilan yang mudah namun menempuh alahan yang sukar. Tak kurang juga isteri yang begitu inginkan cahaya mata, tapi sukar mengandung sehingga perlu melalui pelbagai prosedur rawatan.

Biar apa pun ujian tuhan, redha, sabar dan ikhlas itulah kekuatan sebenar pasangan suami isteri. Ahamad Emran Bin Anwarruddin, 37 dan Fadzilah Hj Ahmad Marzuki, 35 lalui prosedur rawatan IVF untuk mendapatkan cahaya mata. Dan akhirnya terpaksa akur, rezeki ‘baby’ belum lagi memihak pada mereka.

Perjalanan Rawatan IVF Kami

Perkenalan yang singkat membawa kami ke jinjang pelamin. Minat yang sama, aktif dalam dunia ‘charity’ buatkan kami serasi bersama. Suami bekerja di sektor swasta manakala saya di sektor awam.

Pada 20 Februari 2016 kami mendirikan rumahtangga. Kiranya #BercintaSelepasNikah.

Memikirkan usia sudah pun melalui fasa 30-an, kami berusaha untuk mendapatkan cahaya mata. Waktu itu, kami fikir mungkin sukar atau lewat sebab saya bekerja di Melaka, suami pula di Kuala Lumpur.

Bermulanya Ujian Buat Kami Suami Isteri

Jun 2016

Saya mengalami pendarahan luar biasa tidak sama seperti ketika period. Disusuli dengan rasa sakit yang teramat di bahagian peranakan. Sangka saya keguguran.

Satu sikap saya ‘suka tahan sakit’. Sampailah hari ke-4 baru beritahu suami. Secepat mungkin, suami dan mertua ambil saya di Melaka dan bawa pulang ke Kuala Lumpur.

Mertua rujukkan saya ke Klinik Dr. Hamid Arshat. Keputusannya, kedudukan rahim saya terjatuh ke belakang sampai terkena tulang belakang. Itu rupanya punca sakit yang teramat.

Doktor cadangkan buat pembedahan segera. Sebab waktu itu, saya tak boleh berdiri tegak. Tahan sakit dan bleeding teruk

Selesai pembedahan, saya dimaklumkan kedudukan rahim telah diperbetulkan (doktor menjahit rahim di dinding perut). Agar tidak jatuh ke belakang lagi. Tiub fallopio kiri-kanan yang tersumbat, doktor potong dan sambung semula.

Julai 2016

Saya alami sakit perut yang teramat dan dirujuk ke hospital semula. Rupanya tiub fallopio sebelah kiri membengkak (ada jangkitan kuman. Doktor tak dapat lakukan pembedahan kerana jarak yang terlalu dekat dengan pembedahan terdahulu.

Seminggu saya di hospital. Tiada jalan lain, doktor masukkan 6 botol antibiotik dan 4 botol air dan beberapa suntikan. SAKIT, hanya Allah saja yang tahu.

Selepas seminggu bengkak berkurang, demam pun tiada. Doktor benarkan saya pulang ke rumah.

* Waktu ini, saya diwadkan di Hospital Pantai bangsar kerana ketika ini Dr Hamid Arshad sedang menunaikan umrah.

Januari – Disember 2016

Adalah 2 semester terakhir saya. Ini impian saya, mahu sambung belajar sampai universiti. Dengan kesihatan yang kurang baik, perlu hadir ke kelas pada hujung minggu, siapkan assignment ikut waktunya.. Semua itu buat saya KUAT.

Lalui 5 Pembedahan, 26 Kali Suntikan Rawatan IVF, Akhirnya Isteri Ini Redha Impian Konvo Dengan ‘Baby’ Allah Belum Tunaikan

 

Masa Berlalu

April 2017

Saya demam on off. Alami sakit perut yang teramat. Kami ke klinik Dr Hamid Arshat. Tapi tunggu giliran yang terlalu lama, buatkan suami bawa saya ke Pakar Sakit Puan Bangsar. Doktor tak dapat kesan punca sakit.

IKLAN

Saya disarankan buat HSG di Hospital Pantai semula. Hasil keputusan, tiub fallopio saya tersumbat sekali lagi.

Allahuakhbar.. sedih tak terkata.

Saya terus dirujuk ke Sunfert Fertility Bangsar. Dari ujian tahulah saya yang tiub fallopio sebelah kiri bengkak semula. Doktor pakar minta saya maklumkan segera kes saya pada Dr Hamid. Secepat mungkin saya call klinik Dr dan dapat berjumpa beliau.

