Setiap kali bagi kampung atau bercuti ke mana-mana destinasi, ada caranya untuk travel bersama si ‘anak bulus’. Bukan apa ia bagi memudahkan urusan dan dan dapat mengelakkan kucing daripada rasa ‘stress’ sepanjang perjalanan tersebut. Lebih-lebih lagi jika berlakunya kesesakan di jalan raya dan mengambil tempoh yang lama untuk sampai ke destinasi yang dituju.

Baca perkongsian daripada Johan and His Cats ini sebagai panduan;

Ramai bawak kucing balik kampung kan nanti, Jadi ni ialah video Tips Travel Bersama Kucing dari Johan. Semoga membantu untuk memudahkan perjalanan bersama anak bulus okay.

1. Carrier Sesuai Saiz Kucing

Pastikan Carrier kucing sesuai dengan saiz kucing untuk memberi keselesaan sepanjang perjalanan.

Mudahkan Perjalanan Balik Kampung, Ini Caranya TRAVEL Bawa ‘Anak Bulus’

2. Puasakan 8 Jam

Bagi kucing makan siap-siap, kemudian puasakan dia selama 8 jam sebelum memulakan perjalanan, supaya kucing tak mabuk. Air boleh kecualikan.

Mudahkan Perjalanan Balik Kampung, Ini Caranya TRAVEL Bawa ‘Anak Bulus’

3. Potty Pad

Penting alaskan carrier dengan potty pad bagi memudahkan, jika kucing terbuang air semasa perjalanan.Jangan lupa bawa potty pad ekstra untuk gantikan bila dah kotor.

Mudahkan Perjalanan Balik Kampung, Ini Caranya TRAVEL Bawa ‘Anak Bulus’

4. Tenangkan Kucing

Boleh gunakan Calming Home Spray untuk membantu mengurangkan ‘stress’ kucing di dalam perjalanan dan membantu kucing lebih relaks.

Mudahkan Perjalanan Balik Kampung, Ini Caranya TRAVEL Bawa ‘Anak Bulus’

5. Bawa Picagari

Bawa sekali picagari untuk suap air pada kucing dari masa ke semasa.Bagi memastikan kucing kekal ‘hidrat’ sepanjang perjalanan.

IKLAN

Mudahkan Perjalanan Balik Kampung, Ini Caranya TRAVEL Bawa ‘Anak Bulus’

 

Mudahkan Perjalanan Balik Kampung, Ini Caranya TRAVEL Bawa ‘Anak Bulus’

6. Travel Cage

Bila dah sampai ke kampung atau destinasi yang dituju, boleh ‘set up’ travel cage.

Artikel Menarik:Air Rebusan RUMPUT PENDUL, Berkesan Rawat KUCING Sakit Parvo, Selsema Atau Demam

Ada Info penting jugak Johan nak share;

1. Jelir Lidah Simptom Kucing ‘Nervous’

Kalau nampak kucing korang terjelir-jelir lidah macam anjing waktu travel tu, tu ialah simptom normal kucing tengah nervous jadi tak perlu panik okay.

IKLAN

2. Bagi ‘Treats’

Part puasakan kucing, Kalau tiba-tiba jem masa on the way tu, lepas tu dah drag sampai lebih dari 12 jam, boleh alaskan perut kucing dengan treats atau boleh bagi Nutrilick sebab hadam lebih cepat.

3. Sediakan Ruang/ Pet Tent

Dekat kampung nanti, make sure kucing ada space dia sendiri, boleh bawak cage or macam dalam video last skali johan tunjuk Pet Tent yang senang nak bawak ke mana-mana.

Sebab bila dia dekat environment baru kucing perlu masa untuk settle down. Jadi dia perlu rasa selamat dengan space dia. Bila kucing takde space sendiri and tak biasa environment tu boleh jadi dia akan cari jalan untuk escape,kang hilang tak pasal.

Semoga Bermanfaat!

Mesti Baca:Gantung Bahan Ni Letak Tepi Sangkar, Berkesan Serap Bau Najis Kucing!

IKLAN

Baca Lagi Di Sini:52 Hari Ditinggalkan Dalam Rumah Kosong, KUCING Terdesak Lapar Makan Cebisan Kertas!

Mingguan Wanita:Jadi buat mak ayah si anak bulus, kalau nak bawa sekali balik kampung dan perjalanan jauh, ikut tip yang dikongsikan ini iya sebagai persediaan.

Sumber:Johan and His Cats

Macam ni cara betul nak bagi kucing makan ubat rupanya.

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita

Walaupun berpuasa tetap boleh cantik berseri