anak perempuan

Ada anak perempuan atau lelaki sama saja, dua-dua adalah kurniaan dari Allah SWT dan masing-masing ada kelebihan. Dan bab nak mendidik pun tetap sama, jangan tunggu dewasa baru tekankan anak-anak dengan ilmu agama.

Tetapi seperti yang saudara Abu Hurairah Asifa bincangkan, mendidik anak perempuan, kita akan terpaksa mengorbankan perasaan.

Jaga Dan Didik Anak Perempuan

Anak perempuan, apalagi anak yang pertama, ia ‘panas’ dengan ibunya. Pada anak perempuan yang pertama, ada saja yang tak kena.

Tapi, walau sayang macamana ia pada ayah, kasih ibunya tetap yang pertama. Rahsia mungkin dia bagitahu kita, tapi segala cerita dan peristiwa tetap ibu yang akan tahu segalanya.

Maka, dengan anak perempuan,

KITA PERLU BANYAK MERAIKAN.

Bagaimana?

IKLAN

Raikan dengan kata-kata, belaian dan pemberian.

Hargai pandangan, kegembiraan, kesedihan, kejayaan dan kegagalannya. Selalu ucapkan tahniah, takziah, pujian dan pujukan. Pada sesetengah keadaan, berilah hadiah.

Perempuan makhluk perasaan.

Pendekatan meraikan lebih berkesan bila berdepan perasaan. Ia menyentuh dan berkesan.

IKLAN

Bayangkan Bila Anak Jadi Isteri

Saya hanya membayangkan suatu hari nanti dia akan bakal menjadi seorang Isteri. Jika isteri itu sifat utamanya ketaatan, maka pendidikan untuk dia taat pada Ibu yang pertama, dan ayah yang kedua, bermula dari kami berdua. Ketaatan pada perintah yang baik.

Taat anak perempuan kita pada ibu dan ayah, pasti dia juga akan patuh dan taat pada Suaminya pula.

Paling penting, anak perempuan kena di biasakan untuk berada di rumah. Bukan bermakna tak boleh keluar, tapi biasakan dia suka berada di rumah. Rumah adalah gelanggang wanita. Ruang yang kecil tapi besar peranannya.

IKLAN

Bela lembu 10 ekor lagi mudah daripada seorang anak perempuan.

Kelebihan Ada Tiga Anak Perempuan

Susah?

Sebab tu siapa yang ada 3 orang anak perempuan, Allah dah siap-siap bina Syurga untuk ibu dan ayahnya. Janji menjaga mereka sekuatnya, dapatlah nanti habuan disana.

Nak dapat anak perempuan yang baik, lelaki itu mesti baik pada ibunya, mesti baik pada isterinya, dan insyaAllah,

DIA AKAN DAPAT ANAK PEREMPUAN TERBAIK DALAM HIDUPNYA.

InsyaAllah.