Hasil pemeriksaan saya disarankan membuat pembedahan membuang tiub fallopio sebelah kiri. Bimbang ia pecah di dalam. Kalau dibiarkan pun akan ganggu proses IVF. Dr Hamid sarankan saya lakukan pembedahan dan rawatan IVF di Pusat Perubatan Universiti Malaya

Ogos 2017

Saya jalani pembedahan buang tiub fallopio sebelah kiri. Alhamdulillah, dengan kuasa Allah jua tiub sebelah kanan tak lagi tersumbat. Untuk semua itu, saya telah mengambil risiko pembedahan kali ke-5 dalam hidup saya. 3 kaitan dengan organ wanita dan 2 lagi organ lain (pendiks dan buang hempedu).

Sebaik mana pun kita menjaga kesihatan dengan bersenam serta kawal pemakanan, namun kuasa ALLAH “Kun Faya Kun”…maka saya REDHA. Sehari selepas pembedahan buang tiub fallopio kiri, Doktor Pakar iaitu bawah jagaan Dr Mukhri.

Beliau telah berjumpa dengan saya dan suami serta perlu buat keputusan SEGERA. Katanya, hasil pembedahan, doktor terjumpa sedikit cyst. Doktor dah buang dan sarankan kami terus ke fasa IVF. Kalau terlewat, cyst akan tumbuh semula.

Sakit pembedahan belum hilang, saya terpaksa tanggung sakitnya suntikan bagi tidurkan telur selama 2 bulan.

 

Lalui 5 Pembedahan, 26 Kali Suntikan Rawatan IVF, Akhirnya Isteri Ini Redha Impian Konvo Dengan ‘Baby’ Allah Belum Tunaikan

Rawatan IVF Pun Bermula

11 Oktober 2017

Bermula hari pertama suntikan IVF dan perlu ulang pada setiap hari.
– 10 pagi (Buserelin, 0.5 mls)
– 10 malam (Follitropim Beta 250 iu)

Tempat cucuk di sekitar perut, tidak kurang 3 jari dari pusat.  Jika waktu kerja Cc Asmah dan aziah yang tolong cucukkan. Sebab saya sendiri takut dengan jarum. Baikkan officemate saya. Syukur dapat sahabat sebaik mereka.

Check up. Result telur tak produktif lagi. Down sekejap. Doktor tambah dos untuk malam naik kepada 275 iu. Tiap kali lepas injection 10 malam, suami mesti tolong picit-picitkan isteri dia. Sayang juga dia dekat saya. Sakit ok! rasa macam cecair panas mengalir dalam badan. Syukur dapat suami sebaik dia. “Siapa berani kacau kami, aku debik!”

19 Oktober 2017

Check up lagi. Doktor tambah dos untuk malam jadi 300 iu. Walaupun telur nampak perkembangan yang sangat baik. Semakin banyak bilangan dan besar. Dari 7 biji meningkat kepada 15 biji.

Terima kasih Nurul, kawan fb yang tak lokek ilmu. Dia ajar saya makan telur ayam kampung (separuh masak) dan buat jus avocado.

Mulalah misi mencari telur ayam kampung. Time ni lah telur habis stok. Cari dan terus mencari. Akhirnya jumpa juga. Syukur Alhamdullillah. Syukur sangat dapat kawan fb sebaik Nurul walau kami tidak pernah berjumpa.

23 Oktober 2017

Check up lagi. Syukur Alhamdullillah. Malam ni last injection. Sebab doktor dah berpuas hati dengan bilangan telur serta saiz. Malam inject ubat Choriogonadotropin 250 mcg. Istilah Overdrill untuk pecahkan telur.

24 Oktober 2017

Relax. No more injection. 12 malam start puasa.

25 Oktober 2017

Opu + collect sperm. Istilah mudah “kutip telur”. 8.45 pagi mesti dah sampai PPUM. Dalam bilik OT, doktor akan bius separa sedar. Prosedur lebih kurang 1 jam, campur waktu sedar dari bius.

Tiba waktu maghrib, mungkin bius pun telah hilang, rasa sakit yang teramat. Nasib baik Doktor bagi MC 3 hari. Jadi rehat di rumah sahaja. Dalam tempoh ini, berlaku pembengkakkan di kedua ovari kesan dari “kutip telur”.

27 Oktober 2017

Hari yang dinanti. Embrio Transfer. Dari 5 embrio, doktor masukkan 2 sahaja. Bila doktor tunjuk embrio yang telah terbentuk. Subhanallah, rasa nak menitis air mata. Deep sangat ok!

