Memang ada benarnya, jika berhasrat untuk membina rumah di tanah kosong, perlu ambil kira dan mempertimbangkan asas orientasi rumah tersebut. Jangan tergesa-gesa untuk mereka bentuk rumah mengikut citarasa sendiri tapi terlepas pandang beberapa aspek penting ini.

Perkongsian daripada Tuan Azari Mat Yasir, Pensyarah Kanan Program Senibina, Fakulti Alam Bina dan Ukur, Universiti Teknologi Malaysia ini boleh dijadikan panduan.

Baca Lagi Di Sini: Hati-Hati, Perkara Kita Rasa BIASA Rupanya Kesalahan Waktu ‘Renovate’ Rumah!

ASAS ORIENTASI RUMAH (UNTUK NEWBIES)

Antara soalan popular di grup Tukang Apa Hari Ini ialah “Macamana nak mula design rumah sendiri di atas tanah kosong?”. Respon tipikal biasanya terdiri dari “Berapa bajet?” dan “Area mana?”, termasuklah “Ini contact saya, bila-bila ready, ONZ”.

Aku tahu kemusykilan yang timbul di kalangan bakal pemilik rumah biasanya berkisar pada “adakah aku membuat keputusan yang betul?”.

BINA RUMAH Di Tanah Kosong, Ambil Kira Asas Orientasi Rumah Dulu!

Jadi kat sini aku nak kongsikan antara benda-benda asas yang seorang arkitek akan bantu ketika mereka bentuk rumah idaman anda – menentukan orientasi (arah/hala) rumah anda.

1. MATAHARI

Kalau kat negara-negara di hemisfera utara/selatan, mereka memang gemar mengadap matahari. Ini kerana iklim mereka yang sejuk dan mendapat matahari terik pada musim panas sahaja. Tapi kita di khatulistiwa, kalau boleh nak lari dari matahari ni.

Rumah yang mengadap matahari terbenam akan terlajak panas. Walaupun kita hadang dengan dinding, nanti dinding tu sendiri menyerap haba dan menjadi radiator pada waktu malam. Tu pasal kekadang rumah kita bahang sampai ke tengah malam (walaupun semua orang solat tak pernah tinggal ).

BINA RUMAH Di Tanah Kosong, Ambil Kira Asas Orientasi Rumah Dulu!

2. JALAN MASUK

Ini dah jadi kebiasaan orang Malaysia, rumah mesti nak mengadap jalan masuk. Padahal ini bukan amalan tradisi kita. Banyak rumah-rumah kampung sebenarnya tak mengadap jalan masuk pun. Habis, dari mana datang pesen ni?

Dari kebiasaan melihat rumah teres. Semua rumah teres memang mengadap jalan. Ini untuk membolehkan developer memaksimumkan ruang yang ada untuk menjual seberapa banyak unit rumah pada tanah yang ada. Jadi susunan yang efisien bermakna rumah kita mengadap jalan, dengan pintu pagar dan porch tercatuk di depan rumah.

Soalan saya: Seronok ke duduk rumah mengadap kereta? Kenapa tak mengadap laman atau pemandangan yang cantik?

Jadi bila kita design rumah sendiri di atas tanah kosong dan lapang, fikirkan aspek ini. Kita tak perlu mengadap jalan raya!

IKLAN

BINA RUMAH Di Tanah Kosong, Ambil Kira Asas Orientasi Rumah Dulu!

3. KONTEKS

Bila buat rumah, jangan tengok pelan sahaja. Arkitek memang dah fasih dan faham tentang ‘respon kepada konteks’. Tapi ia jarang dibincangkan dengan klien, hinggakan ia kerap dianggap sebagai ‘specialised, elitist knowledge’. Benda ni simple aje sebenarnya.

Cuba fikir, bila bangun pagi dan bukak tingkap, kita nak mengadap apa sebenarnya? Pemandangan bukit bukau berbalam-balam, atau bas sekolah kepunyaan jiran yang tengah panaskan enjin dengan asap berkepul-kepul?