Sebelum bermula ET, perlu minum sebanyak mungkin air kosong. Part ni, Fuhhh berpeluh seksa tahan kencing. Cara ET seperti HSG.

Siapa pernah lalui mungkin tak nak lalui lagi. Sakit! Tanpa bius ok!. Selesai ET, doktor minta pesakit baring di tempat Et selama 15 minit. Prosedur lebih kurang 1 jam lebih campur rehat sementara di wad. Temujanji seterusnya pada 8 Nov. Namun, pada 3 November 2017 saya dah mula sakit perut. Cuba untuk relax, Doa banyak-banyak.

7 November 2017

Saya start bleeding. Masa tu di ofis. Takut, terdiam, sampailah cikgu Ayeesa tegur. Maka berderailah airmata. Blank sekejap. Call PPUM, minta saya ke kecemasan. Tapi saya tidak pergi. Saya tunggu temujanji 8 Nov juga.

Lalui 5 Pembedahan, 26 Kali Suntikan Rawatan IVF, Akhirnya Isteri Ini Redha Impian Konvo Dengan ‘Baby’ Allah Belum Tunaikan

8 November 2017

Seawal 8 pagi sudah berada di PPUM. Jumpa sahaja nurse, terus saya cakap “saya dah bleeding, tak mungkin ia jadi”. Nurse pujuk minta bersabar dan berpesan meminta kami suami isteri tidak menyalahkan sesama sendiri.

Hadapi ujian ini dengan sabar dan tabah. Jika gagal, cuba lagi dan lagi. Jangan putus asa. Jam 12 tengah hari result keluar. Seperti yang dijangka dan saya terima dengan Redha. Sedih sangat impian nak konvo 22 November ni dengan baby tak tercapai.

Bertambah sedih bila baki 3 embrio tidak dapat survive. Bermakna, untuk IVF semula perlu lalui injection yang banyak tu… Allahu berat rasa sarat kat hati ni ditambah dengan bleeding yang agak teruk.

Jumlah hari menangis (4hari)
Jumlah injection di perut 26
Jumlah prosedur IVF RM 5,500.00
Jumlah ubat RM 3,756.80 (boleh claim semula bagi staf gov)

Doakan Saya Kuat Untuk Buat IVF Lagi

Sekali lagi saya mohon MAAF pada saudara mara dan rakan yang call, tidak berjawab. Whats app tidak saya balas atau lambat. Bukan mudah sebenarnya untuk memujuk hati agar Redha.

Lah Tahzan, Innallah Ma’anna. “Jangan bersedih, sesungguhnya Allah ada bersama-sama kita“.

Perkongsian pengalaman ini adalah menjawab pertanyaan dari kawan-kawan saya. Tika lalui prosedur ini saya lebih suka menyendiri muhasabah diri kerana melalui semua ini dengan kepayahan dan kesakitan.

Apa yang dikongsi ini adalah melalui pengalaman saya lalui prosedur IVF di PPUM. Mungkin cara tiap hospital berbeza. Ubat pun berbeza apatah lagi bayaran.

Suami Sangat Positif, Dia Kekuatan Saya

Kekuatan saya terletak pada suami yang sangat positif. Dengan nada yang lembut, suami pujuk saya jangan bersedih dan kami cuba sekali lagi.

Suami sempat bergurau, katanya “kalau dapat baby sekarang tak cukup prop”. Sebab kami telah merancang jika dapat baby kami ingin ambil gambar baby kami bersama prop yang terdiri dari jarum suntikan, botol ubat dan kotak ubat.

Kami juga sentiasa mendidik hati untuk bersangka baik dengan setiap perancangan ALLAH. Bila hati REDHA, hati kami lebih tenang dan kembali ceria seperti sediakala.

Kami yakin ALLAH sentiasa beri yang terbaik pada setiap hambaNya cuma lambat atau cepat sahaja.

Terkini. Saya baru sahaja dapat panggilan dari Doktor Pakar IVF PPUM untuk berjumpa bagi membincangkan kegagalan IVF yang lalu dan akan membuat IVF yang ke-2 pada tahun 2018 nanti.

MW doakan semoga Fadzilah Hj Ahmad Marzuki dapat menjalani prosedur rawatan IVF kali kedua dengan jayanya dan dipermudahkan perjalanan IVF untuk tahun depan. Amin.

Sumber/Foto : Zila FadZilah