Bila kita ada tanah, lihat sekelilingnya. Kalau boleh duduk (berkhemah) di tanah tu seminggu, perhatikan apa yang berlaku di sekelilingnya. Pastikan tak ada silau dari bangunan jiran dan elakkan design yang membolehkan jiran menjenguk ke dalam rumah kita dari balkoni dia (kecuali kalau korang memang suka, yang tu aku tak nak campur hahah).

BINA RUMAH Di Tanah Kosong, Ambil Kira Asas Orientasi Rumah Dulu!

4. AGAMA / SPIRITUALITI

Ini pun penting juga. Ada orang bermatian-matian nak rumah dia mengadap kiblat. Sebenarnya tak wajib mengadap kiblat, cuma ia memudahkan nak berjemaah kalau ruang tu selari dengan kiblat. Bukan seluruh rumah kena hadap kiblat, cukuplah satu dinding/ruang yang selari atau serenjang dengan kiblat. Islam itu mudah.

IKLAN

Begitu juga dengan aspek-aspek lain. Ada orang percaya dengan Feng Shui. Aku tak percaya, tapi aku tahu macamana nak design dengan Feng Shui. Kenapa aku belajar Feng Shui? Pasal kalau rumah tu ikut/mesra Feng Shui, boleh jual lagi mahal maaa.

BINA RUMAH Di Tanah Kosong, Ambil Kira Asas Orientasi Rumah Dulu!

5. PEMANDANGAN

Ini tak payah cerita banyak. Kalau tanah kau mengadap tasik, maka itulah orientasi rumah kau. Tak kiralah ia membelakangkan jalan ke, rumah jiran ke, balai polis dan sebagainya, pemandangan yang indah tak dapat dinikmati oleh semua orang. Sekurang-kurangnyanya, di masa akan datang boleh dijadikan homestay dengan ciri-ciri yang menarik!

Tapi tolong bincang dengan arkitek untuk memanfaatkan pemandangan yang cantik. Membuat balkoni supaya boleh jenguk awek rumah sebelah TAK KIRA!

BINA RUMAH Di Tanah Kosong, Ambil Kira Asas Orientasi Rumah Dulu!

YANG MANA LEBIH PENTING?

Ini soalan yang anda kena tanya pada diri sendiri. Bukan semua ini sama penting, dan bukan semua orang mempunyai kehendak yang sama. Malah, tanah-tanah yang ada ni pun berbeza-beza kehendaknya.

Di sini, perbincangan dengan arkitek amat penting untuk memanfaatkan tanah yang ada. Beritahu dia apa yang penting untuk anda, apa yang tak perlu ditekankan. Nanti pandailah dia design beberapa cadangan untuk kita pilih.

Rumah yang kita bina bukan untuk duduk 2-3 tahun.Rancanglah 20-30 tahun akan datang. Arkitek boleh design semua tu, itu memang kepakaran arkitek. Semua dah termasuk dalam fi haha! Sebenarnya ada banyak tugas arkitek ni, tapi ini secebis sahaja.

IKLAN

Banyak lagi aspek design yang perlu dititik-beratkan. Contohnya, rekaletak bangunan, susunatur ruang, kemudahan sirkulasi, pencahayaan, pengudaraan, keselesaan termal, jangkahayat penggunaan bangunan, keselamatan dan macam-macam lagi.

BINA RUMAH Di Tanah Kosong, Ambil Kira Asas Orientasi Rumah Dulu!

Semoga perkongsian ini dapat dimanfaatkan oleh pemilik-pemilik tanah yang bakal membina rumah satu hari nanti.

Mesti Baca:Habis Bayar Ansuran, Jangan Ingat Rumah Terus Jadi Milik Kita!

Artikel Menarik:Akibat ‘Renovation’ Rumah Secara HARAM, Siap Sedia RISIKO Kena Tanggung Nanti!

Mingguan Wanita: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi jika ada tanah kosong dan merancang nak bina rumah, jangan tergesa-gesa. Fahamkan dulu asas orientasi rumah yang ingin dibina dahulu.

Sumber:Azari Mat Yasir

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita

Ini antara tanda-tanda suami sayang isteri iya.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI